Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Διαβάσαμε - Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Ανοδικά αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για την ύφεση στην Ελλάδα το 2020, Scope Ratings και Fitch, με τη μεν να εκτιμά μεγαλύτερη ύφεση κατά 0,8% από την προηγούμενη εκτίμηση του Απριλίου, στο 7,8% και τη δε να κάνει λόγο για βαθιά – διψήφια – ύφεση φέτος και εκτόξευση του χρέους, αλλά και ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Πιο αναλυτικά, η Scope Ratings αξιολογεί με «BB» την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας δίνοντας θετικό outlook. Όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο σοκ του κορωνοϊού, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από τον τομέα του τουρισμού αλλά και το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων. Παράλληλα, σημειώνει ότι η αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών, αλλά και το υψηλό βάρος των NPLs περιορίζουν τη δυνατότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Από την πλευρά της, η Fitch αναθεωρεί ανοδικά την ύφεση στην ελληνική οικονομία στο 10,4% για το τρέχον έτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για -8,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση μετά από αυτήν της Ιταλίας η οποία θα κινηθεί στο 13,7%. Αναμένει, ωστόσο, για την Ελλάδα ισχυρή ανάκαμψη 5,9% για το 2021. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Ελλάδα αναμένεται να έχει την αρνητική πρωτιά μεταξύ των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, καθώς ο οίκος εκτιμά ότι θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα στο 198% του ΑΕΠ. (εδώ)

Υποχώρησε κατά 1,6% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων, ενώ παρά τη μείωση του ΦΠΑ οι τιμές σε διατροφή και εστίαση πήραν την ανιούσα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Ιουνίου 2020 με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019 προέκυψε μείωση 1,6% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Ιούνιο 2020, σε σύγκριση με τον Μάιο 2020, δεν παρουσίασε μεταβολή έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2018 – Ιουνίου 2019, παρουσίασε μείωση 0,3% έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2018 – Ιουνίου 2019 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2017 – Ιουνίου 2018. (εδώ)

Την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη έχει κλειδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο εξ αποστάσεως "ραντεβού" σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών με επίκεντρο την έβδομη έκθεση αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Οι τεχνικές διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη όλη την εβδομάδα. Με δεδομένη την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής όχι μόνο για το 2020 αλλά ενδεχομένως και για τον επόμενο χρόνο δεν τίθεται θέμα επίτευξης του στόχου περί πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο οι θεσμοί εξετάζουν τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν επικροτήσει, αλλά πρέπει να αποτιμηθεί το κόστος τους και το περιθώριο για νέες παρεμβάσεις στήριξης της αγοράς σε βαθμό όμως που δεν θα επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Επίσης στις εν λόγω συναντήσεις θα εξεταστεί η πορεία του ΑΕΠ και το εύρος των τριγμών που αναμένεται να δεχθεί η Ελλάδα λόγω της εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό. (εδώ)

Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο «Black Summit Financial Group» φέρεται έτοιμο να δηλώσει «παρών» στον επικείμενο διαγωνισμό αξιοποίησης των λιμανιών της Αλεξανδρουπολης και της Καβάλας, σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, γεγονός που υπογραμμίζει το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα για την Αλεξανδρούπολη, βασικός γνώμονας είναι -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- να μην καταλήξει το λιμάνι και τα στρατηγικής σημασίας περιουσιακά του στοιχεία «σε λάθος χέρια», ενώ αναφορικά με τη διπλή στόχευση για Αλεξανδρούπολη και Καβάλα χαρακτηριστική είναι η φράση ανώτατου Αμερικανού διπλωμάτη ότι «δεν μπορείς να μπαίνεις σ' ένα κατάστημα παπουτσιών και να αγοράζεις μόνο το αριστερό παπούτσι». Πάντως, όπως λένε αμερικανικές πηγές, το τρίπτυχο του αμερικανικού ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή, πέραν του επιτυχημένου μοντέλου της Ελευσίνας και του δίπολου Αλεξανδρούπολης- Καβάλας συμπληρώνει ο αγωγός Θεσσαλονίκης- Σκοπίων καθώς, όπως τονίζεται, αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην ενεργειακή διαφοροποίηση όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, τα τρία αυτά πρότζεκτ -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- προτίθεται να στηρίξει η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC (Development Finance Corporation). (εδώ)

