Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020

Διαβάσαμε - Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020

Η απαλλαγή της Ελλάδας από τη δέσμευση να παραδίδει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι προσωρινή και η χώρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Στην «υπενθύμιση» αυτή προβαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζεται για διαπραγμάτευση επί των δημοσιονομικών στόχων από το ερχόμενο φθινόπωρο. Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του ΙΟΒΕ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, μέχρι πρότινος επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα, έσπευσε εμμέσως πλην σαφώς να επισημάνει ότι η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και πως η χαλάρωση των στόχων αφορά μόνο στην περίοδο διαχείρισης της πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα πρέπει να συνεννοηθεί με τους εταίρους της για τους στόχους που θα ισχύσουν από το 2021. Εξάλλου, όπως «υπενθύμισαν» οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. (εδώ)

Τη μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, καθώς και μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού και των εποχικών επιχειρήσεων και εργαζομένων θα περιλαμβάνουν οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής: 1. Τη μετεξέλιξη του προγράμματος «Συν-Eργασία» έτσι ώστε όχι μόνο να καλύπτει μέρος της απώλειας του μισθού των μερικώς απασχολουμένων, αλλά και να επιδοτεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 2. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Συν-Eργασία» την επέκταση και μετά το τέλος Ιουλίου της κάλυψης του 60% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. 3. Την αναβολή ώς τον Ιανουάριο του 2021 της έναρξης πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν ανασταλεί για τους μήνες Μάρτιο ώς και Ιούνιο. 4. Τη μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων για το 2021 κλιμακωτά ανάλογα με τα αποτελέσματά τους, φτάνοντας έως και 100% σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή κλάδων, που είναι ζημιογόνοι. 5. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται, επίσης, μια τρίτη φάση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα αφορά σε μεγάλο βαθμό εποχικές επιχειρήσεις. (εδώ)

Η δημοσίευση των στοιχείων, πρώτον του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο τον Απρίλιο 2020 και δεύτερον των δεικτών οικονομικού κλίματος και PMI μεταποίησης τον Ιούνιο 2020, προοιωνίζονται την επιτάχυνση της μείωσης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο β΄ τρίμηνο 2020 και την πιθανή αναστροφή – σε τριμηνιαία βάση – της προαναφερθείσας πτωτικής πορείας από το 3ο τρίμηνο και έπειτα. Λόγω της φύσης της διαταραχής από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19, ο βαθμός αβεβαιότητας των προβλέψεων είναι πολύ υψηλός. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου σημείωσε ραγδαία επιδείνωση τον Απρίλιο 2020. Συρρικνώθηκε σε μηνιαία βάση κατά -25,5% (-24,6% σε ετήσια βάση) από -0,3% τον Μάρτιο 2020. Η εν λόγω πτώση – η υψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-28 – ήταν αναμενόμενη δοθέντος ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου 2020 εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεχνητών περιορισμών για την πραγματοποίηση αγορών. Η μεγάλη μείωση που καταγράφηκε τον Απρίλιο 2020, πρώτον στον όγκο των πωλήσεων του λιανικού εμπορίου, δεύτερον στην παραγωγή του μεταποιητικού τομέα και τρίτον στις εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (πλην καυσίμων και πλοίων) σηματοδοτούν την επιτάχυνση της πτώσης του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το β΄ τρίμηνο 2020. Αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό δεν αφορά μόνο την Ελληνική οικονομία αλλά το σύνολο των χωρών της ΕΕ-28. Τέλος, ο δείκτης PMI μεταποίησης κινήθηκε ανοδικά για 2ο μήνα στη σειρά (49,4 μονάδες από 41,1 και 29,5 μονάδες τον Μάιο και τον Απρίλιο 2020 αντίστοιχα), προσεγγίζοντας το φράγμα άνθησης-συρρίκνωσης των 50 μονάδων. Το εν λόγω αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό για την πορεία της παραγωγής στον μεταποιητικό τομέα το 3ο τρίμηνο 2020. (εδώ)

