Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Διαπραγματεύσεις 48 ωρών με θεσμούς για μέτρα στήριξης, τράπεζες και μεταρρυθμίσεις

Διαπραγματεύσεις 48 ωρών με θεσμούς για μέτρα στήριξης, τράπεζες και μεταρρυθμίσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαπραγματεύσεις 48 ωρών με θεσμούς για μέτρα στήριξης, τράπεζες και μεταρρυθμίσεις

Της Δήμητρας Καδδά

Τη προσεχή Δευτέρα και Τρίτη έχει κλειδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο εξ αποστάσεως "ραντεβού" σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών με επίκεντρο την έβδομη έκθεση αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Οι τεχνικές διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη όλη την εβδομάδα.

Με δεδομένη την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής όχι μόνο για το 2020 αλλά ενδεχομένως και για τον επόμενο χρόνο δεν τίθεται θέμα επίτευξης του στόχου περί πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο οι θεσμοί εξετάζουν τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν επικροτήσει, αλλά πρέπει να αποτιμηθεί το κόστος τους και το περιθώριο για νέες παρεμβάσεις στήριξης της αγοράς σε βαθμό όμως που δεν θα επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επίσης στις εν λόγω συναντήσεις θα εξεταστεί η πορεία του ΑΕΠ και το εύρος των τριγμών που αναμένεται να δεχθεί η Ελλάδα λόγω της εξάρτησης  της χώρας από τον τουρισμό.

Τράπεζες και μεταρρυθμίσεις

Στις 48ωρες επαφές της άλλης εβδομάδας θα παραπεμφθούν προς επίλυση σε πολιτικό επίπεδο και τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στο τραπεζικό πεδίο (αναφορικά με το πτωχευτικό δίκαιο και με το νέο καθεστώς "γέφυρα" για την προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς το οποίο πρέπει να ψηφιστεί εντός του μήνα).

Επίσης θα τεθεί επί τάπητος το νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την αρχική απόφαση του 2018 για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά και η ομαλοποίηση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες. Επίσης θα διαμορφωθεί το πλάνο για την επιτάχυνση του δικαστικού συστήματος, για τη θωράκιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, για τον προγραμματισμού της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, αλλά και μία σειρά από μεταρρυθμίσεις στις αγορές και στο Δημόσιο.

Σύνοδος Ecofin

Μία πρώτη γεύση για την πορεία της οικονομίας, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Κομισιόν, θα λάβει σήμερα η Ελλάδα σε μία άλλη συνάντηση. Λαμβάνει χώρα η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecifin), η οποία έχει στην ατζέντα της και το θέμα των τριγμών που δέχεται η Ευρώπη από την πανδημία αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισής της. Αποκτούν ειδική σημασία λόγω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής με  τις πιθανότητες επίτευξης να θεωρούνται προς το παρόν από λίγες έως μηδενικές.

Βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης είναι ο Οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 και μέτρα ανάκαμψης. Όπως αναφέρεται στην ατζέντα, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω COVID-19 σε επίπεδο ΕΕ, περιλαμβανομένων των διχτυών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και του SURE (μέσο στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης). Σημειώνεται πως προς το παρόν δεν έχει έρθει ούτε ευρώ από τα αν λόγω μέτρα που αποφασίσθηκαν τον Απρίλιο.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρουσιάσουν την εκτίμησή τους για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.   Επίσης ο προεδρεύων στο φόρουμ υψηλού επιπέδου για την Ένωση Κεφαλαιαγορών Thomas Wieser, θα παρουσιάσει την τελική έκθεση του φόρουμ, η οποία δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου και η γερμανική Προεδρία θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές της στον τομέα των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών υποθέσεων.

Η Προεδρία θα ενημερώσει επίσης τους υπουργούς για τις προετοιμασίες της προσεχούς εικονικής συνόδου της G20 για χρηματοοικονομικά θέματα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου, και για την πρόοδο σε διεθνή ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text