Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020

Την εκτίμηση του ότι και το 2021 θα υπάρχει μία ελαστικότητα στους δημοσιονομικούς στόχους μετέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA. Επίσης προανήγγειλε πληρωμή όλων των δανείων που ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσα στον Ιούλιο, αλλά και την πληρωμή μέσα στον Αύγουστο του νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής. Για το δημοσιονομικό ζήτημα είπε πως καταρρέει το αφήγημα ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε αρκετά μέτρα εμπροσθοβαρώς μετά τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χαμηλότερη ύφεση, οι οποίες μάλιστα - όπως είπε - δεν έλαβαν υπόψη τα τελευταία μέτρα στήριξης. Εκτίμησε πως το 2021 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά, μία χρονιά ανάκαμψης, αν βεβαίως έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία η υγειονομική κρίση. Επισήμανε πως το κρίσιμο στοιχείο είναι η κυβέρνηση να είναι κοντά στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Για το αν μπορούν να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι στο μέλλον επισήμανε πως αν η κυβέρνηση είχε ακούσει την πρόταση ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ να γίνει 2% του ΑΕΠ θα ήταν σήμερα σε χειρότερη θέση. Εκτίμησε πως "με αρκετή ασφάλεια μπορώ να σας πω συνεχώς ότι και για το 2021 δεν μιλάμε για τους ψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ. Εξήγησε πως τα προγράμματα έχουν πάντως εγκριθεί από τα Ευρωπαϊκά όργανα και εκτίμησε πως από το τέλος αυτού του μήνα θα αρχίσει η εκταμίευση. (εδώ)

Για την αποπληρωμή κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου (ανεξόφλητου υπολοίπου 89 εκατ. ευρώ) αλλά κυρίως για την ανάπτυξη των δύο εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό θα διατεθούν τα 320 εκατ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει η Lamda Development με το επταετές ομολογιακό δάνειο. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, προϋπόθεση έκδοσης των Ομολογιών είναι η κάλυψη σε ποσό τουλάχιστον €270 εκατ., ενώ το ανώτερο όριο ορίζεται σε €320 εκατ. H διάρκεια της Δημόσιας Προσφοράς ορίζεται σε 3 εργάσιμες ημέρες και θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου. Εάν το ΚΟΔ δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον €270 εκατ., θα ματαιωθεί η έκδοση και το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία συμμετοχής που έχει δεσμευθεί για έκαστο Ιδιώτη Επενδυτή θα αποδεσμευθεί το αργότερο εντός 2 εργάσιμων ημερών.(εδώ)

Νέα τηλεδιάσκεψη, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα έχουν, την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι του κλάδου της οργανωμένης εστίασης, οι οποίοι θα ζητήσουν επέκταση των μέτρων προστασίας και εξίσωση αυτών με τα μέτρα που αποφασίσθηκαν και "τρέχουν” για τον τουριστικό κλάδο. "Το πρόβλημα είναι ότι από την 1η Ιουλίου ο κλάδος βρίσκεται σε κενό μέτρων στήριξης. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο όμως δεν καλύπτει τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης”, αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Γιάννης Λιάρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος βρίσκεται επί ξυρού ακμής. "Τον Απρίλιο έως και τις 25 Μαΐου η μείωση μεσοσταθμικά του τζίρου στις επιχειρήσεις του κλάδου άγγιξε το 70%, ενώ ο Ιούνιος κατέγραψε διαφορετικές ταχύτητες. Στις τουριστικές περιοχές, όπως π.χ. στη Σαντορίνη ο τζίρος υπολείπεται κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Μεσοσταθμικά η πτώση κυμαίνεται στο σύνολο της αγοράς στο 20-30% και αυτό γιατί υπάρχουν περιοχές, όπως η παραλιακή ζώνη της Αττικής όπου η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα εστιατόρια ενώ καλύτερη είναι η εικόνα σε όσους παρέχουν take away και delivery”. Σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή πτώση του τζίρου κατά 20-30% είναι και η πρόβλεψη που έχει γίνει για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε θα μιλάμε για απώλεια σε τζίρο από 1,2 έως 1,8 δισ. ευρώ. (εδώ)

