Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 218 | Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Ουδείς θα μπορούσε να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι, κατά το γ’ τρίμηνο του έτους, θα υπάρξει όντως μία ισχυρή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα, οι κοινωνίες παραμένουν φοβισμένες και η καταναλωτική δαπάνη δυσκολεύεται να ανακάμψει –και αυτό δε θεραπεύεται εύκολα. Ακόμη και όταν εκδηλωθεί η ανάκαμψη, δε θα είναι η ίδια για όλα τα κράτη. Οι χώρες του νότου, με προβλήματα ακόμη και πριν την πανδημία, θα αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ τους, αλλά και τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, εξέλιξη που θα τους προκαλέσει νέες τριβές με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα επαναφέρει την πολιτική αστάθεια

***

Η οικονομική εμπιστοσύνη επανέρχεται σταδιακά στην Ευρωζώνη με τις εταιρίες, από τις μεταποιητικές έως αυτές των λιανικών πωλήσεων, να ξαναστέκονται στα πόδια τους μετά τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (European Economic Sentiment Indicator, ESI), ο οποίος ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυξήθηκε τον Ιούνιο στις 75,7 μονάδες από 67,5 τον Μάιο, αν και λιγότερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, παραμένοντας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των αρχών του έτους. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία αυτά - όπως και τα αντίστοιχα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας - δείχνουν ότι η πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης έχει πολύ δρόμο ακόμη. (εδώ)

***

Η ύφεση στη μεταποίηση της ευρωζώνης δεν ήταν τόσο έντονη όσο αναμενόταν αρχικά τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι περισσότερες οικονομίες χαλάρωσαν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να μετριάσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Καθώς τα ποσοστά μετάδοσης του ιού υποχωρούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, και οι οικονομίες ανοίγουν, ο PMI μεταποίησης της Markit κινείται πιο κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Τον Ιούνιο ο  δείκτης διαμορφώθηκε στις 47,4 τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα από τις 39,4 μονάδες του Μαΐου και πολύ υψηλότερα από τις 46,9 μονάδες που αναμενόταν. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, σημείωσε άνοδο στις 48,9 μονάδες, από τις 35,6 μονάδες. "Οι τελικοί αριθμοί για τον Ιούνιο ενισχύουν περαιτέρω τις ενδείξεις ότι τα εργοστάσια της ευρωζώνης βιώνουν μια ισχυρή αρχικά ανάκαμψη καθώς η οικονομία αίρει τους περιορισμούς από το lockdown", τόνισε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Ο μελλοντικός δείκτης παραγωγής, που καταγράφει την αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες, ανέκαμψε και διαμορφώθηκε στις 57,3 μονάδες από τις 44,6 μονάδες τον Μάιο. (εδώ)

***

Στο 7,4% διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Μάιο, από το 7,3% τον Απρίλιο, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,7% από το 6,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις της Eurostat κάνουν λόγο για 14,366 εκατ. ανέργους άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων οι 12,146 εκατ. βρίσκονται στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον Απρίλιο, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 253.000 στην ΕΕ και κατά 159.000 στην ευρωζώνη. Οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη χρησιμοποίησαν ενεργά προγράμματα στήριξης των αγορών εργασίας ώστε να περιορίσουν την επίδραση του ιού στους εργαζομένους. (εδώ)

***

Η απόφαση για το εάν η Γερμανία θα πρέπει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, έγκειται στην Bundesbank, ανέφερε δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε τον Μάιο ότι η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με τις αγορές κρατικών ομολόγων άνω των 2 τρισ. ευρώ, διατάσσοντας την Bundesbank να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εκτός εάν η ΕΚΤ αποδείξει τη λογική των κινήσεών της μέσα σε τρεις μήνες. Ο Peter Huber, συντηρητικός δικαστής στο δικαστήριο που συνέταξε την απόφαση, δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι το δικαστήριο δεν εμπλέκεται πλέον και η απόφαση για το εάν θα παραιτηθεί, έγκειται στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας. "Η Bundesbank δεσμεύεται από την απόφασή μας, αλλά πρέπει να αποφασίσει με δική της ευθύνη εάν η ανακοίνωση της ΕΚΤ για τους λόγους στους οποίους προχωρά, ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας ή όχι", ανέφερε ο Huber. "Το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο δεν εμπλέκεται πλέον", πρόσθεσε. (εδώ)
***