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η θυγατρική της, Hellenic Cables, ανέλαβε την προμήθεια interarray καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen. Η Hellenic Cables, ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων, εξασφάλισε σύμβαση από τη Seaway 7, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Subsea 7, για τηn προμήθεια καλωδίων inter-array 66 kV και των συναφών εξαρτημάτων στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen. Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen είναι ένα έργο ισχύος 1.075 MW, που βρίσκεται 27 χλμ. από την ακτή Angus στο Firth of Forth στα ανοικτά της Σκωτίας. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την παραγωγή, τις δοκιμές και την προμήθεια περίπου 320 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE καθώς και την προμήθεια των σχετικών εξαρτημάτων. (εδώ)

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ που πραγματοποιήθηκε την 09 Ιουλίου 2020, παρέστη το 80,312% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα την προταθείσα από το Διοικητικό Συμβούλιο διανομή (διάθεση) κερδών της εταιρικής χρήσης από 01.01.2019 έως 31.12.2019 και παρέσχε στο Διοικητικό Συμβούλιο τις απαιτούμενες για την καταβολή του μερίσματος εξουσιοδοτήσεις. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η καταβολή μερίσματος ποσού € 823.134,96 ήτοι € 0,04 ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου (€ 0,038 καθαρό ανά μετοχή μέρισμα). Δικαιούχοι είναι οι μέτοχοι της INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την 21/07/2020 (ημ/νία προσδιορισμού-record date). Η αποκοπή του δικαιώματος στη λήψη του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την 20/07/2020. (εδώ)

Με κεφαλαιοποίηση μόλις 17 εκατ. ευρώ και με τη μετοχή, που πλέον βρίσκεται στην κατηγορία «επιτήρησης», να υποχωρεί κατά 25% την τελευταία εβδομάδα, η Intralot βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην ώρα της αλήθειας, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Έπειτα από πολυετή φθίνουσα πορεία και με σοβαρά προβλήματα που κορυφώθηκαν μετά την «έξωσή» της από την αγορά της Βουλγαρίας, το μέλλον της Intralοt θα εξαρτηθεί από την τύχη που θα έχει η πρόταση των Evercore Partners και Allen & Overy προς τους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση δανείων. Η Intralοt έχει δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ. Το πρώτο ομολογιακό, ύψους 250 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 6,75%, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ το δεύτερο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 5,25%, λήγει ακριβώς τρία χρόνια αργότερα. Όπως είχε υποστηρίξει στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος της Intralοt Χρ. Δημητριάδης, «οι σύμβουλοί μας είναι σε συνεχή επαφή με τους συμβούλους των ομολογιούχων προς ανεύρεση μοντέλου κεφαλαιακής διάρθρωσης, το οποίο θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών». Στην αγορά προσπαθούν να καταλάβουν αν η πρόταση προς τους ομολογιούχους θα περιλαμβάνει και πώληση πρόσθετων περιουσιακών στοιχείων. Προ μηνών ο κ. Δημητριάδης είχε απορρίψει το σενάρια πώλησης της θυγατρικής στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως ο όμιλος εξετάζει διάφορες συνεργασίες στους τομείς που δραστηριοποιείται. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, κυρίως εξαιτίας της Βουλγαρίας, οι ενοποιημένες πωλήσεις ήταν σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Περιορίστηκαν σε 101,9 εκατ. ευρώ από 192,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ οι ζημιές σε επίπεδο ομίλου άγγιξαν τα 17 εκατ. από ζημιές 2,85 εκατ. στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. (εδώ)