Αγώνα δρόμου κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ για να ξεμπλοκάρουν πάνω από 6.000 αιτήσεις για μικρά έργα ΑΠΕ που προχωρούν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας. Μάλιστα, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το δύσκολο αυτό έργο, αφού το ανθρώπινο δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ δεν επαρκεί, ο Διαχειριστής έχει απευθυνθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες. Οπως τονίζει στην «Κ» ο διευθυντής Διεύθυνσης Χρηστών Δικτύου Δημήτρης Βράνης, κάθε άτομο από το μόνιμο προσωπικό πλαισιώνεται από τέσσερις με πέντε εξωτερικούς συνεργάτες, αφού στα κατά τόπους γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ, και μάλιστα σε περιοχές υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως η Λαμία και η Θεσσαλονίκη, έχει συσσωρευθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων, ο οποίος καθημερινά αυξάνεται καθώς οι καταθέσεις συνεχίζονται. Η πλευρά των επενδυτών, πάντως, αναμένει μεγαλύτερη κινητικότητα από τον Διαχειριστή, καθώς διαπιστώνει ότι, με τους ρυθμούς που προχωράει η εξέταση των αιτημάτων στις περιφέρειες με υψηλό ενδιαφέρον, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των ιδιωτών επενδυτών, στο περιφερειακό γραφείο του ΔΕΔΔΗΕ στη Λαμία έχουν συσσωρευτεί περί τις 2.000 αιτήσεις, οι οποίες «τρέχουν» με ρυθμό αξιολόγησης 80 τον μήνα, και σε αυτό της Θεσσαλονίκης περί τις 2.800 αιτήσεις με ρυθμό αξιολόγησης 110 τον μήνα. (εδώ)

Η Εταιρία ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. ανακοίνωσε τη λήξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, το οποίο ενέκρινε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της στις 10.09.2018 και προέβλεπε αγορά ιδίων μετοχών μέχρι το 10% του συνόλου των μετοχών της, με ανώτατη τιμή αγοράς τα 50,00 ευρώ και κατώτατη τιμή αγοράς το 1,00 ευρώ ανά μετοχή. Μέχρι την 22.06.2020, ημερομηνία λήξης του προγράμματος, η Εταιρία προέβη στην αγορά 1166 ιδίων μετοχών, με μέση τιμή κτήσης 23,53 ευρώ ανά μετοχή, ποσοστό 0,2907% του συνόλου των μετοχών της Εταιρίας. (εδώ)

Στην έγκριση της αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι τη συμπλήρωση του ποσοστού 10% του συνόλου των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με κατώτατη τιμή αγοράς τριάντα λεπτά του ευρώ (0,30 €) και ανώτατη τιμή τριάντα ευρώ (30,00 €), η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός χρονικού διαστήματος είκοσι τεσσάρων μηνών, ήτοι το αργότερο μέχρι και την 7η Ιουλίου 2022, αποφάσισε η ετήσια τακτική Γ.Σ. των μετόχων της εταιρίας, εξουσιοδοτώντας παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο για την τήρηση όλων των σχετικών με την ως άνω έγκριση νόμιμων διατυπώσεων. (εδώ)

Η εταιρία με την επωνυμία «ΚΡΙ-ΚΡΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», ανακοίνωσε τις αποφάσεις της 25ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της στην οποία μεταξύ άλλων αποφάσισε τη διάθεση κερδών της εταιρικής χρήσης 2019, καθώς και τη πρόταση του Δ.Σ για τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού €0,180 ανά μετοχή και συνολικά μικτό μέρισμα ύψους €5.951.724. Αναφορικά με το μέρισμα που αποφασίστηκε να διανεμηθεί στους κ.κ. Μετόχους, ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος μερίσματος ορίζεται η 20/8/2020. Δικαιούχοι του μερίσματος χρήσης 2019 θα είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της 21/8/2020 (record date). Η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει την 26/8/2020, με πληρώτρια τράπεζα την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. (εδώ)

