Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αισιόδοξος ο Χρ. Σταϊκούρας για ελαστικούς δημοσιονομικούς στόχους και το 2021

Αισιόδοξος ο Χρ. Σταϊκούρας για ελαστικούς δημοσιονομικούς στόχους και το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αισιόδοξος ο Χρ. Σταϊκούρας για ελαστικούς δημοσιονομικούς στόχους και το 2021

Της Δήμητρας Καδδά

Την εκτίμηση του ότι και το 2021 θα υπάρχει μία ελαστικότητα στους δημοσιονομικούς στόχους μετέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA. Επίσης προανήγγειλε πληρωμή όλων των δανείων που ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσα στον Ιούλιο, αλλά και την πληρωμή μέσα στον Αύγουστο του νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ανέφερε επίσης πως εντός της εβδομάδας θα γίνονται συνεχώς πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2 για την οποία "τρέχει" η περίοδος υποβολής των τελικών προτάσεων χορήγησης (έως 15/7). Ήδη χθες έγινε η πρώτη καταβολή σε επιχειρήσεις και νέες πληρωμές θα γίνουν σήμερα, είπε.

Για το δημοσιονομικό ζήτημα είπε πως  καταρρέει το αφήγημα ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε αρκετά μέτρα εμπροσθοβαρώς  μετά τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χαμηλότερη ύφεση, οι οποίες μάλιστα - όπως είπε - δεν έλαβαν υπόψη τα τελευταία μέτρα στήριξης.

Εκτίμησε πως το 2021 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά, μία χρονιά ανάκαμψης, αν βεβαίως έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία η υγειονομική κρίση. Επισήμανε πως το κρίσιμο στοιχείο είναι η κυβέρνηση να είναι κοντά στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Για το αν μπορούν να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι στο μέλλον επισήμανε πως αν η κυβέρνηση είχε ακούσει την πρόταση ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ να γίνει 2% του ΑΕΠ θα ήταν σήμερα σε χειρότερη θέση.   "Αν τότε είχαμε προχωρήσει σε εκείνη την ενέργεια πιθανώς να μην μπορούσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα μέτρα που υλοποιούμε τώρα γιατί φέτος πλέον χώρα προχωρά σε ελλείμματα" σε συμφωνία με τους θεσμούς, είπε. Εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και πως αυτή τη στιγμή είμαστε στο ίδιο καθεστώς που είναι οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες: δεν υπάρχουν καθόλου στόχοι και κανόνες αρκεί οι δαπάνες να συνδέονται με τους τέσσερις άξονες που έχει οριστεί από τα κοινοτικά όργανα ότι αφορούν στην υγειονομική κρίση.

"Το φθινόπωρο θα συζητήσουμε ξανά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ως υπουργοί Οικονομικών για το τι θα γίνει το 2021 και μετά σε όλη την Ευρώπη. Γιατί όπως ξέρετε δημοσιονομικοί κανόνες υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη" ανέφερε.

Εκτίμησε πως "με αρκετή ασφάλεια μπορώ να σας πω συνεχώς ότι και για το 2021 δεν μιλάμε για τους ψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα δεν μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα", αν το καταφέρει, αλλά αυτό δεν θα είναι στόχος (δηλαδή υποχρέωση), θα ισχύει στην Ελλάδα αυτό που θα ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες.

"Παρακολουθούμε κάθε φορά τη δυναμική των εξελίξεων" ανέφερε και το πρόγραμμα Συνεργασία και  εξήγησε ότι προς το παρόν πολλές επιχειρήσεις προτίμησαν το μέτρο της Αναστολής.

Επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ. Εξήγησε πως τα προγράμματα έχουν πάντως εγκριθεί από τα Ευρωπαϊκά όργανα και εκτίμησε πως από το τέλος αυτού του μήνα θα αρχίσει η εκταμίευση.

Εξήγησε πως πρώτα αναμένεται το συγχρηματοδοτούμενο κομμάτι από τους ευρωπαϊκούς πόρους από το ΕΣΠΑ.

Για το νέο πακέτο ανάκαμψης των έως 32 δισ. ευρώ είπε πως  υπάρχει μία συζήτηση για το αν θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιες προϋποθέσεις, κοινές σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, για να δοθούν τα χρηματικά ποσά. Μίλησε για προϋποθέσεις όχι με μνημονιακούς όρους αλλά με γενικούς όρους που ισχύουν στο Ευρωπαϊκό εξάμηνο. Το πρόγραμμα θα είναι ιδιοκτησίας της κάθε χώρας, είπε. Θα αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τα κοινοτικά όργανα σε όρους ευρωπαϊκού εξαμήνου, ανέφερε.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text