Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Παγωμένη η κτηματαγορά με προσφορές έως και -30% σε σχέση με την προ κορωνοϊού περίοδο

Παγωμένη η κτηματαγορά με προσφορές έως και -30% σε σχέση με την προ κορωνοϊού περίοδο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παγωμένη η κτηματαγορά με προσφορές έως και -30% σε σχέση με την προ κορωνοϊού περίοδο

Της Ελένης Μπότα

Παγωμένη παραμένει η κτηματαγορά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς , πολλοί επενδυτές που επένδυαν κεφάλαια σε ακίνητα με ζητούμενη απόδοση 5%-6% - και σε περιπτώσεις πολύ καλών ακινήτων ακόμη και 4,8% - σήμερα αναζητούν επενδύσεις με αποδόσεις στο 8%.

Αυτή η διαφορά, έχει αντίκτυπο στην τιμή πώλησης του ακινήτου μεταξύ -20% και -30%.  Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που τηρούν στάση αναμονής έως και τον Οκτώβριο που θα έχουν ξεκαθαρίσει τα δεδομένα, ενώ διατηρούν το φόβο ενός νέου κύματος κορωνοϊού που σίγουρα ανάλογα με τη διάρκεια και την έκταση θα επηρεάσει εντονότερα την οικονομία της εκάστοτε χώρας.

Παράλληλα όπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς αρκετά funds που αποφάσισαν να σταματήσουν οποιαδήποτε επένδυση στην Ελλάδα (έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη χώρα μας για τυχόν ευκαιρίες), μεταφέροντας όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια που προορίζονταν για την ελληνική κτηματαγορά, στην Ισπανία και στην Νέα Υόρκη που ήδη δραστηριοποιούνταν πριν εγκατασταθούν στη χώρα μας, ενώ προγραμματίζουν να τοποθετηθούν στην Ιταλία ως νέα αγορά για επενδύσεις ακινήτων.

Η εικόνα της κτηματαγοράς σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Αναστάσιος Ηλιάδης: Κτηματομεσίτης Ναυπλίου – Μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

Η πόλη του Ναυπλίου έχει μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με τη προσφορά των ακινήτων προς πώληση. Είναι πόλος έλξης 12 μήνες το χρόνο τόσο από τους Αθηναίους, όσο και από αλλοδαπούς.  Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος βρει αυτό που του αρέσει και καλύπτει τις ανάγκες του βάση των διαθέσιμων κεφαλαίων του θα προβεί σε αγορά. Πάντα όμως μια σωστή διαπραγμάτευση όμως βοηθάει στον αγοραστή στη μείωση της ζητούμενης τιμής.

Αυτό που άλλαξε λόγω του κορωνοϊού, είναι οι προσδοκίες . Συγκεκριμένα, κατάστημα με ζητούμενη τιμή πώλησης 250.000€ τον Οκτώβριο του 2019, ο ιδιοκτήτης αύξησε τη ζητούμενη τιμή τον Φεβρουάριο του 2020 στις 280.000 ευρώ . Πλέον, ο ίδιος ιδιοκτήτης ζήτησε να μειωθεί η ζητούμενη τιμή στις 250.000 ευρώ.

Οι ζητούμενες τιμές ενοικίων παραμένουν σταθερές αλλά με μια διαπραγμάτευση, ο ιδιοκτήτης συνήθως δέχεται μια μείωση περίπου 10%. Αυτό που προβληματίζει το σύνολο των ιδιοκτητών όσων αφορά τις μισθώσεις, είναι η φερεγγυότητα του ενοικιαστή για να μην έχουν προβλήματα με φόρους στα μη εισπραχθέντα μισθώματα και δικαστήρια.

Ηλίας Κοπίτας: Κτηματομεσίτης Τρίπολης –  Περιφερειακός Διευθυντής Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών της E-Real Estates

Οι ιδιοκτήτες είναι προβληματισμένοι με τα νέα δεδομένα που αφορούν την οικονομική πορεία μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ γνωρίζουν ότι στο άμεσο μέλλον και ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας μετά τη καλοκαιρινή σεζόν, οι τιμές θα παρουσιάσουν σημαντικές πιέσεις που θα καθοριστούν ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη του ιδιοκτήτη .