Μακριά από τον κατασκευαστικό κλάδο οραματίζεται το μέλλον της Τεχνικής Ολυμπιακής η διοίκηση Στέγγου, επιβεβαιώνοντας και στην πράξη, αυτό που είχε καταστεί καθημερινότητα για την εισηγμένη τα τελευταία χρόνια, ότι δηλαδή η εταιρία δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει στη διεκδίκηση δημοσίων έργων, μετά την πτώση των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει η διοίκηση του ομίλου στην ετήσια έκθεσή της για την χρήση του 2019, μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς, η επόμενη ημέρα για τον όμιλο θα περιλαμβάνει «την επέκταση των δραστηριοτήτων και εντός και εκτός Ελλάδος, στον τουρισμό, στην πράσινη ενέργεια και στην επένδυση και ανάπτυξη ακινήτων». Επίσης, η διοίκηση Στέγγου φαίνεται πως θα επιδιώξει και την αξιολόγηση και συμμετοχή κατά περίπτωση σε επενδυτικά σχέδια στον ευρύτερο τομέα της ναυτιλίας. Ασφαλώς, την τρέχουσα περίοδο, εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα, υφίστανται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο στον κλάδο του τουρισμού, όσο και στον κλάδο των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). (εδώ)

Η Motor Oil ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 6ης Ιουλίου 2020, παρείχε ειδική άδεια προκειμένου η θυγατρική της εταιρία Ireon Investments LTD , να προβεί σε πώληση των μετοχών που η τελευταία κατέχει στις εταιρίες Optima Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ και Optima Factors A.E. Αγοράστρια των μετοχών των παραπάνω εταιριών θα είναι η Optima Bank A.E. στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας η Ireon Investments LTD συμμετέχει με ποσοστό 97,08 %. Σήμερα η Ireon Investments LTD κατέχει ποσοστό 94,52 % του μετοχικού κεφαλαίου της Optima Asset Management Α.Ε.Δ.ΑΚ. και ποσοστό 100 % του μετοχικού κεφαλαίου της Optima Factors A.E. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Motor Oil με την απόφαση του της 6ης Ιουλίου 2020, έχοντας λάβει υπόψη την έκθεση (fairness opinion) με ημερομηνία 19.6.2020, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ελεγκτική εταιρία Grant Thornton, καθόρισε τις προτεινόμενες τιμές στο ύψος των Ευρώ 0,74 ανά μετοχή της Optima Asset Management Α.Ε.Δ.ΑΚ. και Ευρώ 1,70 ανά μετοχή της Optima Factors A.E. Οι προαναφερθείσες τιμές ανά μετοχή αντιστοιχούν σε αξία Ευρώ 199.870,30 για το 94,52% των μετοχών της Optima Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. και Ευρώ 6.307.000 για το σύνολο των μετοχών της Optima Factors A.E. (εδώ)

Επενδύσεις συνολικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν την προσεχή 5ετία περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας, δρομολογεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως ανέφερε, κατά τη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Περιστέρης. «Στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσπαθούμε πρώτοι εμείς να κάνουμε πράξη όσα λέμε. Επενδύσαμε περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση στους τομείς της καθαρής ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υποδομών, διατηρώντας συνεχώς και αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων μας στις ελληνικές τράπεζες» επεσήμανε ο κ. Περιστέρης. H γενική συνέλευση των μετόχων πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά τη επιτυχημένη έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο εταιρικό ομόλογο που έχει εκδοθεί ποτέ στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο κ. Περιστέρης προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «αν δεν κινηθούμε άμεσα προς ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον». «Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι η Καθαρή Ενέργεια, δηλαδή η ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές, αποτελεί μονόδρομο. (εδώ)

Η Mytilineos πρωτοπορεί για ακόμα μία φορά και επενδύει στρατηγικά στον εθνικό και παγκόσμιο στόχο της ενεργειακής μετάβασης, θέτοντας όλες της τις δυνάμεις στην υπηρεσία της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, προχωρά σε μία ακόμα κομβική κίνηση και μετασχηματίζει τον Τομέα Έργων EPC – METKA σε ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο Business Unit, το Sustainable Engineering Solutions (SES BU), ως αυτόνομη Γενική Διεύθυνση. Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία, υλοποιώντας τη στρατηγική της, ενδυναμώνει τον Τομέα με μία αναβαθμισμένη κατεύθυνση και «εκτοξεύεται» στο μέλλον. Έτσι, πέραν της κατασκευής θερμικών σταθμών και επιλεγμένων κατασκευαστικών έργων που παραδοσιακά εκτελεί ο Τομέας, η δραστηριότητά της ενισχύεται με την δυναμική ανάπτυξη έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability). Η Mytilineos, όπως άλλωστε έχει ορίσει και στην Επιχειρηματική της Αποστολή, δραστηριοποιείται στις τοπικές και διεθνείς αγορές, με ευρηματικότητα, αποτελεσματικότητα και σεβασμό για το περιβάλλον και την κοινωνία. Με τη συμβολή του νέου Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Sustainable Engineering Solutions, επιδιώκει να συνεχίσει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους, τους εργαζόμενους, αλλά και για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας. (εδώ)