Μετά από ένα ανοδικό πρώτο φετινό εξάμηνο σε ό,τι αφορά τόσο τον όγκο των πωλήσεων όσο και την κερδοφορία, η ΕΛΙΝΟΪΛ (αλλά και οι άλλες εταιρίες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών) καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία σειρά προκλήσεων κατά το δεύτερο μισό του έτους. Αυτό επισήμανε κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γιάννης Αληγιζάκης, τονίζοντας ότι «τα δυσκολότερα βρίσκονται μπροστά μας, αλλά η εταιρία μας έχει μάθει να αναπτύσσεται μέσα σε περιόδους κρίσεων, πράγμα που άλλωστε επιβεβαιώθηκε και κατά την προηγούμενη δεκαετία». Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, η ΕΛΙΝΟΪΛ κατάφερε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο να αυξήσει τον όγκο των πωλήσεών της και το ύψος της κερδοφορίας της, παρά το γεγονός ότι: α) Τα περιοριστικά μέτρα βύθισαν τη ζήτηση για καύσιμα κίνησης κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, β) Οι εξαγωγές του ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία. Στην περυσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ο κ. Αληγιζάκης είχε θέσει ως στόχο για το 2020 τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου, δηλώνοντας: «Καλούμε τους συνεργάτες μας να μετατραπούν από βενζινάδες σε επιχειρηματίες. Πέρα από τη διάθεση πρόσθετων προϊόντων, τους καλούμε να μετατραπούν σε ενεργειακούς πωλητές, μετά και τις συνεργασίες που έχουμε κάνει στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι το στοίχημά μας για το 2020». (εδώ)

Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατακόρυφα σε μηνιαία βάση τον Μάιο καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί και άνοιξαν ξανά τα εργοστάσια, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Insee. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 19,6% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, σε ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 12,5% τον Μάιο. Τον Απρίλιο, εν μέσω αυστηρών lockdowns για τον περιορισμό του κορονοϊού, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 20,6% (ποσοστό που αναθεωρήθηκε πτωτικά) σε σχέση με τον Μάρτιο. Έναντι του Φεβρουαρίου, του τελευταίου μήνα πριν ο κορονοϊός πλήξει την Ευρώπη, η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 21,2%. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 22% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ η παραγωγή ενέργειας σημείωσε άνοδο 9,2% και η κατασκευαστική παραγωγή εκτινάχθηκε κατά 118,5%. (εδώ)

Tη συνέχιση εφαρμογής δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στην Ευρωζώνη και το 2021 εισηγείται το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (European Fiscal Board, EFB) στο Eurogroup. Στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη εν όψει της προετοιμασίας των σχεδίων προϋπολογισμών για το 2021. Ο πρόεδρος του ΕFB, Νιλς Τιγκέσεν, θα παρουσιάσει την έκθεση του Συμβουλίου για την ενδεδειγμένη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη δική της αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης με βάση την ανάλυση των προγραμμάτων σταθερότητας του 2020. «Η γρήγορη αντιστροφή της δημοσιονομικής στάσης δεν συνιστάται, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η κρίση αναμένεται να εξελιχθεί», σημειώνει το Συμβούλιο, προσθέτοντας: «Η εικαζόμενη απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης εξηγεί την ταχεία αντιστροφή των θέσεων των προϋπολογισμών το 2021. Ωστόσο, μία μεγαλύτερη και μακρύτερης διάρκειας στήριξη θα χρειαστεί και το 2021. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων (για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού) θα είναι βραδύτερη από ό,τι αναμενόταν αρχικά και οι καταναλωτές είναι πιθανόν να προχωρήσουν προληπτικά σε αποταμιεύσεις. Ακόμη και στο πιο ευνοϊκό σενάριο, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μόνο μερική». (εδώ)

