Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 07 Ιουλίου 2020

Διαβάσαμε - Τρίτη 07 Ιουλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 07 Ιουλίου 2020

Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται πιο "ανθεκτική" στην κρίση υγείας σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Αναφέρεται πως το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2020 και να αυξηθεί κατά 6% το 2021 (έναντι εκτίμησης για πτώση κατά 9,7% φέτος και για άνοδο κατά 7,9% στις εαρινές προβλέψεις). Δηλαδή υπάρχει πλέον η εκτίμηση πως το 2021 η ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο έντονη όσο αρχικά αναμενόταν. Την ίδια στιγμή σε επίπεδο ΕΕ οι τριγμοί είναι πιο έντονοι: η ύφεση στην ευρωζώνη πλέον αναμένεται στο -8,7% έναντι -7,7% προηγουμένως. Το 2021 η ανάκαμψη αναμένεται στο 6,1%, έναντι 6,3% στις προηγούμενες προβλέψεις του κοινοτικού οργάνου. Εκτιμάται πως η ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως "ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά από την κρίση. Η έμφαση στον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στις αλλαγές που προκαλούνται από τον COVID-19 στις ταξιδιωτικές συνήθειες". (εδώ)

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να ταλανίζουν τις ελληνικές εξαγωγές. Τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν βασικές οικονομίες της Ευρώπης, όπου κατευθύνεται η πλειονότητα των ελληνικών προϊόντων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού έπληξαν την εξαγωγική δυναμική των ελληνικών προϊόντων και οδήγησαν σε αρνητικό αποτέλεσμα για το μήνα Μάιο. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Μάιο κατά 32,7%. Στον αντίποδα, θετικό στοιχείο αποτελεί η σημαντική μείωση που εμφάνισαν κατά το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές (-39%) αλλά και το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 47,7%. Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί και η άνοδος που κατέγραψαν οι εξαγωγές στις κατηγορίες των Χημικών (+20,3%) και των Λαδιών (+11,1%) τον Μάιο του 2020. «Τα αποτελέσματα Μαΐου έρχονται να υπογραμμίσουν την ανάγκη ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η πανδημία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με επίκεντρο την ανασυγκρότηση της εγχώριας παραγωγής και την ενίσχυση των εξαγωγών», αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο οποίος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, οι οποίες εστιάζουν στην άρση των φορολογικών βαρών και στην τόνωση της ρευστότητάς τους. (εδώ)

Σαφώς βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις παρουσίασαν οι εισηγμένες εταιρίες πληροφορικής για το 2019, επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση που παρατηρείται στη ζήτηση για υπηρεσίες του κλάδου. Ειδικότερα, ο αθροιστικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2019 κατά 18,5%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 36%, ενώ η υποχώρηση του καθαρού αποτελέσματος κατά 12,5% οφείλεται στην έκτακτη λογιστική επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της Quest Holdings. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το ότι από τις δώδεκα εισηγμένες, οι έξι εμφάνισαν στις 31/12/2019 αρνητικό καθαρό χρέος (θετικό καθαρό ταμείο). Πολύ ισχυρούς δείκτες ρευστότητας διέθεταν και οι άλλες εισηγμένες (δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA στο 0,62 για την Βyte Cοmputer, στο 0,86 για τη Λογισμός, στο 1,14 για την Performance, στο 1,26 για τη Space Hellas και στο 1,29 για την Ίλυδα). Αξιοσημείωτη επίσης είναι η ανάπτυξη που έχουν σημειώσει κατά τα τελευταία χρόνια εταιρίες του κλάδου που είχαν εισαχθεί κατά το παρελθόν στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, όπως η Entersoft (φέτος μετατάχθηκε ήδη στην Κύρια Αγορά), η Epsilon Net (αυτή την εβδομάδα υλοποιείται η ΑΜΚ μέσω δημόσιας εγγραφής για τη μετάταξή της) και η Performance Technologies. (εδώ)

