Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Έρχονται 4 + 1 πορίσματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Έρχονται 4 + 1 πορίσματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έρχονται 4 + 1 πορίσματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Της Δήμητρας Καδδά

Η κυβέρνηση από σήμερα μπαίνει στην τελική ευθεία για να ολοκληρώσει αλλά και για να διασφαλίσει τον θετικό χαρακτήρα 4 συν 1 πορισμάτων για το παρόν και για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Τα 4 πορίσματα έρχονται από το "εξωτερικό", ενώ το ένα το διαμορφώνει η ελληνική πλευρά.

Ειδικότερα, ξεκίνα 15θήμερη διαπραγμάτευση (εξ αποστάσεως) μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας για τη νέα αξιολόγηση και για το νέο πόρισμα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ η Κομισιόν ανακοινώνει αύριο τις νέες προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν τα πακέτο συστάσεων του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ ανακοινώνει το δικό του πόρισμα για την Ελλάδα στις 17 Ιουλίου, ενώ  εντός της εβδομάδας κατατίθεται και το 1ο πόρισμα Πισσαρίδη για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

1. Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την επόμενη αξιολόγηση θα γίνει σε στάδια. Το πόρισμα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 20 Σεπτεμβρίου και θα αφορά προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος Αυγούστου.

Πέρα από το πτωχευτικό δίκαιο που αποτελεί το κομβικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης (και πρέπει να ψηφισθεί τον Ιούλιο), η Ελλάδα καλείται να καταγράψει πρόοδο στο πεδίο της απομείωσης των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης, της ενίσχυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και σε πολλά πεδία παρεμβάσεων στις αγορές.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως καλύτερη εικόνα για την πορεία των διαβουλεύσεων (που εμμέσως συνδέονται πλέον και με το σχέδιο ανάκαμψης) θα υπάρχει στο τέλος των επαφών σε επίπεδο κλιμακίων που διενεργείται αυτή την εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής.

2. Αύριο θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ανακοίνωση των θερινών προβλέψεών της για την πορεία της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε για την Ελλάδα ύφεση πιο μεγάλη από αυτή του μέσου όρου της ΕΕ. Μένει να επιβεβαιωθεί αν εμμένει σε αυτές τις εκτιμήσεις.

Αναμένεται όμως και η θέση που παίρνει γενικότερα για το σχέδιο ανάκαμψης το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών-μελών με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να δεχθεί ειδικούς όρους πέραν των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το επόμενο ορόσημο είναι η Σύνοδος Κορυφής της 17ης  Ιουλίου με τους ηγέτες της ΕΕ να επιχειρούν να βρουν μία συμβιβαστική λύση.

3. Η ελληνική πλευρά παράλληλα ετοιμάζει δική της πρόταση με τον Πρωθυπουργό να έχει προαναγγείλει ότι μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στο γραφείο του το πρώτο πόρισμα των "σοφών" υπό τον Χρ. Πισσαρίδη. Αφορά στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα ενσωματωθεί στο 4ετές (ή 2ετές σύμφωνα με πιέσεις κρατών – μελών της ΕΕ) σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων των 32 δισ. ευρώ που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

4. Ένα μέρος των "συστάσεων" των θεσμών για μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται στο πακέτο του λεγόμενου "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου" που θα συζητήσουν οι ΥΠΟΙΚ στη σύνοδο της Παρασκευής (Ecofin). Τότε, αλλά και στο Eurogroup που θα προηγηθεί θα γίνει απολογισμός και των προβλέψεων της Κομισιόν αλλά και της διαπραγμάτευσης για το πακέτο ανάκαμψης καθώς και η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup στην θέση του κ. Σεντένο που αποχωρεί.

5. Μία ακόμα έκθεση αναμένεται στις 17 Ιουλίου, αυτή την φορά από τον ΟΟΣΑ. Οριστικοποιεί την ειδική έκθεσή του για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνοντας αναλυτικές προβλέψεις αλλά και συστάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text