Παρά τις μεγάλες επενδύσεις των Κινέζων στην Ελλάδα όπως της Cosco στον ΟΛΠ, της ZTE, της HUΑWEI και της HP που διακινούν μέσω Πειραιά τα προϊόντα τους στην Ευρώπη, οι Έλληνες επένδυσαν περισσότερα στην χώρα του Δράκου. Σύμφωνα με τον Κωσταντίνο Γιαννίδη, Πρόεδρο του Ελληνοκινέζικου Επιμελητηρίου, οι ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα το 2019 ανήλθαν στο 1,8 δισ. ευρώ ενώ οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στα 1,2 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο τα κινέζικα ναυπηγεία μέχρι το τέλος του 2019 είχαν εξασφαλίσει παραγγελίες ναυπήγησης 56 πλοίων, αξίας 2,3 δις δολάρια από Έλληνες πλοιοκτήτες. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννίδης την τελευταία διετία (2017 - 2019) οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 91% και ανέρχονται στα 902 εκατ ευρώ. από 340 εκατ. που ήταν παλαιότερα. Αντίθετα οι κινέζικες εισαγωγές στην Ελλάδα την ίδια διετία αυξήθηκαν κατά 33% και ανήλθαν σε 3,6 δισ ευρώ. Τα προϊόντα πετρελαίου, αποτελούν την κυριότερη κατηγορία ελληνικών προϊόντων που εξάγεται στην Κίνα. Μάλιστα, η αξία των συναφών εξαγωγών σχεδόν τετραπλασιάστηκε, σε Euro 443,9 εκ., από Euro 114,3 εκ., καλύπτοντας το 50% περίπου του συνόλου των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Κίνα. Αναφορικά με το ενδιαφέρον των Κινέζων για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα το οποίο ήταν ιδιαίτερα υψηλό πριν το κορωνοϊό, ο κ. Γιαννίδης τονίζει ότι παραμένει ισχυρό, ενώ και άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν μπει στο στόχαστρο των κινέζων για επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και για φωτοβολταϊκά πάρκα. (εδώ)

Αλλαγές επί το αυστηρότερον στο πτωχευτικό πλαίσιο των ιδιωτών επιβάλλουν οι θεσμοί, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα υπονομεύσουν την κουλτούρα πληρωμών. Στο πλαίσιο αυτό, ανατρέπεται ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα (Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης) ο οποίος θα παρεμβαίνει αγοράζοντας τα σπίτια όσων οφειλετών έχουν στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους. Εναλλακτικά, εξετάζεται ο φορέας αυτός να είναι ιδιωτικός ή σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ότι δεν θα αποτελέσει καταφύγιο όσων δεν πληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο, «παρκάροντας» την πρώτη τους κατοικία στο Δημόσιο και συνεχίζοντας να μένουν σε αυτή έναντι ενοικίου. Οι θεσμοί ανησυχούν ότι ακόμη και αν ένας δανειολήπτης δεν πληρώνει στον δημόσιο φορέα το ενοίκιο που οφείλει προκειμένου να μπορεί να διαμένει στο ακίνητο, το κράτος δεν πρόκειται, για λόγους πολιτικής, να του κάνει έξωση. Για τον λόγο αυτό, ζητούν ο φορέας αυτός να είναι ιδιωτικός ή σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. (εδώ)

To σκάνδαλο της Folli-Follie καθιστά επιτακτική την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου για το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός. Στη χρονική συγκυρία, κατά την οποία έρχεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά, εστίασε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, κατά την ομιλία του στην τρίτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και της εποπτείας των κεφαλαιαγορών βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, που μιλάμε, στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας και της ευρωπαϊκής προεδρίας, η οποία τυχαίνει να είναι γερμανική. Γιατί; Γιατί έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα, που δείχνουν ότι υπάρχουν ατέλειες, ρήγματα σημαντικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική εποπτείας των Κεφαλαιαγορών, του Χρηματιστηρίου και των πληροφοριών, που διακινούνται». Πράγματι, το σκάνδαλο Wirecard έχει ρίξει βαριά τη σκιά του στο Βερολίνο, το οποίο καλείται να διαχειριστεί – τόσο επικοινωνιακά, όσο και επί της ουσίας – την πτώχευση της γερμανικής εταιρίας ψηφιακών πληρωμών, που βρέθηκε με… τρύπα 1,9 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς της. Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, το σκάνδαλο της Folli Follie καθιστά επιτακτική την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου. «Είδατε ότι η κυβέρνηση προτείνει μία μεγάλη αύξηση στις κυρώσεις, που αφορούν στους ορκωτούς ελεγκτές, καθώς από ποινές των 50.000 ευρώ προτείνουμε τώρα ένα όριο ενός εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί μία σημαντική αυστηροποίηση, που νομίζουμε ότι είναι αναγκαία», σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπιστούν συγκεκριμένα αναλογικά κριτήρια ανάμεσα στη βαρύτητα της παράβασης και στο επιβαλλόμενο πρόστιμο. (εδώ)