Η οικονομία της Βρετανίας σημείωσε στις αρχές του 2020 τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει καταγραφεί από το 1979, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που φτάνουν μέχρι και τις πρώτες μέρες του lockdown. Το ΑΕΠ έπεσε κατά 2,2% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει άμεσα το σχέδιό του για τη επιτάχυνση της ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας και αναμένεται να υποσχεθεί επενδύσεις σε υποδομές ύψους 5 δισ. Λιρών. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία υπολογίζει ότι η οικονομία παρουσίασε συρρίκνωση ρεκόρ της τάξης του 20,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά πρόσφατα μοιάζουν να υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης. (εδώ)

***

Η γαλλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατακόρυφα σε μηνιαία βάση τον Μάιο καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί και άνοιξαν ξανά τα εργοστάσια, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Insee. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 19,6% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, σε ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 12,5% τον Μάιο. Τον Απρίλιο, εν μέσω αυστηρών lockdowns για τον περιορισμό του κορονοϊού, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 20,6% (ποσοστό που αναθεωρήθηκε πτωτικά) σε σχέση με τον Μάρτιο. Έναντι του Φεβρουαρίου, του τελευταίου μήνα πριν ο κορονοϊός πλήξει την Ευρώπη, η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 21,2%. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 22% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ η παραγωγή ενέργειας σημείωσε άνοδο 9,2% και η κατασκευαστική παραγωγή εκτινάχθηκε κατά 118,5%. (εδώ)

***

Tη συνέχιση εφαρμογής δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στην Ευρωζώνη και το 2021 εισηγείται το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (European Fiscal Board, EFB) στο Eurogroup. Στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη εν όψει της προετοιμασίας των σχεδίων προϋπολογισμών για το 2021. Ο πρόεδρος του ΕFB, Νιλς Τιγκέσεν, θα παρουσιάσει την έκθεση του Συμβουλίου για την ενδεδειγμένη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη δική της αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης με βάση την ανάλυση των προγραμμάτων σταθερότητας του 2020. «Η γρήγορη αντιστροφή της δημοσιονομικής στάσης δεν συνιστάται, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η κρίση αναμένεται να εξελιχθεί», σημειώνει το Συμβούλιο, προσθέτοντας: «Η εικαζόμενη απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης εξηγεί την ταχεία αντιστροφή των θέσεων των προϋπολογισμών το 2021. Ωστόσο, μία μεγαλύτερη και μακρύτερης διάρκειας στήριξη θα χρειαστεί και το 2021. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων (για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού) θα είναι βραδύτερη από ό,τι αναμενόταν αρχικά και οι καταναλωτές είναι πιθανόν να προχωρήσουν προληπτικά σε αποταμιεύσεις. Ακόμη και στο πιο ευνοϊκό σενάριο, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μόνο μερική». (εδώ)

***

Οι γερμανικές εξαγωγές ανέκαμψαν τον Μάιο, αν και λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση εν μέσω χαλάρωσης των περιορισμών για τη συγκράτηση του κορονοϊού. Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν 9% τον Μάιο από τον Απρίλιο σε προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 13,5% στις εξαγωγές σε προσαρμοσμένους όρους. Τον Απρίλιο οι εξαγωγές υποχώρησαν 24% σε σχέση με τον Μάρτιο εν μέσω της πανδημίας, που αποτελεί την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1990, όταν και άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία πρώτη φορά. Τον Μάιο, οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3,5% σε μηνιαία βάση. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, τον μήνα πριν από την επιβολή των περιορισμών, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 26,8% και οι εισαγωγές κατά 18,2%. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 7,6 δισ. ευρώ σε ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον Μάιο. Από τις εξαγωγές, τα 42,4 δισ. ευρώ είχαν προορισμό σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 37,7 δισ. ευρώ σε άλλες χώρες. (εδώ)

