Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η δύσκολη αναδιάρθρωση που επιχειρεί η Deutsche Bank

Η δύσκολη αναδιάρθρωση που επιχειρεί η Deutsche Bank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επειτα από απανωτές χρονιές απωλειών, η Deutsche Bank θέλει επιτέλους να επιστρέψει, μετά ένα χρόνο ριζικής αναδιάρθρωσης, στην κερδοφορία. Εάν το «επιτρέψει» και ο κορωνοϊός. Με ολίγη δόση οίησης, ο επικεφαλής της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ κάνει λόγο για μια «ιστορικών διαστάσεων αναδιάρθρωση». Στο ιωβηλαίο των 150 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος, ο νεότερος σε ηλικία διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία της τράπεζας κατεβάζει τον πήχυ των αξιώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο του μεγαλύτερου στη Γερμανία χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και θέλει να οδηγήσει την τράπεζα πίσω στις ρίζες της. Το μήνυμα του Σέβινγκ ήταν απλό όταν στις 7 Ιουλίου 2019 παρουσίαζε το σχέδιό του για τη ριζική αναδιαμόρφωση της τράπεζας: «H Deutsche Bank εστιάζει τώρα σε ό,τι μπορεί καλύτερα να κάνει». Που σημαίνει, συναλλαγές με μικρομεσαίες εταιρείες, οικογενειακές επιχειρήσεις και πολυεθνικούς κολοσσούς.

Ο δρόμος προς τα εκεί είναι φυσικά μακρύς και δύσκολος. Τώρα ενέσκηψε και η πανδημία και η ευφορία στην έδρα του ιδρύματος στη Φρανκφούρτη έχει εξανεμιστεί. Η ελπίδα ότι εισηγμένη στο χρηματιστήριο η τράπεζα, μετά πέντε χρόνια συνεχών απωλειών, θα μπορούσε επιτέλους το 2020 να σηκώσει κεφάλι, εκ των πραγμάτων δεν επιβεβαιώθηκε. Αναλυτές εκτιμούν ότι και αυτή η χρονιά θα τελειώσει με απώλειες πολλών δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε ένα σημείο η ηγεσία της Deutsche Bank αισθάνεται να δικαιώνεται. «Μέχρι σήμερα είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα ή ακόμη καλύτερα, οι στόχοι για το 2022 ισχύουν», είπε ο Φαμπρίτσιο Καμπέλι, αρμόδιος στο διοικητικό συμβούλιο για την εφαρμογή της νέας στρατηγικής, σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, αρχές Ιουλίου.

«Την ίδια ώρα, καταφέραμε να αυξήσουμε τις αποδόσεις στη μητρική τράπεζα, το πρώτο τρίμηνο, κατά 7%, παρά την κορωνοκρίση», θυμίζει ο Καμπέλι.

Το διοικητικό συμβούλιο παραμένει πιστό στους στόχους που έθεσε: να μειώσει έως το τέλος του 2022 τον αριθμό των απασχολουμένων με πλήρες ωράριο κατά 18.000 παγκοσμίως. Κλείσιμο παραρτημάτων, όπως κάνει η Commerzbank, δεν υπάρχει στο πρόγραμμα. Σε ολόκληρη τη Γερμανία η Deutsche Bank έχει 500 υποκαταστήματα, η Postbank άλλα 800. Βέβαια, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έκλεισε προσωρινά κάποια υποκαταστήματα και, όπως και άλλες τράπεζες, αποφάσισε να μην τα ξανανοίξει. Το ότι ο Κρίστιαν Σέβινγκ, έπειτα από οικονομικές απώλειες χρόνων, ποινές δισεκατομμυρίων λόγω παραβιάσεων της νομοθεσίας και δισταγμών προκατόχων του για βαθιές μεταρρυθμίσεις, δείχνει τώρα αποφασισμένος, καταγράφεται θετικά στις αγορές. Θετικά αποτιμήθηκε και το ότι, αρχές Ιουνίου, λίγο μετά την αποτυχία συγχώνευσης με την Commerzbank, ο επικεφαλής της Deutsche Bank παρουσίασε ένα ριζικό σχέδιο αναδιάρθρωσης. Την ίδια ώρα, η Commerzbank χρειάστηκε να φθάσει το φθινόπωρο για να κάνει κάποια διστακτικά βήματα και τώρα να διολισθήσει σε κρίση ηγεσίας εν μέσω συζητήσεων για αυστηρότερα μέτρα λιτότητας. Η μετοχή της Deutsche Bank, παρά τη φετινή κρίση, τα κατάφερε καλά. Ναι μεν έχασε από αρχές Φεβρουαρίου έως μέσα Μαρτίου πάνω από το μισό της αξίας της, αλλά από τότε κατάφερε να προσεγγίσει τις τότε καλές επιδόσεις της.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η μετοχή της Deutsche Bank ανήκει στους μεγάλους χαμένους της χρηματοπιστωτικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, τόσο όσον αφορά τους πιστωτικούς τίτλους όσο και σε σχέση με άλλα αξιόγραφα. Παρά ορισμένες κεφαλαιοποιήσεις προκειμένου να βελτιώσει την κεφαλαιακή της κατάσταση, η χρηματιστηριακή αξία της Deutsche Bank ανέρχεται σε μόνο 18 δισ. ευρώ. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, το 2007 η χρηματιστηριακή αξία της ήταν πάνω από 60 δισ. ευρώ και κατατασσόταν ανάμεσα στις 30 πιο ισχυρές εταιρείες του γερμανικού χρηματιστηρίου.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text