Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | «Ανηφορικό» το β’ εξάμηνο για την Ελινόιλ

«Ανηφορικό» το β’ εξάμηνο για την Ελινόιλ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Ανηφορικό» το β’ εξάμηνο για την Ελινόιλ

Μετά από ένα ανοδικό πρώτο φετινό εξάμηνο σε ότι αφορά τόσο τον όγκο των πωλήσεων, όσο και την κερδοφορία, η ΕΛΙΝΟΙΛ (αλλά και οι άλλες εταιρείες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών) καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία σειρά προκλήσεων κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Αυτό επισήμανε κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γιάννης Αληγιζάκης, τονίζοντας ότι «τα δυσκολότερα βρίσκονται μπροστά μας, αλλά η εταιρεία μας έχει μάθει να αναπτύσσεται μέσα σε περιόδους κρίσεων, πράγμα που άλλωστε επιβεβαιώθηκε και κατά την προηγούμενη δεκαετία».

Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, η ΕΛΙΝΟΙΛ κατάφερε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο να αυξήσει τον όγκο των πωλήσεών της και το ύψος της κερδοφορίας της, παρά το γεγονός ότι: α) Τα περιοριστικά μέτρα βύθισαν τη ζήτηση για καύσιμα κίνησης κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου β) Οι εξαγωγές του ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία.

Αντίθετα, οι δύο βασικοί λόγοι που βελτίωσαν τις οικονομικές επιδόσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου ήταν η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και το γεγονός ότι η εταιρεία εκμεταλλεύθηκε την διάθεση πολλών πελατών της να αποθεματοποιήσουν καύσιμα στα πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών που είχαν διαμορφωθεί.

Τα δυσκολότερα έρχονται

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε για το ορατό μέλλον είναι έντονα αρνητικά και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε φέτος στη μη διανομή μερίσματος στους μετόχους μας» υποστήριξε ο CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι:

Η ζήτηση για καύσιμα κίνησης τον Ιούνιο υποχώρησε περισσότερο από 15%, ενώ ανάλογη ή και εντονότερη είναι η πτώση που διαφαίνεται τον Ιούλιο. Αν συνεκτιμηθεί ότι ο Αύγουστος του 2019 ήταν ιδιαίτερα δυνατός, τότε όλα δείχνουν πως η πτώση της ζήτησης θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ειδικότερα για την ΕΛΙΝΟΙΛ που έχει δώσει έμφαση στον εφοδιασμό των νησιών, το πλήγμα από το μειωμένο τουρισμό θα είναι εντονότερο σε σχέση με άλλες εταιρείες του κλάδου (επιπλέον η δραστηριότητα στα νησιά συνεπάγεται και αυξημένο πάγιο κόστος).

• Ένα τμήμα του όγκου των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης, αποτελεί ουσιαστικά προπωλήσεις του επόμενου φθινοπώρου, καθώς πολλά νοικοκυριά έσπευσαν να γεμίσουν τα ντεπόζιτα σπιτιών και πολυκατοικιών στις πολύ χαμηλές τιμές «μαύρου χρυσού» που είχαν διαμορφωθεί.

• Η όλη ζήτηση θα επηρεαστεί και από τη γενικότερη πορεία της εγχώριας οικονομίας, στοιχεία της οποίας θα είναι η αυξημένη ανεργία και τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και (λόγω των εξαγωγών) των οικονομιών των άλλων χωρών, που και αυτές θα εμφανίσουν ύφεση.

«Στόχος μας είναι μέσα στη φετινή χρονιά να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις απώλειες που θα καταγράψουμε, βασιζόμενοι στην έντονη διαφοροποίηση των εργασιών μας, στην ευελιξία μας και στο ότι είμαστε μια αναμφίβολα νοικοκυρεμένη εταιρεία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία του τουρισμού και της πανδημίας, παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι έχει χαλαρώσει η τήρηση των μέτρων. Στην ΕΛΙΝΟΙΛ δεν έχει επιστρέψει στα γραφεία πάνω από το 40% των εργαζομένων, με μεγάλο ποσοστό του προσωπικού να εξακολουθεί να δουλεύει αποτελεσματικά εξ’ αποστάσεως. Πήραμε επίσης όλο αυτό το διάστημα, πολλά άλλα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των συνεργατών μας και στον τομέα αυτό τα πήγαμε πολύ καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αληγιζάκης.

Ο ενεργειακός μετασχηματισμός

Στην περυσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ο κ. Αληγιζάκης είχε θέσει ως στόχο για το 2020 τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου, δηλώνοντας: «καλούμε τους συνεργάτες μας να μετατραπούν από βενζινάδες σε επιχειρηματίες. Πέρα από τη διάθεση πρόσθετων προϊόντων, τους καλούμε να μετατραπούν σε ενεργειακούς πωλητές, μετά και τις συνεργασίες που έχουμε κάνει στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι το στοίχημά μας για το 2020».

Απαντώντας χθες σε σχετικό ερώτημα του Euro2day.gr o κ. Αληγιζάκης, δήλωσε σαφώς ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα πορεία των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (παρά το ότι η πανδημία ίσως να φρέναρε ως ένα βαθμό τις εξελίξεις) σημειώνοντας το ενδιαφέρον της ΕΛΙΝΟΙΛ να δραστηριοποιηθεί ενεργά και στην ηλεκτροκίνηση.

Η Ελίν Τεχνική

Τέλος, την ικανοποίησή της για την αναπτυξιακή πορεία που έχει σημειώσει η θυγατρική Ελίν Τεχνική κατά τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας.

 

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text