Λίγες μέρες μετά την επιστροφή στη κανονικότητα, μονοκατοικία 200τμ που είχε συζητηθεί για αγορά με τιμή πώλησης 250.000€, ο ίδιος ενδιαφερόμενος έκανε αντιπρόταση στις 200.000€ δηλαδή μια μείωση (-20%). Ο ιδιοκτήτης απέρριψε τη πρόταση .

Όσον αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα, η ζήτηση είναι σχεδόν μηδενική. Οι τιμές έχουν μειωθεί ακόμη και 30% σε σχέση με το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα. Δεν παρατηρείται κινητικότητα από επαγγελματίες που επιθυμούν να επιχειρήσουν αυτό το διάστημα. Ακόμη και για καταστήματα με μειωμένο ζητούμενο μίσθωμα -20% στο κεντρικό εμπορικό δρόμο όπως η Εθνικής Αντιστάσεως , δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Οι τιμές μίσθωσης στα μικρά διαμερίσματα παραμένουν σταθερές διότι από πέρυσι έχουν μεταφερθεί στη Τρίπολη δυο σχολές που λειτουργούσαν στη Σπάρτη, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει ανάρπαστα.

Διαμερίσματα 3αρια και 4αρια κατάλληλα για οικογένεια δεν υπάρχουν πολλά ιδιαίτερα κατασκευής μετά το 2005. Οι τιμές στα παλαιότερα παρουσιάζουν μειώσεις τις τάξεως του 15%.

Οι προτάσεις που πραγματοποιούν οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές, είναι μειωμένες κατά 20%-25%. Δηλαδή για ζητούμενο μίσθωμα 400€ διαμερίσματος 90 τμ με 2Υ/Δ, πραγματοποιούν πρόταση στα 300€-320€.

Μιχάλης Καρανικόλας : Κτηματομεσίτης Κορίνθου– Μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

Στην Κόρινθο μέχρι και σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών που δέχθηκαν προτάσεις αναδιαπραγμάτευσης των συμφωνημένων τιμών πώλησης πριν τον κορωνοϊό, δεν τις αποδέχθηκαν.

Οι πράξεις που ακυρώθηκαν μετά τον κορωνοϊό:

1.Γκαρσονιέρα 36 τμ με τιμή πώλησης 33.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης δεν δέχθηκε προσφορά στις 28.000 ευρώ, δλδ μια μείωση -15,1%

2.Μονοκατοικία  80τμ με 300τμ οικόπεδο με τιμή πώλησης 78.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης δεν δέχθηκε προσφορά στις 70.000 ευρώ δλδ μια μείωση -10,2%

3.Δυάρι 55 τμ στο κέντρο της Κορίνθου με τιμή πώλησης 42.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης δεν δέχθηκε προσφορά στις 37.000€ δλδ μια μείωση -11,9%.

Σημαντικός παράγοντας στην απόφαση του ιδιοκτήτη, αποτελεί η προσωπική του οικονομική κατάσταση.

Δεν καταγράφεται ενδιαφέρον για μίσθωση γραφειακών χώρων, ενώ οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης καταστημάτων έχουν μειωθεί από 10% έως 20%.

Η ζήτηση για αγορά επικεντρώνεται στις εξοχικές κατοικίες άνω των 100τμ με τιμές από 130.000€-140.000€, κυρίως ακίνητα που πωλούνται έως 1.000ευρώ/τμ.

Γενικότερα ακίνητα που πωλούνται άνω των 1.000 ευρώ/τμ δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές στη περιοχή μας δεν διαθέτουν ποσά μεγαλύτερα από 150.000ευρώ.

Ζαχαρίας Χοχτούλας: Κτηματομεσίτης Ναυπάκτου –  Περιφερειακός Διευθυντής Αιτωλοακαρνανίας και του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates – Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και σχεδίου Πόλεως Δήμου Ναυπάκτου.

Αυξήθηκαν απότομα οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να προβούν σε πώληση ακινήτων. Συζητήσεις πριν την εποχή του κορωνοϊού για αγορά οικιστικού οικοπέδου 300τμ με τιμή πώλησης 60.000€, οι ενδιαφερόμενοι πάγωσαν εντελώς το ενδιαφέρον τους .

