Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κομισιόν: Βλέπει μικρότερη ύφεση τελικά στην Ελλάδα - Μεγαλύτεροι οι τριγμοί στην Ευρωζώνη

Κομισιόν: Βλέπει μικρότερη ύφεση τελικά στην Ελλάδα - Μεγαλύτεροι οι τριγμοί στην Ευρωζώνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κομισιόν: Βλέπει μικρότερη ύφεση τελικά στην Ελλάδα - Μεγαλύτεροι οι τριγμοί στην Ευρωζώνη

Της Δήμητρας Καδδά

Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται πιο "ανθεκτική" στην κρίση υγείας σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Αναφέρεται πως το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2020 και να αυξηθεί κατά 6% το 2021 (έναντι εκτίμησης για πτώση κατά 9,7% φέτος και για άνοδο κατά 7,9% στις εαρινές προβλέψεις). Δηλαδή υπάρχει πλέον η εκτίμηση πως το 2021 η ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο έντονη όσο αρχικά αναμενόταν.

Την ίδια στιγμή σε επίπεδο ΕΕ οι τριγμοί είναι πιο έντονοι: η ύφεση στην ευρωζώνη πλέον αναμένεται στο -8,7% έναντι -7,7% προηγουμένως. Το 2021 η ανάκαμψη αναμένεται στο 6,1%, έναντι 6,3% στις προηγούμενες προβλέψεις του κοινοτικού οργάνου.

Για την Ελλάδα αναφέρεται πως η "ταχεία εφαρμογή μέτρων στήριξης που ανέρχονται περίπου στο 9,5% του ΑΕΠ για την αντιστάθμιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας" εκτιμάται από την Κομισιόν πως παρείχε στήριξη σε έναν βαθμό στην εγχώρια ζήτηση αλλά και συμβάλει στην στήριξη της αγοράς εργασίας αλλά και στην αποτροπή "εκτεταμένων πτωχεύσεων". Η επισήμανση περιλαμβάνεται στις νέες θερινές εκτιμήσεις της Επιτροπής οι οποίες βελτιώνουν τη θέση της για την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα.

Τι θα κρίνει την πορεία της οικονομίας

Εκτιμάται πως η ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως "ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά από την κρίση. Η έμφαση στον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στις αλλαγές που προκαλούνται από τον COVID-19 στις ταξιδιωτικές συνήθειες".

Επίσης επισημαίνεται πως μετά τα μέτρα περιορισμού, μειώθηκαν οι ροές εξόδου αλλά και εισόδου στην αγορά εργασίας λόγω και των μέτρων προστασίας της απασχόλησης και των εισοδημάτων που ελήφθησαν.

Εκτιμάται όμως πως η ύφεση, αναμένεται να οδηγήσει σε "σχετικά βραχύβια αύξηση της ανεργίας". Επίσης αναμένεται αποπληθωρισμός με μεγαλύτερη ένταση κατά το υπόλοιπο του έτους και αναστροφή του δείκτη το 2021 μαζί με την οικονομική ανάκαμψη.

Γίνεται επίσης σαφές πως "η πρόβλεψη εξακολουθεί να υπόκειται σε εξαιρετικό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως λόγω της μεγάλης έκθεσης σε κινδύνους γύρω από τις μετακινήσεις και των επιπτώσεων στον ελληνικό τουριστικό τομέα". Υπάρχει όμως και ενδεχόμενο για καλύτερη πορεία που συνδέεται με μία πιο καλή "προοπτική για την εγχώρια ζήτηση, σε περίπτωση ταχύτερης βελτίωσης του κλίματος".

Κομισιόν: Βλέπει μικρότερη ύφεση τελικά στην Ελλάδα - Μεγαλύτεροι οι τριγμοί στην Ευρωζώνη

Για το 1ο τρίμηνο αναφέρεται πως η πτώση του ΑΕΠ αντικατοπτρίζει την αρχή των μέτρων περιορισμού στα τέλη Μαρτίου και οφείλεται στη μείωση των επενδύσεων και στη μείωση των εξαγωγών, ενώ οι δημόσιες δαπάνες και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν θετικά. Περιγράφει την πίεση στον κλάδο των υπηρεσιών και σε μικρότερο βαθμό στο πεδίο της βιομηχανίας και του γεωργικού τομέα, ενώ "οι κατασκευές περιόρισαν την πτώση πιθανώς λόγω της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ".

Εκτιμάται πως η πιο μεγάλη πίεση αναμένεται να φανεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με έντονη πτώση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών. Καθώς τα μέτρα περιορισμού χαλαρώνουν, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει, "οδηγώντας σε μερική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης".

Οι τριγμοί στην ΕΕ

Σε επίπεδο ΕΕ αναμένεται βαθύτερη ύφεση με ευρύτερες αποκλίσεις. "Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει μια βαθιά ύφεση φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παρά την ταχεία και ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο" αναφέρεται. Επειδή η άρση των μέτρων περιορισμού προχωρά με πιο σταδιακό ρυθμό από ό,τι αναμενόταν στις εαρινές προβλέψεις, ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα το 2020 θα είναι πιο σημαντικός από τον αναμενόμενο.

Η συρρίκνωση το 2020 επομένως στην ΕΕ, αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη αλλά και η ανάπτυξη το 2021 θα είναι επίσης ελαφρώς λιγότερο ισχυρή.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text