Η κρίση του κορονοϊού θα μετασχηματίσει τις οικονομίες και οι υπεύθυνοι για την άσκηση της πολιτικής πρέπει να προετοιμαστούν γι' αυτό, αναφέρουν κορυφαία στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε άρθρο τους με τίτλο: «Δημοσιονομικές πολιτικές για έναν μετασχηματισμένο κόσμο». Η επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα Γκόπινατ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Ταμείου Βίτορ Γκασπάρ, που είναι οι συντάκτες του άρθρου, σημειώνουν ότι «πολλές από τις θέσεις εργασίας που θα καταστραφούν από την κρίση πιθανόν δεν θα επανέλθουν» και για τον λόγο αυτό «θα είναι αναγκαίο να διευκολυνθεί η μεταφορά πόρων από τομείς που είναι πιθανόν να συρρικνωθούν μόνιμα, όπως των αερομεταφορών, σε τομείς που θα αναπτυχθούν, όπως των ψηφιακών υπηρεσιών». Τα στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των εταιρειών που δεν έχουν ρευστότητα αλλά είναι αξιόχρεες και αυτών που δεν είναι αξιόχρεες. Κορυφαία προτεραιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με το ΔΝΤ, παραμένει η δημόσια υγεία, καθώς οι πολιτικές που περιορίζουν τους κινδύνους για την υγεία συμβάλλουν σημαντικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, βοηθώντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση και μειώνοντας τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά. Τέλος, το ΔΝΤ τονίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική και ευέλικτη έως ότου υπάρξει μία ασφαλής και μόνιμη έξοδος από την κρίση. (εδώ)

Η Βρετανία θα υποστεί την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από οποιαδήποτε άλλη οικονομία το 2020, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ενώ το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 24%.Η Moody’s δήλωσε πως το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, θα βοηθήσει για να έλθει μια σταδιακή οικονομική ανάκαμψη αλλά προσθέτει περαιτέρω πίεση στη δημοσιονομική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου. "Το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 24% του ΑΕΠ σε σχέση με τα επίπεδα του 2019", ανέφεραν αναλυτές της Moody’s σε note τους. "Προβλέπουμε μια συρρίκνωση της τάξης του 10,1% στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020, αλλά αναμένουμε μια σταδιακή επακόλουθη ανάκαμψη μετά από τη χαλάρωση των μέτρων, με την οικονομία να ανακάμπτει 7,1% το 2021". (εδώ)

Κατά 22,3% αυξήθηκε ο νέος τραπεζικός δανεισμός στην Κίνα τον Ιούνιο, καθώς οι αρχές συνέχισαν να αυξάνουν την πίστωση και να διευκολύνουν την πολιτική για να βοηθήσουν την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως να ανακάμψει μετά από την ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Οι κινεζικές τράπεζες επέκτειναν την πίστωση κατά 1,81 τρισ. γουάν (205 δισ. στερλίνες) σε νέα δάνεια σε γουάν, υψηλότερα από τα 1,48 τρισ. γουάν τον Μάιο και ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στο εξάμηνο ο τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στο ποσό-ρεκόρ των 12,09 τρισ. γουάν (1,72 τρισ. δολάρια), υπερβαίνοντας το προηγούμενο υψηλό των 9,67 τρισ. γουάν στο α΄ μισό του 2019, περίπου ισοδύναμο με το ΑΕΠ του Καναδά. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι τα νέα δάνεια θα μπορούσαν να αγγίξουν σχεδόν τα 20 τρισ. γουάν για το σύνολο της χρήσης. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι τα νέα δάνεια σε γουάν θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 1,80 τρισ. γουάν. (εδώ)