Τέτοια εποχή πέρυσι και συγκεκριμένα από το Πάσχα και μετά, υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων από Ελληνοαμερικανούς και Ελληνοαυστραλούς ομογενείς που κατάγονται από τη περιοχή μας. Τη φετινή χρονιά δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη. Επενδύουν κυρίως σε διαμερίσματα από 1.500€/τμ έως 1.700ευρώ/τμ, ενώ για οικόπεδα μπροστά στη Θάλασσα στη περιοχή Παλαιά Παναγιά 500τμ διαθέτουν περίπου 70.000ευρώ.

Η ζήτηση για αγορά ακινήτων θα μειωθεί κατά 50%, ενώ θεωρώ ότι θα υπάρξουν και μειώσεις των τιμών από 10%-15%, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του πωλητή.

Η ζήτηση για αγορά εξοχικών κατοικιών θα μειωθεί πάνω από 50% και οι τιμές θα μειωθούν κατά 20%-25% σε σχέση με το 2019, ανάλογα πάντα με την οικονομική κατάσταση του πωλητή.

Θεωρώ, ότι είναι αποφασισμένοι να επενδύσουν σε ακίνητα θα προβούν σε αγορά οποιαδήποτε στιγμή εφόσον υπάρχει μείωση 20%-25%.

Οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές ζητούν μειώσεις της τάξεως 10%-15% για διαμερίσματα κατάλληλα για οικογένειες. Οι τιμές στις γκαρσονιέρες είναι μειωμένες σ σχέση με πέρυσι περίπου 20%-25%.

Αγοραπωλησία οικιστικού οικοπέδου 250τμ  που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μετά τον κορωνοϊό, θα πραγματοποιηθεί με μειωμένη τιμή κατά 12% (40.000€) περίπου σ σχέση με την αρχική συμφωνηθείσα τιμή προ κορωνοϊού (45.000€) .

Γιάννης Κωστιάνης: Κτηματομεσίτης Σπάρτης– Μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

Ακυρώθηκαν σχεδόν όλες οι προ συμφωνηθέντες αγοραπωλησίες μετά τον κορωνοϊο. Ελβετική εταιρεία είχε δείξει ενδιαφέρον και είχε αποστείλει εκπροσώπους της για την αγορά 2 αγροτεμαχίων.  110 στρεμμάτων και 120 στρεμμάτων.

Η Ελβετική εταιρεία στόχευε στην αγορά των αγροτεμαχίων λόγω των ελαιόδεντρων.

Μετά τον κορωνοϊό, αναβλήθηκε η αγορά για το μέλλον χωρίς να έχει δοθεί χρονικό ορίζοντας.

2 διαμερίσματα εντός της Σπάρτης 110 τμ αξίας 60.000€ και 100.000€, ακυρώθηκαν οι μεταβιβάσεις λόγω των αγοραστών λόγω ότι δεν ξέρουν τι ξημερώνει.

Στο κάστρο της Μονεμβασίας μονοκατοικία 300τμ αξίας 800.000€, ο ενδιαφερόμενος Αμερικανός αγοραστής, απέσυρε το ενδιαφέρον του επ αόριστο ακόμη και μετά τη μείωση που πρότεινε ο ιδιοκτήτης κατά 100.000€ (-12,5%)

Τουριστικό ακίνητο στο Γύθειο αξίας 450.000€, ο ιδιοκτήτης δέχθηκε προσφορά από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή που συζητούσε πριν 3 μήνες 250.000ευρώ (-44,4%). Ο ιδιοκτήτης απέσυρε το ακίνητο από την αγορά.

Ημιτελές (χωρίς παράθυρα, πλακάκια και πόρτες) μεζονέτα σε οικόπεδο 300τμ, ο ιδιοκτήτης από 100.000€ που ζητούσε πριν τον κορωνοϊό, μείωσε τη τιμή στις 75.000ευρώ (-25%).

2 διαμερίσματα 109 τμ στη Σπάρτη στην ίδια οικοδομή κατασκευής του 1980, πωλούνταν πριν τον κορωνοϊό 80.000€. Ο ιδιοκτήτης μείωσε τη τιμή στις 60.000€ (-25%).