***

Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ήδη στα τηλέφωνα ενώ κάποιοι «γαζώνουν» την ηπειρο πριν από τη σύνοδο κορυφής της 17ης-18ης Ιουλίου. Στόχος είναι η δημιουργία συναίνεσης για τον νέο ενισχυμένο προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης που θα προστατέψουν τις οικονομίες της ΕΕ από την ύφεση του κορωνοϊού.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ και τον κοινό δανεισμό από τις αγορές προκειμένου να προικίσουν το ταμείο ανάκτησης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο με τη σειρά του θα δώσει επιχορηγήσεις και δάνεια σε χώρες. Οι προτάσεις αυτές όμως περιέχουν ένα τεράστιο αριθμό λεπτομερειών οι οποίες πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν. Πέντε χώρες – η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία – πιέζουν για χαμηλότερο επίπεδο δαπανών γενικότερα – και ειδικότερα επιθυμούν όπως η συμμετοχή των επιχορηγήσεων στο ταμείο ανάκαμψης να είναι μικρότερη. Επίσης, η Επιτροπή θα ήθελε να διαθέσει χρήματα από το προγραμματισμένο ταμείο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2021 και 2024. Ωστόσο, οι «υπέρμαχοι της λιτότητας» πιέζουν για ένα εργαλείο με διάρκεια ζωής δύο ετών– μια θέση που δείχνουν να συμμερίζονται η Γερμανία και η Γαλλία. Τέλος, η πρόταση της Επιτροπής για τη διανομή 310 δισεκατομμυρίων ευρώ του ταμείου ανάκαμψης βάσει ενός μαθηματικού τύπου που λαμβάνει υπόψη το ποσοστό ανεργίας μεταξύ του 2015 και του 2019 άναψε φωτιές, από το Δουβλίνο στη Βουδαπέστη. Ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι τα κριτήρια θα πρέπει να είναι πιο εστιασμένα στον αντίκτυπο της κρίσης του κοροναϊού (ένα επιχείρημα που υποστήριξαν και οι νομικοί που συμβουλεύουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο). Οι ηγέτες των ανατολικών χωρών ανησυχούν ότι τα πλουσιότερα κράτη της νότιας περιφέρειας όπως η Ελλάδα και η Ιταλία θα επωφεληθούν περισσότερο αν επικρατύσει ο μαθηματικός τύπος της επιτροπής. (εδώ)
***

«Whatever it takes!». Με την ιστορική πλέον αυτή φράση -και με τη βοήθεια εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων αλλά και του προγράμματος αγοράς ομολόγων- ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε καταφέρει να σώσει το κοινό νόμισμα κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο πολλοί αναλυτές και μη στηλίτευσαν τις επιλογές του πρώην κεντρικού τραπεζίτη, ισχυριζόμενοι ότι τα μέτρα επιβάρυναν τις οικονομικά ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, όπως τη Γερμανία, ζημιώνοντας, για παράδειγμα, τους γερμανούς αποταμιευτές. Νέα έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann (Μπέρτελσμαν) καταλήγει όμως σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συνέβαλε μάλλον στην υλοποίηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη από αυτές που θα υλοποιούνταν σε περίπτωση που δεν ακολουθούνταν μια επεκτατική πολιτική. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν γενικότερα ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική έχει μακροοικονομικές συνέπειες, που ξεπερνούν τα όρια της βραχυπρόθεσμης σταθεροποίησης της συνολικής ζήτησης. Οι συντάκτες της έρευνας υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι πανάκεια. Η ΕΚΤ κάνει μεν εκπληκτική δουλειά, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, ωστόσο είναι αναγκασμένη να το κάνει διότι «η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη είναι περιορισμένη». (εδώ)
***