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι πρόκειται να επενδύσει 57,5 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση επταετούς ομολόγου των 500 δισ. από τον ελληνικό όμιλο GEK TERNA. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναλλαγή ομολόγων που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς και η πρώτη εταιρική έκδοση που υπήρξε στη χώρα από το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα έσοδα από τη συνδρομή της Τράπεζας θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση εξασφαλισμένων εμπορικών δανείων ενώ περαιτέρω έσοδα από την έκδοση του ομολόγου θα υποστηρίξουν νέες ή ήδη υπάρχουσες επενδύσεις στον τομέα των παραχωρήσεων, των υποδομών και των ενεργειακών έργων. (εδώ)

Η χρήση 2019 δεν δημιούργησε ενθουσιασμό, ενώ το 2020 λόγω πανδημίας και lockdown αναμένεται βάλει σε δοκιμασία τις αντοχές των ισολογισμών. Η πλειονότητα των εταιριών που έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς για τους πρώτους μήνες του έτους , οι οποίες μάλιστα είναι εξαιρετικά λίγες αφού δεν υπάρχει υποχρέωση, έχει σημαντική καθίζηση αποτελεσμάτων και ζημιές. Λίγες εταιρίες έχουν δείξει πως δεν επηρεάζονται από την κρίση και δημοσίευσαν καλά αποτελέσματα. Η Coca Cola αν και είχε στο τρίμηνο πτώση μόλις 1,2% στο τζίρο, τον Απρίλιο κατέγραψε πτώση 37%. Η Ικτίνος μετά από μία πτωτική χρονιά το 2019, το εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης δείχνει υποχώρηση 30% στις πωλήσεις. Η Jumbo έκλεισε το εξάμηνο με πωλήσεις μειωμένες κατά 17% και στα 278,8 εκατ. ευρώ. Αντοχές δείχνει η Τιτάν με τη διοίκηση να σημειώνει πως στο πεντάμηνο οι πωλήσεις μειώθηκαν μόλις 2,1% ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 97,3 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 5,5% λόγω της μείωσης του κόστους. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εμφάνισε μείωση κερδών αλλά σε επίπεδο συγκρίσιμων αποτελεσμάτων ήταν σταθεροποιητικά.Επιπλέον οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει βελτιώνουν τις προοπτικές της εισηγμένης. Διαβάστε συνοπτικό σχόλιο για τα αποτελέσματα περισσότερων εταιριών εδώ

Σχέδια ανάπτυξης για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης καταστρώνει η νέα διοίκηση του ΟΛΘ και ο εκτελεστικός πρόεδρος κ Αθανάσιο Λιάγκος, που πλέον κρατά το τιμόνι της εταιρίας από τις αρχές Ιούλιου αφού αποχώρησε από τον ΟΛΠ και νωρίτερα κατείχε υψηλόβαθμη θέση στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο εκτελεστικός πρόεδρος κ. Αθανάσιος Λιάγκος με την ανάληψη των καθηκόντων είπε ότι ο ΟΛΘ θα ξεκινήσει άμεσα επαφές με τις όμορες χώρες και θα αρχίσει συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρηματικών κύκλων που επιθυμούν να διευρύνουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με τις χώρες της Μεσογείου και γενικότερα με τη Μέση Ανατολή. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης που μέχρι σήμερα δεν είχαν αξιοποιηθεί για πολλούς λόγους και μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου και εξόδου των Βαλκανίων. Ο κ. Αθανάσιος Λιάγκος προανήγγειλε ότι φέτος θα ξεκινήσουν έργα συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ στον ΟΛΘ και θα έχουν βασικό αντικείμενο την επέκταση του ανατολικού μέρους του προβλήτα 6 για να αποκτήσει βαθύτερα κρηπιδώματα βάθους -16m, για την εξυπηρέτηση πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου μεταφορικής ικανότητας μεγαλύτερης των 100.000 τόνων. Τα έργα θα προκηρυχτούν άμεσα με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικής του θέσης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ως λιμένα διακίνησης συμβατικού φορτίου transit αλλά και στον ελληνικό χώρο ως κύριου λιμένα διακίνησης συμβατικού φορτίου. (εδώ)