H ΑΛΟΥΜΥΛ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι το σύνολο των Πιστωτριών Τραπεζών έκανε αποδεκτό το αίτημα μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας της της σύμβασης αναστολής (standstill agreement) έως την 12.09.2020, με αναδρομική ισχύ από 12.06.2020. Η αιτηθείσα παράταση του standstill agreement θα δώσει τη δυνατότητα στην ΑΛΟΥΜΥΛ και τις Πιστώτριες Τράπεζες να υπογράψουν την τελική σύμβαση αναδιάρθρωσης βάσει των συμφωνηθέντων ενδεικτικών όρων.(εδώ)

Σύμβολο απογείωσης στη νέα εποχή χαρακτήρισε το έργο του Ελληνικού ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη στα εγκαίνια των πρόδρομών έργων της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου. «Από εδώ όπου απογειώνονταν αεροπλάνα, το έργο του Ελληνικού μπορεί να αποτελέσει το σύμβολο απογείωσης στην νέα εποχή για την χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου. «Είναι ακριβώς χάρη στην πέρα από κάθε προσδοκία προσπάθεια και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης που μπορούμε να αρχίσουμε σήμερα το έργο, λίγους μήνες πριν την επίσημη μεταβίβαση των μετοχών», είπε. (εδώ)

Μια πολύτιμη «ανάσα» στον υπερχρεωμένο όμιλο της Marfin Investment Group προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς ανακοινώθηκε συμφωνία για την παράταση της αποπληρωμής δανείων 253,8 εκατ. ευρώ κατά έξι μήνες, την ώρα που η διοίκηση της MIG προσπαθεί να αντλήσει κεφάλαια με την πώληση θυγατρικών και ήδη έχει λάβει πρόταση για τη μεταβίβαση της SingularLogic Όπως ανακοινώθηκε από την MIG, «η ημερομηνία αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρίας προς την «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» συνολικού ύψους 253,8 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία λήξης των αντίστοιχων εκτοκιστικών περιόδων μετατέθηκαν από την 30.6.2020 για την 31.12.2020». Ο όμιλος της MIG βαρύνεται με μεγάλου ύψους δανειακές υποχρεώσεις (1,478 δισ. ευρώ στα τέλη 2019) και διαπραγματεύεται αναδιάρθρωση οφειλών 130,7 εκατ. ευρώ, ενώ είχε ζητήσει από την Τράπεζα Πειραιώς τη χρονική μετάθεση πληρωμών ύψους 253,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες έπρεπε να γίνουν στις 30 Ιουνίου. (εδώ)

Σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την τροποποίηση όρων του, από 08/04/2020 υπογραφέντος προγράμματος εκδόσεως του Εμπραγμάτως Εξασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου, βρίσκεται η Παΐρης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η τροποποίηση αφορά την παράταση της περιόδου διαθεσιμότητας έκδοσης των ομολογιών Α' Σειράς, κατά τουλάχιστον 1 μήνα, λόγω υπαγωγής της εταιρίας στο καθεστώς των ευεργετικών διατάξεων της απόφασης για την επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid -19. (εδώ)