Στο 10% έχει αυξηθεί τον τελευταίο ένα χρόνο το ποσοστό συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, απομονώνοντας στο 3,5% το λιγνίτη από 26% που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Η μεγάλη επέλαση των ΑΠΕ στην αγορά, δείχνει σύμφωνα με τον υπουργείο και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ότι οι ΑΠΕ θα είναι έως το 2025 η κύρια πηγή ηλεκτρισμού, με στόχο να προστεθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία περισσότερα από 8 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Οι βελτιώσεις που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ θα έχουν συνέχεια. Μετά τις πρώτες μεγάλες παρεμβάσεις, που είναι η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με την Βεβαίωση Παραγωγού και η βελτιστοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα ακολουθήσουν αλλαγές τόσο στην διαδικασία ηλέκτρισης των σταθμών όσο και στις Άδειες Εγκατάστασης και Λειτουργίας, είπε η κ. Σδούκου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνένωσης ή ακόμα και κατάργησης αδειοδοτικών σταδίων και αδειών. Πρόκειται για αλλαγές που θα έχουν ολοκληρωθεί ως το στο τέλος του έτους. (εδώ)

***

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μάριο Πανέτα, επισήμανε τους όρους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ευρωζώνη στο ναρκοπέδιο του "άσχημου σενάριου” για την οικονομία. Όπως τόνισε εξ αρχής στην τοποθέτησή του το βασικό και ομαλό σενάριο ανάκαμψης προϋποθέτει μία ισχυρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο. Όμως οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να απομακρύνουν από το βασικό σενάριο – που προβλέπει ότι η οικονομία επιστρέφει σε γενικές γραμμές στο επίπεδο της παραγωγής πριν από την κρίση έως το τέλος του 2022 - είναι ισχυροί. Στην περίπτωση που οι κίνδυνοι αυτοί υλοποιηθούν η ευρωζώνη θα διολισθήσει στο άσχημο σενάριο, στο οποίο "η παραγωγική δραστηριότητα θα ήταν ακόμη περίπου 5% κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση εκείνη την εποχή (τέλη 2022). Η αβεβαιότητα οφείλεται εν μέρει σε ανησυχίες σχετικά με τη διάρθρωση της οικονομίας μετά την κρίση, ιδίως σε τόσο ευάλωτους τομείς όπως ο τουρισμός, η ψυχαγωγία ή οι μεταφορές. Είναι πιθανό τα άτομα που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς να αρχίσουν να αναθεωρούν όχι μόνο τα τρέχοντα κέρδη τους, αλλά και το μόνιμο εισόδημά τους. Βέβαια ο κ. Πανέτα υποστήριξε οτι με τις έγκαιρες και προληπτικές σε πολλές περιπτώσεις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, όπως και με την ετοιμότητά της να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή, οι κίνδυνοι έχουν περιορισθεί μεν αλλά παραμένουν ισχυροί… (εδώ)
***

O αντίκτυπος της πανδημίας μπορεί να συνεκτιμηθεί από την αύξηση του συνολικού αριθμού των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της COVID. Σε μερικές χώρες της Ευρώπης, η διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν ιδιαίτερα αισθητή, ενώ από την άλλη πλευρά ορισμένες περιοχές επηρεάστηκαν λιγότερο. Από τη 10η μέχρι τη 13η εβδομάδα του 2020, παρατηρήθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι άνδρες, ενώ τη 14η εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων ανδρών και γυναικών είναι σχεδόν ο ίδιος. Aπό τη 15η μέχρι τη 17η εβδομάδα, δηλαδή αρχές Απριλίου, ήταν περισσότεροι οι θάνατοι των γυναικών. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα (τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου) αυξήθηκαν οι θάνατοι ανθρώπων 70 ετών και άνω.(εδώ)