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων η συνολική συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 20,8%, ενώ η συμμετοχή στη συνολική απασχόληση είναι 21,7%. Η πανδήμία φαίνετα να έχει επηρεάσει και τις εισηγμένες του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της AEGEAN διαμορφώθηκε σε 147 εκατ.€, παρουσιάζοντας μείωση 15%. Η επιβατική κίνηση έφτασε σε 2,1 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας μείωση 15%, με την εταιρία να εκτελεί 6% λιγότερες πτήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η μείωση στην κίνηση και συνεπακόλουθα στον κύκλο εργασιών προήλθε εξ ολοκλήρου από τον μήνα Μάρτιο, αντιστρέφοντας τη θετική πορεία των δύο προηγούμενων μηνών του έτους. Οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους ανήλθαν σε 85,4 εκατ.€ από 35,2 εκατ.€ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η Autohellas ανακοίνωσε αποτελέσματα του α' τριμήνου 2020 την εβδομάδα που πέρασε, εμφανίζοντας αύξηση 2% στον κύκλο εργασιών σε ενοποιημένο επίπεδο, ο οποίος ανήλθε σε 114,3 εκατ.€ έναντι 112,1 εκατ.€ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Ο κύκλος εργασιών από την κύρια δραστηριότητα του Ομίλου, τις μισθώσεις αυτοκινήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 κατά 4,2% και έφτασε τα 37,8 εκατ.€ από 36,3 εκατ.€ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Το καλό αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη των μακροχρόνιων μισθώσεων, ενώ αντίθετα οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου μισθώσεων έφτασαν τα 10,2 εκατ.€, καταγράφοντας μείωση κατά 18%. (εδώ)

Η Titan Global Finance Plc, θυγατρική της Titan Cement International SA, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της πρότασης (η οποία ανακοινώθηκε στις 29 Ιουνίου 2020), προς τους κατόχους των ανεξόφλητων εγγυημένων ομολογιών της με επιτόκιο 3,5% και λήξη το 2021. Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι υφιστάμενες ομολογίες συνολικού ποσού ύψους 109.342.000 ευρώ διατέθηκαν εγκύρως και δεν αποσύρθηκαν εγκύρως σύμφωνα με την πρόταση εξαγοράς. Η Titan Global Finance Plc αποφάσισε ότι θα αποδεχθεί όλες τις κατά τα ως άνω εγκύρως διατεθείσες υφιστάμενες ομολογίες προς εξαγορά. Μετά την ολοκλήρωση της πρότασης εξαγοράς, το υπόλοιπο των υφιστάμενων ομολογιών θα ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 178.458.000 ευρώ. (εδώ)

O ΟΤΕ ανακοινώνει ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας που έλαβε χώρα στις 24/06/2020 αποφάσισε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,550000 ευρώ ανά μετοχή. Το ποσό του μερίσματος που θα καταβληθεί τελικώς διαμορφώνεται στο μικτό ποσό των 0,555409 ευρώ ανά μετοχή, προσαυξημένο με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 4.578.951 ίδιες μετοχές που θα κατέχει η Εταιρεία την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 (ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις (άρθρο 24 Ν. 4646/2019), το προς διανομή μέρισμα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 5% (με την εξαίρεση ή διαφοροποίηση του ποσοστού παρακράτησης για Μετόχους οι οποίοι υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις). Συνεπεία αυτού, το καθαρό προς είσπραξη ποσό από τους Μετόχους θα ανέλθει στο ύψος των 0,52763855 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι του εν λόγω μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι Μέτοχοι της Eταιρείας στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) που διαχειρίζεται η «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Ανώνυμη Εταιρεία» κατά την 10η Ιουλίου 2020 (Record Date). Ημερομηνία έναρξης πληρωμής μερίσματος ορίζεται η Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020. H καταβολή του μερίσματος θα γίνει από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ A.E. (εδώ)

