ΕΛΙΝΟΙΛ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΙΝΟΙΛ

Κατά το 2019, η Ελινόιλ τοποθετήθηκε στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου  με τα εμπορικά σήματα ελιν ELECTRICON και ελιν AERION. Απέκτησε 19 νέα πρατήρια σε όλη την Ελλάδα και ο συνολικός αριθμός συνεργαζόμενων πρατηρίων (συμπεριλαμβανομένων και των μαρινών) με τα σήματα της εταιρίας έφθασε (31/12/2019) στα 601. Επεκτάθηκε στην πώληση  διαφοροποιημένων προϊόντων Crystal, με τις βενζίνες Crystal να παρουσιάζουν μια αύξηση 17% και το diesel Crystal +7%. Προχώρησε στην ανάπτυξη νέων προϊόντων όπως όπως αυτή του αεροπορικού καυσίμου (JET FUEL) και του μαζούτ. Επίσης, αξιοποίησε ευκαιρίες που προέκυψαν από την αλλαγή, λόγω κανονισμού, στην χρήση ναυτιλιακού καυσίμου.

Στο α΄ τετράμηνο του 2020, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 23% οι βενζίνες και κατά 3% το πετρέλαιο κίνησης. Παρόλα αυτά, οι μειώσεις αυτές εξισορροπήθηκαν από την κατά 29% αύξηση των πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, της μεγάλης μείωσης της τιμής πώλησης του. Η ζήτηση για καύσιμα κίνησης τον Ιούνιο υποχώρησε περισσότερο από 15%, ενώ ανάλογη ή και εντονότερη είναι η πτώση που διαφαίνεται τον Ιούλιο, σημεία που δείχνουν πως η πτώση της ζήτησης θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καθώς η εταιρία έχει δώσει έμφαση στον εφοδιασμό των νησιών, το πλήγμα από τον μειωμένο τουρισμό θα είναι εντονότερο σε σχέση με άλλες εταιρείες του κλάδου (η δραστηριότητα στα νησιά συνεπάγεται και αυξημένο πάγιο κόστος). Οι πωλήσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 50%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να εμφανίζονται στο αεροπορικό καύσιμο.
Όσον αφορά τα κατασκευαστικά έργα που ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη συνεχίζονται κανονικά, ενώ για εκείνα που υπήρξε αναστολή έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες εκ νέου.  Η εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι δεν δημιουργείται αβεβαιότητα σχετικά με τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρίας και των θυγατρικών της.
Για το τρέχον έτος θα πρέπει να αναμένουμε μείωση των πωλήσεων κατά τουλάχιστον 15% και των κερδών κατά περίπου 30%.
Είμαστε ουδέτεροι για τη μετοχή της εταιρίας επειδή, παρά το ότι έχει θετικά θεμελιώδη μεγέθη και διάρθρωση, εν τούτοις η μετοχή πάσχει από μειωμένη εμπορευσιμότητα (μ.ο. συναλλαγών κατά το 2020: 983 μετοχές - συναλλαγές μόλις σε 63 από τις 128 συνεδριάσεις). Αρνητικό στοιχείο είναι η μη διανομή μερίσματος φέτος, αφού δίνει αρνητική εικόνα για την εταιρία.

Δείτε τον ετήσια οικονομική έκθεση εδώ (σημαντικά γεγονότα σελ. 24, προοπτικές σελ. 30 και 53-54), το δελτίο τύπου εδώ, τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ και την σελίδα της εταιρίας στο eurocapital.gr εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text