***

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης συνέχισε να ανακάμπτει τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας της περιοχής καθώς αναδύεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο προσωρινός σύνθετος PMI της IHS Markit ανήλθε τον Ιούνιο τις 47,5 μονάδες έναντι 31,9 τον Μάιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν κάνει πρόβλεψη για 42,4 μονάδες. Τα στοιχεία δίνουν στις αγορές ακόμα μια ένδειξη για το κατά πόσον ανακάμπτουν οι χώρες της ευρωζώνης από τα lockdown που οδήγησαν στο κλείσιμο ολόκληρων κλάδων. Στο μεταξύ, ξεπερνούν τις προβλέψεις τα στοιχεία PMI και για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης τον Ιούνιο, καταδεικνύοντας ότι σημειώθηκε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανοίγουν σταδιακά, αν και το κλίμα παραμένει εύθραυστο και οι απώλεια θέσεων εργασίας αυξάνεται. Οι επενδυτές βλέπουν ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2020. (εδώ)

***

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, με την επόμενη Σύνοδο να αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου με φυσική Παρουσία των ηγετών. Η Σύνοδος διήρκησε περίπου 4 ώρες. Οι ηγέτες των «27» εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, ύψους 750 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τους ηγέτες της Ε.Ε. ότι αν δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με το πακέτο στήριξης των οικονομιών, πιθανώς να προκαλέσουν ένα «χτύπημα» στις αγορές, ενώ τόνισε πως οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%. Με την σειρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με την βαθύτερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας παράλληλα πως το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε πολύ δύσκολους καιρούς ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., αν και εφόσον αυτό θεωρείται αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης. (εδώ)
***

Η Goldman Sachs αναμένει πλέον ότι το πλήγμα της πανδημίας στην αμερικάνικη οικονομία θα είναι ηπιότερο το τρέχον δεύτερο τρίμηνο, αναθεωρώντας την πρόβλεψή της για την πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ στο -33% από -36% προηγουμένως. Παράλληλα, η επενδυτική τράπεζα αναμένει ισχυρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του 2020, οπότε εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 33%, ενώ αναθεώρησε προς το καλύτερο και τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους, εκτιμώντας ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,2%, ποσοστό μικρότερο από το -5,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. Την ίδια στιγμή, η επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ, το οποίο πλέον πιστεύει ότι θα διαμορφωθεί στο 9,5% έως το τέλος του έτους, έναντι 10% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. Κίνηση που, όπως σημειώνει, "αντανακλά την ταχύτερη ανάκαμψη” που αναμένεται. Τέλος, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανότατα ο πιο "άμεσος κίνδυνος”, δεδομένου ότι το επιπλέον επίδομα ανεργίας των 600 δολαρίων την εβδομάδα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση (σ.σ. στο πλαίσιο των μέτρων άμβλυνσης των συνεπειών της πανδημίας) λήγει στο τέλος Ιουλίου. Όπως σημειώνει, εάν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία για ένα τέταρτο πακέτο στήριξης, "το διαθέσιμο εισόδημα θα μειωθεί απότομα” και η αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο θα είναι πολύ μικρότερη. (εδώ)

***

Η θωράκιση της σταθερότητας των τραπεζών τίθεται από την ΕΚΤ σε απόλυτη συνάρτηση με την προτεραιότητα της άμεσης και εκτεταμένης παροχής ρευστότητας στην οικονομία για να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Το σχέδιο της ΕΚΤ εστιάζει στην κεφαλαιακή διασφάλιση των τραπεζών και την προετοιμασία τους για την επόμενη μέρα, με ορίζοντα την προσέλκυση επενδυτών, αλλά και με ανοιχτό παράθυρο για συγχωνεύσεις στο πλαίσιο της πορείας για την πλήρη τραπεζική ενοποίηση μέχρι το 2024. Στον "καμβά" αυτό, το σχέδιο της ΕΚΤ έχει ως βασικό πυλώνα τη στενή παρακολούθηση της πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, και ειδικά σε οικονομίες όπως η ελληνική, με αυξημένο τον κίνδυνο υπερχρέωσης και "κόκκινων" δανείων. Για χώρες, δε, όπου οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει μορατόρια πληρωμών με ισχύ μέχρι τα τέλη του 2020, όπως στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα φανούν στο τέλος του χρόνου με αρχές του επόμενου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο SSM ενθαρρύνει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους με μακροχρόνια προοπτική. Συγκεκριμένα, τους συστήνει να αξιολογούν τη μακροχρόνια ικανότητα των πελατών τους για την εξυπηρέτηση του χρέους τους και, ειδικά για τις επιχειρήσεις, να εκτιμούν την προοπτική βιωσιμότητάς τους. (εδώ)
***