Συνολική ζημία μετά από φόρους και δικαιώματα της τάξεως των 276,5 εκατ. ευρώ έχει καταγράψει ο όμιλος Αβαξ επί εννέα διαδοχικές οικονομικές χρήσεις και συγκεκριμένα από τη χρήση του 2011 μέχρι και τη χρήση του 2019. Ο τελευταίος χρόνος κερδοφορίας ήταν το 2010, όταν επιτεύχθηκαν καθαρά κέρδη 5,4 εκατ. ευρώ. Κατά το 2019, ο όμιλος υποχρεώθηκε σε νέες ζημίες μετά από φόρους της τάξεως των 43,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 26,3 εκατ. ευρώ το 2018. Κύριος λόγος ήταν οι απώλειες από τη δραστηριότητα στο Κατάρ. Χωρίς να υπολογίζεται η εν λόγω ζημία, οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 17,6 εκατ. ευρώ, από 24,5 εκατ. ευρώ το 2018. Εν τω μεταξύ, με βάση τα όσα αναφέρει η διοίκηση για τις συνέπειες της πανδημίας στους επιμέρους κλάδους δραστηριότητας της «Αβαξ», δύσκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι δεν θα δημιουργηθούν και νέες ζημίες το 2020, καθώς θα πληγούν και οι πλέον επικερδείς του ομίλου.  Για παράδειγμα, για τον τομέα των παραχωρήσεων η διοίκηση σημειώνει στη φετινή ετήσια έκθεσή της ότι «ο περιορισμός μετακινήσεων οδήγησε και σε μείωση των εσόδων, όπως τα έσοδα από τα διόδια της Αττικής Οδού, όπου η μείωση της κυκλοφορίας από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα αγγίζει το 25%». Αντίστοιχα, στον τομέα της ενέργειας, στο σκέλος που αφορά την εμπορία (Volterra), αναμένεται πτώση στον κύκλο εργασιών, λόγω του διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων. Στις κατασκευές, επίσης παρατηρούνται καθυστερήσεις στα υπό εκτέλεση έργα, ενώ παράλληλα καθυστερούν και οι διαδικασίες ανάθεσης νέων έργων. (εδώ)

Σημαντική ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της κατά 45% κατέγραψε η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Συγκεκριμένα, το σύνολο των πωλήσεων της Παπουτσάνης για τη συγκεκριμένη περίοδο, ανήλθε σε 20,9 εκατ. ευρώ, έναντι 14,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η αύξηση του κύκλου εργασιών της Παπουτσάνης οφείλεται στις υψηλές επιδόσεις των κατηγοριών των επώνυμων προϊόντων, των παραγωγών για τρίτους, αλλά και στην αύξηση των πωλήσεων των ειδικών σαπωνομαζών, πρώτης ύλης για την παραγωγή στερεού σαπουνιού.  Με τον τρόπο αυτό  αντιστάθμισε  τη μείωση των πωλήσεων προς τη ξενοδοχειακή αγορά. Οι εξαγωγές της εταιρίας Παπουτσάνης το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 10,4 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει ποσοστό 50% του συνολικού κύκλου εργασιών, καταγράφοντας αύξηση ύψους 55%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το 26% του συνολικού κύκλου εργασιών προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 10% από πωλήσεις προς τη ξενοδοχειακή αγορά, το 49% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 15% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών. (εδώ)

Σταθερή η άνοδος των Ελλήνων επενδυτών στις συναλλαγές με μικρά υπόλοιπα - Τον Ιούνιο, οι ξένοι επενδυτές σημείωσαν εκροές 99,49 εκατ. ευρώ και οι Έλληνες εισροές 99,43 εκατ. ευρώ. Καμία χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο δεν μπορεί να αναπτυχθεί δίχως τους τοπικούς επενδυτές. Η μητρόπολη των αγορών, η Wall street πραγματοποίησε το καλύτερο της εξάμηνο, εδώ και είκοσι χρόνια, επειδή ακριβώς οι έγκλειστοι Αμερικανοί επενδυτές τοποθετούσαν τις επιταγές, που ελάμβαναν, στο χρηματιστήριο. Συνεπώς, η τάση που επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία της Axia Numbers, ότι οι Έλληνες επενδυτές αγοράζουν και οι ξένοι επενδυτές ρευστοποιούν δεν είναι κατ΄ανάγκη μια κακή εξέλιξη. Οι ξένοι επενδυτές ρευστοποιούν για ένα απλό λόγο : Η ελληνική αγορά υποαποδίδει έναντι όλων των αγορών. Συνεπώς, πολλοί με εξαίρεση την άνοδο απο τα χαμηλά του Μαρτίου, το υπόλοιπο διάστημα οι διαχειριστές δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις επενδύσεις τους, όταν λ.χ η αμερικανική αγορά έχει καταγράψει το καλύτερο διάστημα εδώ και είκοσι χρόνια. Εαν η ελληνική αγορά επανέλθει σε αποδόσεις τότε θα επιστρέψουν και οι ξένοι επενδυτές. Όμως, η σταθερή επιστροφή των Ελλήνων επενδυτών είναι σημαντική καθώς επανακτάται ένα μέρος του ελέγχου της αγοράς. (εδώ)

