Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μεγαλύτερη ύφεση «βλέπουν» Fitch και Scope Ratings για την Ελλάδα το 2020

Μεγαλύτερη ύφεση «βλέπουν» Fitch και Scope Ratings για την Ελλάδα το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγαλύτερη ύφεση «βλέπουν» Fitch και Scope Ratings για την Ελλάδα το 2020

Ο οίκος Fitch προβλέπει εκτόξευση του χρέους και ύφεση 10,4% το 2020 – Η Scope Ratings κάνει λόγο για ύφεση 7,8% - Τι προβλέπουν για την ανάκαμψη

Ανοδικά αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για την ύφεση στην Ελλάδα το 2020, Scope Ratings και Fitch, με τη μεν να εκτιμά μεγαλύτερη ύφεση κατά 0,8% από την προηγούμενη εκτίμηση του Απριλίου, στο 7,8% και τη δε να κάνει λόγο για βαθιά – διψήφια – ύφεση φέτος και εκτόξευση του χρέους, αλλά και ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Πιο αναλυτικά, η Scope Ratings αξιολογεί με «BB» την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας δίνοντας θετικό outlook. Όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο σοκ του κορωνοϊού, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από τον τομέα του τουρισμού αλλά και το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών, αλλά και το υψηλό βάρος των NPLs περιορίζουν τη δυνατότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Σε συνδυασμό με τις δράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και κυρίως της ΕΚΤ, τα προληπτικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για να περιοριστεί η υγειονομική κρίση και τα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας αναμένεται να αναμένεται να διευκολύνουν την ελληνική οικονομία να περάσει από την ύφεση στην ανάπτυξη.  Ωστόσο το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7,8% φέτος.

Από την πλευρά της, η Fitch αναθεωρεί ανοδικά την ύφεση στην ελληνική οικονομία στο 10,4% για το τρέχον έτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για -8,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση μετά από αυτήν της Ιταλίας η οποία θα κινηθεί στο 13,7%. Αναμένει, ωστόσο, για την Ελλάδα ισχυρή ανάκαμψη 5,9% για το 2021.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Ελλάδα αναμένεται να έχει την αρνητική πρωτιά μεταξύ των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, καθώς ο οίκος εκτιμά ότι θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα στο 198% του ΑΕΠ.

Πηγή:www.newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text