Η Tesla Inc εμφανίζεται στα πρόθυρα της ένταξης στο S&P 500, ένα σημαντικό επίτευγμα για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Elon Musk που θα εξαπολύσει μια πλημμύρα νέας ζήτησης για τις μετοχές της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά 500% τον προηγούμενο χρόνο. Οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες παραδόσεις οχημάτων δεύτερου τριμήνου, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κάνει τους αναλυτές ολοένα και περισσότερο να πιστεύουν ότι η εταιρία θα δείξει κέρδος στην τριμηνιαία έκθεσή της στις 22 Ιουλίου. Αυτό θα σηματοδοτήσει μόλις το πρώτο ετήσιο σωρευτικό κέρδος της Tesla, πράγμα που αποτελλεί και βασικό εμπόδιο για να προστεθεί η εταιρία στον S&P 500. Με κεφαλαιοποίηση περίπου 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Tesla θα είναι μεταξύ των πιο πολύτιμων εταιριών που έχουν προστεθεί ποτέ στο S&P 500, μεγαλύτερο από το 95% των υπαρχουσών εταιριών του δείκτη. Κάτι τέτοι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επενδυτικά κεφάλαια που παρακολουθούν τον δείκτη. Ενώ λοιπόν οι αναλυτές και οι επενδυτές παρουσιάζονται σίγουροι για την προσθήκη της Tesla, ένας εκπρόσωπος της S&P Dow Jones αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες αλλαγές στον δείκτη. Οι συναλλασσόμενοι που στοιχηματίζουν ότι η Tesla θα προστεθεί στον S&P 500 σχεδόν σίγουρα συνέβαλαν στο πρόσφατο ράλι. Ωστόσο, o Jim Bianco, αναλυτής της εταιρίας Bianco Research στο Σικάγο, προειδοποίησε ότι η πορεία της μετοχής θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν η Tesla τελικά δεν προστεθεί στο S&P 500. (εδώ)

Η οικονομία της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δεκαετίες μέχρι τον Μάρτιο του 2021, πράγμα που μάλιστα ανάγκασε και την Ιαπωνική κυβέρνηση να καταρτίσει ένα ακόμα πακέτο τόνωσης για να μετριάσει το χτύπημα από την πανδημία κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Παρασκευή. Πολλοί ερωτηθέντες προέβλεψαν ότι το επόμενο βήμα πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) θα ήταν η επέκταση των κινήτρων, αλλά δεν βλέπουν την πανδημία να προκαλεί κρίση στον τραπεζικό τομέα φέτος. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να συρρικνωθεί 5,3% φέτος, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε με περισσότερους από 30 οικονομολόγους, συρρίκνωση μάλιστα που είναι η μεγαλύτερη απο το 1994 που έχουμε συγκρίσιμα στοιχεία. Η οικονομία βέβαια, θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 10,0% το τρέχον τρίμηνο του ημερολογιακού έτους 2020, αφού συρρικνώθηκε 23,9% το δεύτερο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. «Θα χρειαστούν δύο έως τρία χρόνια για να επιστρέψει η οικονομική δραστηριότητα στα φυσιολογικά της επίπεδα στην Ιαπωνία, καθώς οι διεθνείς αγορές είναι πιθανό να συνεχίσουν να υποφέρουν από την εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο Atsushi Takeda, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών της Itochu. (εδώ)

Σημαντική κινητήρια δύναμη για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα αποτελέσει η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα Transforming Paradigms: Global AI in Financial Services Survey. Το 77% των ανώτερων στελεχών αναμένουν ότι θα αποκτήσει υψηλή σημασία για τις επιχειρήσεις τους τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το 85% των ερωτηθέντων έχουν ήδη εισαγάγει την Τεχνητή Νοημοσύνη στους οργανισμούς τους και αναμένουν να τη χρησιμοποιήσουν σε νέες εφαρμογές στο άμεσο μέλλον. Επιπρόσθετα, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των συμμετεχόντων εκτιμούν ότι θα αξιοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη κατά την επόμενη διετία, για την άντληση νέων εσόδων, την αυτοματοποίηση διαδικασιών, τη διαχείριση κινδύνων, καθώς και την εξυπηρέτηση και προσέλκυση πελατών. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί οτι το 80% των ανώτερων στελεχών αναφέρουν την ποιότητα των δεδομένων, την πρόσβαση στα δεδομένα και τον ανταγωνισμό για την προσέλκυση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, ως τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text