Οι ζημιές συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ που παρουσίασαν το 2019 οι τέσσερις μεγαλύτερες εισηγμένες τεχνικές εταιρίες από τη δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών και τα σημαντικά κέρδη, ύψους 121 εκατ. ευρώ, που είχαν την ίδια χρονιά από τις παραχωρήσεις δείχνουν τη μετάλλαξη των ισχυρών ομίλων τα τελευταία χρόνια. Εξαιτίας της απουσίας νέων συμβάσεων στον κατασκευαστικό κλάδο, τα συνολικά έσοδα των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ και Intrakat υποχώρησαν το 2019 κατά σχεδόν 800 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2018 και διαμορφώθηκαν σε 3,3 δισ. ευρώ. Οι δύο από τους τέσσερις ομίλους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ) παρουσίασαν, μάλιστα, σημαντικές ζημιές, εξαιτίας των κατασκευών, που άγγιξαν συνολικά τα 200 εκατ. ευρώ. Αντίθετα κέρδη 55,7 εκατ. είχε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 1,35 εκατ. ευρώ η Ιntrakat. Το 2019 ήταν μια ακόμα χρονιά που το άθροισμα των κερδών των τεσσάρων ομίλων ήταν αρνητικό κυρίως εξαιτίας του σχεδίου νοικοκυρέματος από τη διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και των απόνερων από τις δραστηριότητες της ΑΒΑΞ στη Μέση Ανατολή. Σημαντικότατο στήριγμα για τους εισηγμένους κατασκευαστικούς ομίλους αποτελεί η ενέργεια. Στο τέλος του έτους, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κατείχε την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά αιολικής ενέργειας με 554,1 MW, ενώ ακολουθούσε ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 397,5 MW. Και η ΑΒΑΞ, μέσω της θυγατρικής Volterra, είχε πέρυσι έσοδα περί τα 115 εκατ. ευρώ από τον ενεργειακό κλάδο, σημαντικά αυξημένα από τα 85 εκατ. ευρώ του 2018. Η Ιntrakat είχε μεταβιβάσει στη μητρική Intracom Holdings τη δραστηριότητα στον τομέα των ΑΠΕ. Όμως, είναι πλέον σαφές πως τα κέρδη από τις κατασκευές αποτελούν παρελθόν και πως χωρίς τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από τις παραχωρήσεις και την ενέργεια, η κατάσταση θα ήταν πολύ δυσάρεστη. Με τον συνολικό δανεισμό των τεσσάρων ομίλων στα 4,2 δισ. ευρώ, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για νέες αστοχίες. (εδώ)

Μετά τις ανακοινώσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2019 από το σύνολο σχεδόν των εισηγμένων εταιριών, όλα δείχνουν ότι τελικά οι μέτοχοι θα εισπράξουν φέτος περισσότερα μετρητά σε σχέση με πέρυσι, μέσα από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου. Το γεγονός επίσης ότι κατά μέσο όρο το μέγεθος των πλέον «γαλαντόμων» εταιριών είναι υψηλότερο οδηγεί στην εκτίμηση ότι και η συνολική αξία των φετινών χρηματικών διανομών θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ότι οι φετινές χρηματικές διανομές λαμβάνουν χώρα σε περίοδο πανδημίας, έντονης αβεβαιότητας και εκτιμήσεων για μεγάλη υποχώρηση του ΑΕΠ. Παράλληλα, δικαιολογημένη εκτίμηση των επενδυτών αποτελεί το ότι οι χρηματικές διανομές του 2021 θα είναι σαφώς μικρότερες σε σχέση με τις φετινές, τουλάχιστον για την πλειονότητα των εταιριών. Απάντηση παραγόντων της αγοράς σε μια τέτοια εκτίμηση είναι πως ο επενδυτής αξιολογεί μια εταιρία με βάση την προβλεπόμενη μερισματική απόδοση μιας τριετίας ή πενταετίας και όχι ενός μόνο έτους. (εδώ)

Η Eurobank «κλείδωσε» και επισήμως το project Cairo με την doValue, η Εθνική ολοκλήρωσε το project Icon με την Bain και η Alpha Bank έκλεισε το project Neptune με τη Fortress και προετοιμάζεται για το μεγάλο project Galaxy. Επιχειρηματικές συμφωνίες που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στον αέρα εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία, δημιουργώντας ένα ισχυρό πλέγμα ανησυχιών γύρω από τα ευρύτερα πλάνα μετασχηματισμού των τραπεζών, σήμερα ολοκληρώνονται. Τα διαδοχικά deals που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες τον τελευταίο μήνα επιβεβαιώνουν τη σταδιακή επιστροφή σε τροχιά κανονικότητας, δίνουν μία γεύση των αλλαγών που φέρνει ο κορονοϊός και δείχνουν την πορεία που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία. Όμως όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν περισσότερες από μία αναγνώσεις. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους τρία πολύ μεγάλα deals που αναμένεται να αλλάξουν άρδην το τραπεζικό σκηνικό στη χώρα, ενώ όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και συνέχεια όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη μετά Covid-19 εποχή. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, επομένως συμφωνίες όπως για το Neptune και το Icon έχουν μεγάλη σημασία για τη βελτίωση του κλίματος. Όσο γίνονται τέτοιες δουλειές και μάλιστα σε τόσο δυσμενή συγκυρία και χωρίς οι τράπεζες να έχουν κεφαλαιακή επίπτωση, αυξάνονται οι πιθανότητες να υλοποιηθούν ταχύτερα τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Και όσο τα NPLs θα μειώνονται τόσο οι ελληνικές τράπεζες θα γίνονται ελκυστικοί επενδυτικοί στόχοι. (εδώ)

