Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Παράθυρο για μέτρα στήριξης της οικονομίας, χωρίς δημοσιονομικά εμπόδια, και το 2021

Παράθυρο για μέτρα στήριξης της οικονομίας, χωρίς δημοσιονομικά εμπόδια, και το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παράθυρο για μέτρα στήριξης της οικονομίας, χωρίς δημοσιονομικά εμπόδια, και το 2021

Της Δήμητρας Καδδά

Παράθυρο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης της οικονομίας και το 2021 "ανοίγουν" οι θεσμοί της ΕΕ. Με άλλα λόγια, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα διατηρηθεί η δημοσιονομική ευελιξία που έχει φέτος η ελληνική κυβέρνηση (όπως και όλα τα κράτη – μέλη) τουλάχιστον και για το 2021. Και τούτο καθώς η υγειονομική κρίση δεν φαίνεται πως θα λήξει γρήγορα, με την Κομισιόν να υπολογίζει πλέον και "δυσμενή" σενάρια για ύφεση 11% φέτος σε κοινοτικό επίπεδο.

Η "ευελιξία" αυτή, μαζί με επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, είναι η προϋπόθεση για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής μείωσης των εισφορών αλλά και των φόρων η οποία περιλαμβάνεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, παράλληλα με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι το 2021 είναι αδύνατο το επίπεδο του ΑΕΠ να πλησιάσει τα ύψη στα οποία βρισκόταν πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση. Ακόμη και στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κομισιόν προβλέπει μεν μικρότερη ύφεση φέτος αλλά και βραδύτερη ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο.

Μάλιστα, δυο εναλλακτικά σενάρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονται στα κείμενα που ανακοίνωσε χθες, κάνουν λόγο για ισχυρή πιθανότητα επιδείνωσης των προβλέψεων για την ΕΕ με πιθανή ακόμη και ύφεση 11% φέτος.

Παράθυρο για μέτρα στήριξης της οικονομίας, χωρίς δημοσιονομικά εμπόδια, και το 2021

Ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε και αυτός κατά την παρουσίαση των προβλέψεων σε σενάρια μεγαλύτερων αποκλίσεων που επιβεβαιώνονται, επισημαίνοντας την ανάγκη "να καταλήξουμε ταχέως σε συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή".

Επιπλέον, κοινοτικός αξιωματούχος ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης, σε άτυπη ενημέρωση, αναφέρθηκε στους ελαστικούς κανόνες (ρήτρα διαφυγής) που τώρα ισχύουν πως πολιτικά δεν έχει τεθεί προς το παρόν θέμα διακοπής τους το 2021. Όσο για το 2022 εξήγησε πως δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα και πως όλα θα εξαρτηθούν από αν θα έχουμε νέο κύμα υγειονομικής κρίσης ή από το αν θα υπάρχει εμβόλιο.

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας εκτίμησε και ο ίδιος εκ νέου σήμερα πως είναι πιθανή η διατήρηση της εν λόγω ευελιξίας. Αλλά οι πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον Σεπτέμβριο (θεωρητικά κατά τη χάραξη του νέου προϋπολογισμού).

Πάντως πολλά κράτη-μέλη ζητούν αυτές οι αποφάσεις να ληφθούν τον Ιούλιο μαζί με την επιχειρούμενη συμφωνία για να το νέο σχέδιο ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η ενισχυμένη εποπτεία διαρκεί μέχρι  τα μέσα του 2022, η δυσμενής αυτή υγειονομική εξέλιξη αλλάζει και τα δημοσιονομικά δεδομένα για τη χώρα, χωρίς βεβαίως να λύνει το πρόβλημα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί για το ύψος των πλεονασμάτων στη συνέχεια. Διότι η συμφωνία του 2018 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 με σταδιακή απομείωσή του στη συνέχεια στο 3% το 2023 στο 2,5% του 2024 και στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 και μετά.

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text