Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Τζόνσον προς Μέρκελ: Είμαστε έτοιμοι για αποχώρηση χωρίς εμπορική συμφωνία

Τζόνσον προς Μέρκελ: Είμαστε έτοιμοι για αποχώρηση χωρίς εμπορική συμφωνία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τζόνσον προς Μέρκελ: Είμαστε έτοιμοι για αποχώρηση χωρίς εμπορική συμφωνία

Ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται αποφασισμένος να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Ε.Ε., παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών πως μία δυναμία συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για την μελλοντική εμπορική τους σχέση θα είχε καταστροφικές συνέπειες σε μία ήδη αποδυναμωμένη από την πανδημία οικονομία.

Η μεταβατική περίοδος για την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. εκπνέει στα τέλη του έτους και έως τότε θα πρέπει να έχει υπογραφεί μία εμπορική συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί η αιφνίδια υποβολή υψηλών δασμών και συνοριακών ελέγχων στις εισαγωγές, όπως και "παρενέργειες" στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε την Τρίτη το βράδυ με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ οι διαπραγματευτές του Brexit είχαν άτυπες συνομιλίες σε δείπνο. Στην επικοινωνία αυτή διεμήνυσε λοιπόν πως η Βρετανία είναι έτοιμη να αποχωρήσει και χωρίς εμπορική συμφωνία.

Στις διαπραγματεύσεις επιμένουν αγκάθια, μεταξύ των οποίων τα δικαιώματα των αλιέων, η μελλοντική επιρροή των δικαστηρίων της Ε.Ε. στην βρετανική νομοθεσία, αλλά και το πόσο πολύ μπορεί να χαλαρώσει τους κανόνες της η Βρετανία, εάν θέλει να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε στην Άνγκελα Μέρκελ τη δέσμευση του Λονδίνου στο να εργαστεί σκληρά με στόχο την έγκαιρη κατάληξη σε συμφωνία. Ωστόσο σημείωσε παράλληλα πως η Βρτετανία θα είναι έτοιμη να φύγει μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδους "σε όρους Αυστραλίας" εάν δεν καταστεί εφικτή μία εμπορική συμφωνία».

Με τη φράση «σε όρους Αυστραλίας» η βρετανική κυβέρνηση εννοεί το no deal, δηλαδή την αδυναμία επίτευξης μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

 

naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text