Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Απογοητευτική πρόβλεψη για τα μερίσματα παγκοσμίως: Βουτιά 34% "βλέπει" η Janus Henderson

Απογοητευτική πρόβλεψη για τα μερίσματα παγκοσμίως: Βουτιά 34% "βλέπει" η Janus Henderson

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Απογοητευτική πρόβλεψη για τα μερίσματα παγκοσμίως: Βουτιά 34% "βλέπει" η Janus Henderson

Η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων έχει επιβραδυνθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει "κατεβάσει ταχύτητα". Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για μια εντυπωσιακή συρρίκνωση της ετήσιας κερδοφορίας το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με μια έκθεση.

Τα εταιρικά κέρδη παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά μόλις 1,1% το 2019 στα 2,17 τρισεκατομμύρια στερλίνες, σημειώνει η Janus Henderson. Αυτό σηματοδοτεί τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης από το 2015.

Η τάση επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώθηκε πέρυσι από τους εμπορικούς πολέμους μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Παρότι στα τέλη του περασμένου έτους επιτεύχθηκε μια συμφωνία πρώτης φάσης για τους δασμούς και τις αγορές αγαθών, οι αμφιβολίες για τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων διατηρούνται.

Η Janus Henderson αναμένει ότι τα εταιρικά κέρδη θα δεχτούν ένα κολοσσιαίο πλήγμα φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, οι προβλέψεις τους για το 2020 είναι αρκετά σοκαριστικές. Σύμφωνα με τα διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων, τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν κατά περισσότερο από ένα πέμπτο (22%) σε ετήσια βάση, στα 1,7 τρισεκατομμύρια στερλίνες.

Τα παγκόσμια μερίσματα θα μπορούσαν να συρρικνωθούν κατά το 1/3!

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Ben Lotfhouse, διαχειριστής κεφαλαίων της Henderson International Income Trust, σημειώνει ότι "η τρέχουσα ύφεση είναι ασυνήθιστη επειδή συμβαίνει σε σχεδόν όλα τα μέρη του κόσμου ταυτόχρονα και επειδή είναι τόσο ξαφνική".

Είναι ένα φαινόμενο που απειλεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις ροές εισοδήματος των επενδυτών καθώς τα μερίσματα κόβονται. Περίπου οι μισές εταιρείες του FTSE 100 περιέκοψαν τα μερίσματά τους μετά την εμφάνιση του κορονοϊού. Και κάποιες είναι πιθανό να καταρρεύσουν τελείως στη διάρκεια της επικείμενης παγκόσμιας ύφεσης.

Σε παγκόσμια βάση, η Janus Henderson εκτιμά ότι τα μερίσματα θα μπορούσαν να μειωθούν με μεγαλύτερο ρυθμό από τα κέρδη το 2020. Ο οργανισμός προβλέπει ότι οι πληρωμές των μετόχων σε όλο τον κόσμο θα μειωθούν μεταξύ 15% και 34% το τρέχον έτος. Η επίπτωση ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις μειώσεις των μερισμάτων στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πριν από περίπου μια δεκαετία.

Συγκριτικά, τα παγκόσμια μερίσματα αυξήθηκαν 8,7% σε ετήσια βάση το 2019. Στη συνέχεια, σημείωσαν ρεκόρ στα 1,07 τρισ. στερλίνες.

Η μερισματική κάλυψη θα συνεχίσει να μειώνεται

Οι προβλέψεις της Janus Henderson αντικατοπτρίζουν τον πανικό που έχει καταβάλει τις εταιρείες οι οποίες θέλουν διαφυλάξουν τους ισολογισμούς τους και να τους προστατεύσουν από το πλήγμα της κερδοφορίας.

"Κανονικά σε μια ύφεση, οι εταιρείες θα προσαρμόσουν τον στόχο της κάλυψης των μερισμάτων και τα μερίσματα θα μειωθούν πολύ λιγότερο σε σχέση με τα κέρδη, προστατεύοντας το εισόδημα των μετόχων", λέει ο Lofthouse. "Μέχρι στιγμής, το 2020 αποδεικνύεται διαφορετικό."

Ο ίδιος παρατηρεί ότι η μείωση των μερισμάτων "έχει τάση να εξισωθεί ή και να ξεπεράσει τη μείωση των κερδών", καθώς οι εταιρείες προστατεύουν τους ισολογισμούς τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση του Covid-19 και τελικά να μπορέσουν να γίνουν οικονομικά πιο υγιής.

Αυτό θα οδηγήσει τη μερισματική κάλυψη ανάμεσα στις 1,9 και 2,5 φορές, πολύ καλύτερα από τις 1,4 φορές που οι εταιρείες είχαν να επιδείξουν όταν η χρηματοπιστωτική κρίση μαινόταν το 2008. Τούτου λεχθέντος, διατηρείται με αυτόν τον τρόπο η μακροχρόνια τάση μείωσης της κάλυψης. Από το μετά κρίσης υψηλό των 2,9 φορών που καταγράφηκε το 2010, τα επίπεδα σταθερά επιδεινώνονταν κατά την τελευταία δεκαετία και έφτασαν στις 2,3 φορές το 2019.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text