Το 2020 εξελίσσεται στην κρισιμότερη ίσως χρονιά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κατ’ επέκταση για την Ευρώπη ως ενιαίο επενδυτικό προορισμό. Όπως ήρθαν τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας – και όχι μόνο – η Ε.Ε. έχει μπροστά της μία μεγάλη ευκαιρία να βγει μπροστά και να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να γίνει αυτό, βέβαια, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, και άρα η ΕΕ να μην πάρει το δρόμο προς το γκρεμό, αλλά να ξεκινήσει η περαιτέρω δημοσιονομική ενοποίηση. Φέτος λαμβάνουν ταυτόχρονα χώρα πολύ σοβαρές ανακατατάξεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλαγές που άλλες ήταν δρομολογημένες και άλλες εξελίσσονταν με χαμηλή ταχύτητα, των οποίων ωστόσο την υλοποίηση επιτάχυνε η πανδημία. Μέσα στην τελευταία πενταετία οι πανευρωπαϊκοί δείκτες Stoxx 600 και Euro Stoxx 50 έχουν παραμείνει σχεδόν αμετάβλητοι με άνοδο της τάξης του 2,5% όταν οι S&P 500 και Dow Jones της Wall Street, έχουν δώσει κέρδη που ξεπερνούν το 58% και 56% αντίστοιχα. Επομένως δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης, καθώς οι αμερικανικές μετοχές κυριαρχούν σε όλα τα επίπεδα. Όμως στην παρούσα συγκυρία η Ευρώπη δείχνει ένα πιο σοβαρό πρόσωπο απ' ότι οι ΗΠΑ του Τραμπ, ενώ η Citi εκτιμά ότι μπροστά μας έχουμε ένα 12μηνο σταθεροποίησης μέσα στο οποίο πολλά μπορούν συμβούν που θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το 12μηνο, λοιπόν, η Ευρώπη καλείται να λάβει τις αποφάσεις που πρέπει, να επιταχύνει τις εσωτερικές διαδικασίες ενοποίησης και να κοντράρει ΗΠΑ και Κίνα. (εδώ)

Στη μάχη για την κατάλληλη «θεραπεία» των οξύτατων επιπτώσεων της πανδημίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας, προβάδισμα φαίνεται να έχει η Ευρώπη της οποίας το κοινωνικό μοντέλο- με τις όσες μεταλλάξεις και εάν έχει υποστεί- εξακολουθεί, όπως φαίνεται, να προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους εργαζομένους και πιθανότατα αυτή τη φορά και περισσότερα στηρίγματα στο ΑΕΠ για ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη. Οι New York Times σχολιάζουν πως ήδη οι διαφορετικές προσεγγίσεις ΗΠΑ- Ευρώπης αποδίδουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα όχι μόνο σε όρους κρουσμάτων και θανάτων (όπου πλέον η αμερικανική ήπειρος είναι το νέο hot spot της πανδημίας) αλλά και στην αγορά εργασίας. Η εκρηκτική αύξηση στην ανεργία που είδαμε στις ΗΠΑ απετράπη- τουλάχιστον έως τώρα- στη Γηραιά Ήπειρο. Η απάντηση της Ευρώπης στην πανδημία ήταν πιο απλή και πιο αποτελεσματική ως προς τη χρήση των δημόσιων πόρων, αφού και η αμερικανική κυβέρνηση άνοιξε μεν τις στρόφιγγες για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά δεν μπόρεσε να φρενάρει το κύμα των απολύσεων. (εδώ)