Τη Λευκή Βίβλο της για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που προκαλούν οι επιδοτήσεις τρίτων χωρών στην ενιαία αγορά παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έγγραφο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2020, με σκοπό να συμβάλει στην κατάρτιση των νομοθετικών προτάσεων που θα καταθέσει τελικά η Κομισιόν στο ζωτικό αυτό πεδίο. Η Κομισιόν εντοπίζει «κανονιστικό κενό» στη ρύθμιση περιπτώσεων όπου οι ξένες επιδοτήσεις γίνονται όχημα διευκόλυνσης εξαγορών ευρωπαϊκών εταιριών ή άμεσης στήριξης θυγατρικών ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. Οι υφιστάμενοι κανόνες εμπορικής άμυνας, σημειώνεται, αφορούν μόνο τις εξαγωγές εμπορευμάτων από τρίτες χώρες. Σχετικά με τη διασύνδεση επιδοτήσεων και εξαγορών, προτείνεται η Κομισιόν να ελέγχει αν η χρηματοδοτική στήριξη που λαμβάνει μια εταιρία από κυβέρνηση τρίτης χώρας τής παρέχει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι άλλων πιθανών μνηστήρων τής υπό εξαγορά επιχείρησης. Ενα ακόμα μέτωπο όπου η υπομονή της Ε.Ε., ειδικά απέναντι σε χώρες όπως η Κίνα, έχει φθάσει στα όριά της, είναι οι δημόσιες συμβάσεις. Οι επιδοτήσεις από κυβερνήσεις τρίτων χωρών στην περίπτωση αυτή δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρίες που καταθέτουν προσφορές να κινηθούν «σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς ή ακόμη και κάτω του κόστους». (εδώ)

***

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, θα ζητήσει από τη Βουλή να αυξήσει περαιτέρω τον νέο δανεισμό της χώρας κατά 62,5 δισ. ευρώ στα επίπεδα ρεκόρ των 218,5 δισ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters. To σχέδιο προβλέπεται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού σε τρεις μήνες, ο οποίος και υπογραμμίζει την στροφή της Γερμανίας από πρωταθλήτρια της λιτότητας στη χώρα που δαπανά περισσότερο από κάθε άλλον στο ευρώ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, που μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας θα ανέβει στο 77% του ΑΕΠ φέτος από ελαφρώς κάτω του 60% το 2019 και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φουσκώσει στο 7,25% του ΑΕΠ. Το 2019 το Βερολίνο είχε εμφανίσει δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ όλα τα τελευταία χρόνια εμφάνιζε αν όχι πλεονασματικούς τουλάχιστον ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Το Bloomberg μάλιστα, το έχει χαρακτηρίσει το πιο «πράσινο» δημοσιονομικό σχέδιο στον πλανήτη, αφού δίνει μεγάλη έμφαση σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας και πράσινων τεχνολογιών. (εδώ)
***

Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, αλλά η χαλάρωση των περιορισμών αναφορικά με τον κορονοϊό και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι έχει ξεπεράσει το χαμηλότερο επίπεδό της, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του υπουργείου Οικονομίας. Η σταδιακή χαλάρωση της καραντίνας σημαίνει ότι η αναθέρμανση της οικονομίας πιθανότατα ξεκίνησε από τον Μάιο, ανέφερε το υπουργείο, αλλά προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά θα είναι υποτονική. Το υπουργείο σημείωσε ότι οι πρόδρομοι δείκτες δεν δείχνουν μία βιώσιμη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας τους επόμενους λίγους μήνες, ενώ προέβλεψε μία σημαντική μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών για το σύνολο του 2020.(εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text