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εύρεση ακινήτων προς ενοικίαση κατάλληλα για οικογένειες. Επειδή υπήρχαν οι φοιτητές στη πόλη μας, πολλοί ιδιοκτήτες μετέτρεψαν τα 3αρια – 4αρια σε γκαρσονιέρες κατάλληλες για φοιτητές. Πλέον, έχουν φύγει οι σχολές και οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 25% πχ από 250€ το κόστος ενοικίασης γκαρσονιέρας, πλέον έχει διαμορφωθεί στα 200€ μαζί με τα κοινόχρηστα και το νερό.

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης σε γραφειακούς χώρους και καταστήματα, έχουν μειωθεί αισθητά. Κανείς δεν επιχειρεί στη περιοχή μας, η κατάσταση ήταν άσχημη και πριν τον κορωνοϊό και σίγουρα θα χειροτερέψει πλέον.

Η μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφεται για αγορά αγροτεμαχίων με ελαιόδεντρα – ελιές  κορωνέικες, τόσο από εγχώριους αγοραστές, όσο και από Άραβες, Κινέζους σε τιμές όμως μειωμένες – ευκαιρίες. Ένα παράδειγμα τραγελαφικό θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος, αποτελεί η πώληση ενός οικοπέδου στο κέντρο της πόλης. Ο ιδιοκτήτης ήταν Ελληνοαμερικανός και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής πάλι Ελληνοαμερικανός που ήθελε να έρθει μόνιμα στη πατρίδα. Μετά από διαπραγματεύσεις πριν τον κορωνοϊό η ζητούμενη τιμή πώλησης μειώθηκε σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής είχε κάποιες οικονομίες και κάποιες μετοχές από γνωστή πολυεθνική αλυσίδα fast food όπου είχε υπολογίσει ότι θα ρευστοποιήσει και μαζί με τις αποταμιεύσεις του θα αγοράσει το οικόπεδο στο κέντρο της πόλης στη συμφωνηθείσα μειωμένη κατά πολύ τιμή. Μετά τον κορωνοϊό αναμέναμε να πραγματοποιηθούν τα συμβόλαια αγοραπωλησίας. Ο υποψήφιος αγοραστής, απέσυρες το ενδιαφέρον αγοράς του οικοπέδου, διότι η αξία των μετοχών του μειώθηκαν αισθητά.

Χατζημιχαήλ Ματούλα: Κτηματομεσίτρια Αλεξανδρούπολης

Τα νέα δεδομένα που θα φέρει ο κορωνοϊός στην κτηματαγορά δεν τα έχουμε δει ακόμη, θα διαμορφωθούν από τα τέλη του Οκτωβρίου του 2020 και μετά και πάντα σύμφωνα με τη γενικότερη εικόνα - εξελίξεις της οικονομίας στη χώρα μας που αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα.

Γενικότερα οι ιδιοκτήτες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μειώσεις.

1) Ακίνητο μονοκατοικία 180τμ  με τιμή πώλησης 200.000 ευρώ  προ κορωνοϊού, η τιμή πώλησης μετά από παζάρι του ενδιαφερόμενου αγοραστή μια ημέρα πριν το lockdown, διαμορφώθηκε στις 180.000 ευρώ . Μετά το lockdown, ο αγοραστής αποφάσισε να μην προχωρήσει στην αγορά και ζήτησε χρόνο και καλύτερη τιμή. Ο ιδιοκτήτης δεν δέχθηκε καμία επιπλέον διαπραγμάτευση και η αγοραπωλησία δεν πραγματοποιήθηκε.

2) Αγροτεμάχιο με αρχική τιμή πώλησης 30.000 ευρώ και τιμή πώλησης 30.000 ευρώ μετά από διαπραγμάτευση προ κορωνοϊού εποχή, όπου δόθηκε προκαταβολή και ετοιμάζονταν τα απαραίτητα έγγραφα για την αγοραπωλησία, λόγω lockdown η αγοραπωλησία δεν ολοκληρώθηκε και μετά το άνοιγμα της αγοράς από το lockdown ο αγοραστής πραγματοποίησε νέα προσφορά στις 25.000 ευρώ αλλιώς δεν θα ολοκλήρωνε την αγορά. Ο ιδιοκτήτης δέχθηκε την μείωση και η αγοραπωλησία πλέον βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

 

bankingnews.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text