Στο 7,4% διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Μάιο, από το 7,3% τον Απρίλιο, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,7% από το 6,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις της Eurostat κάνουν λόγο για 14,366 εκατ. ανέργους άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων οι 12,146 εκατ. βρίσκονται στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον Απρίλιο, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 253.000 στην ΕΕ και κατά 159.000 στην ευρωζώνη. Οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη χρησιμοποίησαν ενεργά προγράμματα στήριξης των αγορών εργασίας ώστε να περιορίσουν την επίδραση του ιού στους εργαζομένους. (εδώ)

Στο 10% έχει αυξηθεί τον τελευταίο ένα χρόνο το ποσοστό συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, απομονώνοντας στο 3,5% το λιγνίτη από 26% που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Η μεγάλη επέλαση των ΑΠΕ στην αγορά, δείχνει σύμφωνα με τον υπουργείο και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ότι οι ΑΠΕ θα είναι έως το 2025 η κύρια πηγή ηλεκτρισμού, με στόχο να προστεθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία περισσότερα από 8 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Οι βελτιώσεις που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ θα έχουν συνέχεια. Μετά τις πρώτες μεγάλες παρεμβάσεις, που είναι η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με την Βεβαίωση Παραγωγού και η βελτιστοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα ακολουθήσουν αλλαγές τόσο στην διαδικασία ηλέκτρισης των σταθμών όσο και στις Άδειες Εγκατάστασης και Λειτουργίας, είπε η κ. Σδούκου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνένωσης ή ακόμα και κατάργησης αδειοδοτικών σταδίων και αδειών. Πρόκειται για αλλαγές που θα έχουν ολοκληρωθεί ως το στο τέλος του έτους. (εδώ)

Ένας ιδιωτικός δείκτης δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών της Κίνας διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας τον Ιούνιο, καθώς η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού στα περισσότερα μέρη της χώρας, έδωσε ώθηση στη ζήτηση. Ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin σημείωσε άνοδο στις 58,4 μονάδες τον Ιούνιο από τις 55 μονάδες τον Μάιο. Τα στοιχεία του Ιουνίου ήταν τα υψηλότερα από τον Απρίλιο του 2010, όταν διαμορφώθηκε στις 58,5 μονάδες. Η προσφορά καθώς και η εγχώρια και εξωτερική ζήτηση ανέκαμψαν καθώς η κρίση του κορονοϊού παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου στην Κίνα, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Caixin Insight Group. Η απασχόληση αποτελεί ακόμη βασικό πρόβλημα αλλά θα πάρει χρόνο ώστε η οικονομία να ανακάμψει πλήρως. Επίσης, ο επίσημος δείκτης PMI υπηρεσιών σημείωσε άνοδο σε υψηλό επταμήνου στις 54,4 μονάδες τον Ιούνιο από τις 53,6 μονάδες τον Μάιο. (εδώ)

Η Wall σημείωσε το καλύτερο τρίμηνο από το 1998 παρά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ - καθώς πολλές πολιτείες ''παγώνουν'' ή ακυρώνουν τα σχέδια ανοίγματος. Ο Dow έχει σημειώσει άνοδο 18% από τα τέλη Μαρτίου, καταγράφοντας την καλύτερη τριμηνιαία απόδοσή του από το 1987, ενώ ο S&P σημείωσε άνοδο άνω του 20% καταγράφοντας το καλύτερο τρίμηνο από το 1998. Ωστόσο και οι δύο δείκτες σημειώνουν πτώση για το έτος, κατά περισσότερο από 10% και 4%, αντίστοιχα. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, και ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, κατέθεσαν και οι δύο ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής την Τρίτη, αλλά έδωσαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για μια οικονομική ανάκαμψη. Ο Mnuchin δήλωσε ότι αναμένει οι οικονομικές συνθήκες να "βελτιωθούν σημαντικά" στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ ο πρόεδρος της Fed υιοθέτησε μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση, προειδοποιώντας ότι "η πορεία της οικονομίας είναι εξαιρετικά αβέβαιη". (εδώ)

Άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 12,6% σε ετήσια βάση, έναντι του 11,39% τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ελαφρώς χαμηλότερη αύξηση, στο 12,3%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,13% σε σχέση με την αύξηση 1,36% τον Μάιο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,8%. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text