Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Wall κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο από το 1998

Η Wall κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο από το 1998

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Wall κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο από το 1998

Του Sergei Klebnikov

Η Wall έκλεισε με κέρδη χθες Τρίτη, σημειώνοντας το καλύτερο τρίμηνο από το 1998 παρά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ - καθώς πολλές πολιτείες ''παγώνουν'' ή ακυρώνουν τα σχέδια ανοίγματος.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,8%, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε 1,5% και ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,9%.

Ο Dow έχει σημειώσει άνοδο 18% από τα τέλη Μαρτίου, καταγράφοντας την καλύτερη τριμηνιαία απόδοσή του από το 1987, ενώ ο S&P σημείωσε άνοδο άνω του 20% καταγράφοντας το καλύτερο τρίμηνο από το 1998. Ωστόσο και οι δύο δείκτες σημειώνουν πτώση για το έτος, κατά περισσότερο από 10% και 4%, αντίστοιχα.

Τα χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση 0,5% κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, πριν μηδενίσουν τις απώλειες και γυρίσουν σε θετικό έδαφος. Το επενδυτικό κλίμα πήρε ώθηση από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο στις 98,1 μονάδες από 85,9 μονάδες τον Μάιο, καθώς οι πολιτείες έχουν ''χαλαρώσει'' τα lockdowns, αυξάνοντας τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη.

Η συνεδρίαση της Τρίτης πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενου αριθμού νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, με τα ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων να αναγκάζουν πολλές πολιτείες στο Νότο και τη Δύση να ακυρώσουν ή να αναβάλλουν τα σχέδια για το εκ νέου άνοιγμα.

Οι τρεις πιο πυκνοκατοικημένες πολιτείες - το Τέξας, η Φλόριντα και η Καλιφόρνια - συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ακυρώνουν τις διαδικασίες ανοίγματος, ανακοινώνοντας κλείσιμο παραλιών και μπαρ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι μετοχές εταιρειών που θα επωφελούνταν από το άνοιγμα της οικονομίας - συμπεριλαμβανομένων εταιρειών στον κλάδο της αεροπορίας, των κρουαζιέρων καθώς και οι μετοχές ορισμένων εταιρειών λιανικής πώλησης, συνέχισαν να καταγράφουν πτώση.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, και ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, κατέθεσαν και οι δύο ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής την Τρίτη, αλλά έδωσαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για μια οικονομική ανάκαμψη.

Ο Mnuchin δήλωσε ότι αναμένει οι οικονομικές συνθήκες να "βελτιωθούν σημαντικά" στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ ο πρόεδρος της Fed υιοθέτησε μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση, προειδοποιώντας ότι "η πορεία της οικονομίας είναι εξαιρετικά αβέβαιη".

"Η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού έχει οδηγήσει σε σημαντική αβεβαιότητα στην αγορά", δήλωσε η Katerina Simonetti, διευθύντρια διαχείρισης χαρτοφυλακίου της UBS Private Wealth Management. ''Δεν αποκλείονται περαιτέρω πτώσεις στις αγορές''.

Η Wall σημείωσε ισχυρά κέρδη τη Δευτέρα, γυρίζοντας σε θετικό έδαφος για τον μήνα: Ο S&P σημείωσε άνοδο 1,5%, ενώ ο Dow κατέγραψε ''άλμα'' 580 μονάδων, παίρνοντας ώθηση από τη μετοχή της Boeing, η οποία ''εκτοξεύτηκε'' άνω του 14%, καθώς ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι δοκιμαστικές πτήσεις πιστοποίησης του αεροσκάφους Boeing 737 MAX.

Μόλις πάνω από το 25% των μετοχών του S&P 500 βρίσκονται σε θετικό έδαφος μέχρι στιγμής για το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει ''πληγεί'' λόγω της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα το εκτεταμένο κλείσιμο επιχειρήσεων, που διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας, αεροπορίας, ενέργειας και λιανικών πωλήσεων είναι μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Περίπου 374 μετοχές κινούνται σε αρνητικό έδαφος για το 2020, ενώ μόνο 128 βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, υπέγραψε την Τρίτη το νέο νομοσχέδιο εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, περιορίζοντας σημαντικά την αυτονομία του.  Ενώ η εμπορική συμφωνία παραμένει ζωντανή στα χαρτιά, η Κίνα προειδοποίησε πρόσφατα τις ΗΠΑ ότι η ανάμιξη σε "ευαίσθητα ζητήματα" - όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν και άλλα θέματα - θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία της πρώτης φάσης και να οδηγήσει την Κίνα στο ''πάγωμα'' αγορών ορισμένων αμερικανικών εξαγωγών.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text