Η Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοίνωσε ότι μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την 06/07/2020, των νέων μετοχών της Εκδότριας, οι οποίες προέκυψαν από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της, το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθε σε 44,8166% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εκδότριας. Η Τράπεζα Πειραιώςκατέχει πλέον 67.451.472 μετοχές της Εκδότριας και 67.458.118 δικαιώματα ψήφου, στα οποία περιλαμβάνονται 6.646 δικαιώματα ψήφου τα οποία ασκεί δυνάμει συμβάσεων ενεχυρίασης. (εδώ)

Με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, ξεκινά η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Epsilon Net για την μετάταξή της από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τη Δημόσια Προσφορά σε περίπτωση πλήρους κάλυψης θα είναι τουλάχιστον 5,8 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση των σχετικών δαπανών, ύψους περίπου 423.000 ευρώ) και θα διατεθούν για νέες επενδύσεις σε εταιρίες πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό, ανάπτυξη νέων προϊόντων λογισμικού για Κάθετες Αγορές για την Ελλάδα ή και το εξωτερικό και για συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις πληροφορικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η EpsilonNet γίνεται η τρίτη εταιρία που θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά τα τελευταία έξι χρόνια, μετά την CNL Capital (2014) και την Entersoft που ολοκλήρωσε την αντίστοιχη διαδικασία πριν από λίγους μήνες. Στόχος της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου είναι η έκδοση έως 2.224.560 νέων μετοχών με εύρος τιμής 2,35 έως 2,70 ευρώ. Το 70% της έκδοσης θα κατευθυνθεί σε ειδικούς επενδυτές και το 30% σε ιδιώτες επενδυτές. Η Τιμή Διάθεσης θα καθορισθεί με βάση τις προσφορές που θα υποβάλλουν οι Ειδικοί Επενδυτές στο Βιβλίο Προσφορών το οποίο θα κλείσει την Παρασκευή 10 Ιουλίου. Σήμερα το 84,787% των μετοχών βρίσκεται υπό τον έλεγχο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Μίχου, ενώ μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς η διασπορά αναμένεται να ανέλθει στο 25,82%. (εδώ)

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί ανοιχτά τον Παγκόσμιο Οργανισμό για κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Το Κογκρέσο έλαβε ειδοποίηση ότι ο πρόεδρος απέσυρε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας», τόνισε με tweet του ο Ρόμπερτ Μενεντέζ, Δημοκρατικός γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Και συνέχισε: «Δεν είναι δίκαιο το να χαρακτηρίζεις την απόκριση του Τραμπ στην COVID χαοτική και χωρίς συνοχή. Αυτό δεν θα προστατεύσει τις αμερικανικές ζωές ή τα συμφέροντά μας – αφήνει τους Αμερικανούς άρρωστους και την Αμερική απομονωμένη». (εδώ)

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας συνολικού ύψους 30 δισεκ. λιρών (33 δισεκ. ευρώ), μεταξύ των οποίων μείωση του ΦΠΑ για ορισμένους κλάδους, επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και οικονομική βοήθεια για την απασχόληση των νέων. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης μια μείωση από το 20% στο 5% του ΦΠΑ επί των «αγαθών και υπηρεσιών του τομέα της φιλοξενίας», δηλαδή στα μπαρ, τα εστιατόρια, αλλά και τα ξενοδοχεία, τα θεματικά πάρκα, τους ζωολογικούς κήπους κλπ., κάτι που αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια 4 δισεκ. Στερλινών. Ο ίδιος υπενθύμισε πως η πανδημία και το lockdown προκάλεσαν μια ιστορική συρρίκνωση κατά 25% της οικονομίας στο διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text