Η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων έχει επιβραδυνθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει "κατεβάσει ταχύτητα". Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για μια εντυπωσιακή συρρίκνωση της ετήσιας κερδοφορίας το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με μια έκθεση της Janus Henderson. Τα εταιρικά κέρδη παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά μόλις 1,1% το 2019 στα 2,17 τρισεκατομμύρια στερλίνες, σημειώνει ο οργανισμός. Αυτό σηματοδοτεί τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης από το 2015. Η τάση επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώθηκε πέρυσι από τους εμπορικούς πολέμους μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Η Janus Henderson αναμένει ότι τα εταιρικά κέρδη θα δεχτούν ένα κολοσσιαίο πλήγμα φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, οι προβλέψεις τους για το 2020 είναι αρκετά σοκαριστικές. Σύμφωνα με τα διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων, τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν κατά περισσότερο από ένα πέμπτο (22%) σε ετήσια βάση, στα 1,7 τρισεκατομμύρια στερλίνες. Ο οργανισμός προβλέπει ότι οι πληρωμές των μετόχων σε όλο τον κόσμο θα μειωθούν μεταξύ 15% και 34% το τρέχον έτος. Η επίπτωση ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις μειώσεις των μερισμάτων στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πριν από περίπου μια δεκαετία. Συγκριτικά, τα παγκόσμια μερίσματα αυξήθηκαν 8,7% σε ετήσια βάση το 2019. (εδώ)

Τώρα που το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει ένα νομισματικό μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ, και το πιο σημαντικό, από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ως αποτέλεσμα της de facto προσάρτησής του από την Κίνα, προέκυψε ένα ενοχλητικό ερώτημα: πώς θα προμηθεύσει η Κίνα τα απαραίτητα δολάρια που είναι τόσο κρίσιμα για την σωστή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος των 40 τρισεκ. δολαρίων; Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι μετοχές στην Κίνα ανακάμπτουν δημιουργώντας την ψευδή εντύπωση ότι όλα είναι καλά. Ωστόσο η Rabobank η ολλανδική τράπεζα προειδοποιεί ότι η Κίνα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την πρόσβαση της σε δολάρια. Σε άρθρο της η South China Morning Post με τίτλο «Ώρα για την Κίνα να αποσυνδέσει το γιουάν από το δολάριο ΗΠΑ, προτρέπει πρώην διπλωμάτης». Ο Zhou Li, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Τμήματος Συνδέσμου του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας είναι «η τελευταία σε μια σειρά φωνών στην Κίνα» που έχει προειδοποιήσει ότι το δολάριο είναι θηλιά στον λαιμό της Κίνας, θα αποτελέσει μια «ολοένα και πιο σοβαρή απειλή» για την κινεζική ανάπτυξη - οι κυρώσεις των ΗΠΑ για το πετρέλαιο θεωρούνται βασικός τομέας ευπάθειας - και έτσι οι προετοιμασίες για τη σταδιακή αποσύνδεση και τη διεθνοποίηση του γουάν θα πρέπει να ξεκινήσουν «τώρα». Ο Zhou Li προσθέτει ότι η Κίνα θα πρέπει να «εγκαταλείψει την ψευδαίσθηση» της φιλίας και αντ’ αυτού να προετοιμαστεί για μια πλήρη σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η Κίνα έστειλε ένα μήνυμα στον κινεζικό πληθυσμό μέσω της Securities Journal ότι η ανάπτυξη μιας «υγιούς» αγοράς ταύρων – bull market μετά την πανδημία είναι τώρα πιο σημαντική για την οικονομία από ποτέ Γιατί; Διότι χωρίς την «αγορά ταύρων» θα συνεχιστούν οι εκροές μετοχών και σύντομα η Κίνα θα εξαντλήσει τα δολάρια, αποτέλεσμα που θα είχε πολύ πιο καταστροφικές χρηματοοικονομικές, νομισματικές και γεωπολιτικές συνέπειες τόσο για την Κίνα όσο και για ολόκληρο τον κόσμο από ένα 2ο (και 3ο και 4ο) κύμα Covid, σε συνδυασμό με μια νίκη Biden και έναν μόνιμα μπλοκαρισμένο εκτυπωτή χρημάτων της Fed. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text