Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Σ. Μισέλ: Θα προτείνει συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σ. Μισέλ: Θα προτείνει συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σ. Μισέλ: Θα προτείνει συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης

Βαθιά διχασμένες παραμένουν οι κυβερνήσεις των «27» της ΕΕ σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, με τις προοπτικές μιας συμφωνίας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής να είναι αβέβαιες, αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Bloomberg.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναμένεται να  παρουσιάσει μία συμβιβαστική πρόταση την επόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Σαρλ Μισέλ, θα προτείνει να διατηρηθεί το ύψος του πακέτου 750 δισ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν, αλλά ο αξιωματούχος δεν απάντησε αν θα αλλάξει η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων - 500 δισ. ευρώ έναντι 250 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σε μια προσπάθεια να επιτύχει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μισέλ θα προτείνει στην ομάδα των πλουσιότερων χωρών της ΕΕ, με επικεφαλής την Ολλανδία, οι οποίες θέλουν να μειώσουν – εξαλείψουν το πακέτο που θα δοθεί σε μορφή επιχορήγησης, επιστροφές που θα μειώσουν τα ποσά που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προτείνει το 70% του κεφαλαίου του Ταμείου Ανάκαμψης να κατανεμηθεί σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν και το υπόλοιπο 30% να χορηγηθεί από το 2023, ανάλογα με το βάθος της ύφεσης κάθε χώρας.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, οι χώρες θα έχουν στην διάθεσή τους 3 χρόνια να δεσμεύσουν τους πόρους για τα σχέδιά τους και άλλα 3 χρόνια για να τους δαπανήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Απρίλιο να δημιουργήσουν ένα έκτακτο Tαμείο για να βοηθήσει την 27μελή ένωση να ανακάμψει από την πανδημία. Μία ομάδα κρατών του Βορρά επιδιώκουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να δοθεί στη μορφή δανείων, που θα συνοδεύονται από όρους.

 

naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text