Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 218 | Οι επισημάνσεις της Αγοράς

Οι επισημάνσεις της Αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι επισημάνσεις της Αγοράς

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΧΑ : Τέσσερις ακόμη εταιρίες, ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη χρηματιστηριακή αγορά εντός των επομένων εβδομάδων. Πρόκειται για τις εταιρίες Ιχθυοτροφεία Σελόντα (ΣΕΛΟ), Νηρεύς (ΝΗΡ), Περσεύς (ΠΕΡΣ) και Καράτζης (ΚΑΡΤΖ), οι οποίες αποχωρούν μετά από επιτυχείς Δημόσιες Προτάσεις. Όπως έχουμε τονίσει σε ειδική μελέτη μας (“Δημόσιες Προτάσεις: Πώς έβλαψαν την αγορά και τους μετόχους” - τεύχος 206, σελίδες έως 16 - δείτε εδώ), η διαδικασία των Δημοσίων Προτάσεων, υπήρξε εγκληματική για τους επενδυτές και καταστροφική για το Χρηματιστήριο. Μετά την διαγραφή των παραπάνω εταιριών, στη χρηματιστηριακή αγορά θα διαπραγματεύονται 170 μετοχές, 164 εταιριών (5 εταιρίες διαθέτουν μετοχές και άλλων κατηγοριών). Από τις εταιρίες αυτές, οι 23 βρίσκονται στην κατηγορία “επιτήρησης” και οι 25 σε “αναστολή διαπραγμάτευσης”.
Όλες οι εταιρίες που τώρα διαγράφονται, είχαν αρχικά εισαχθεί στην “Παράλληλη Αγορά”, μία πετυχημένη αγορά του Χρηματιστηρίου κατά τη δεκαετία του 1990, η οποια αποδείχθηκε “φυτώριο” πολλών -μεγάλων σήμερα- εταιριών, αλλά και πολλών ...σκανδάλων! Οι παλαιότεροι επενδυτές θα θυμούνται ότι τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα, ήταν η πρώτη εταιρία ιχθυοκαλλιεργειών που εισήλθε στη χρηματιστηριακή αγορά (1994) και η πορεία της, στα πρώτα χρόνια, ήταν ιδιαίτερα επιτυχής -ενώ συχνά συμμετείχε και σε κερδοσκοπικά παιχνίδια. Ακολούθησαν η Νηρεύς (1995). Η Καράτζης εισήλθε στο Χρηματιστήριο το έτος 2000, ενώ η Περσεύς αρχικά εισήχθη ως “Μοσχολιός Χημικά ΑΕ”  και μετονομάστηκε το 2001 (δείτε εδώ).

***

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2019 : Τριάντα (30) εισηγμένες εταιρίες επέλεξαν την τελευταία μέρα του εξαμήνου του 2020 για να δημοσιοποιήσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις του ...2019. Είναι ένα μικρό δείγμα του πώς αντιλαμβάνονται την ενημέρωση των μετόχων τους και το σεβασμό τους προς αυτούς. Βεβαίως, τη δυνατότητα δημοσίευσης αποτελεσμάτων τόσο αργά, τους την έδωσε η άστοχη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στα πλαίσια των μέτρων κατά της πανδημίας. Δείτε τις εταιρίες αυτές, εδώ (δείτε τη στήλη “Ημερομηνία δημοσίευσης”).

***

ΙΝΤΡΑΛΟΤ : Ποτέ, μετά την επανακυκλοφορία του περιοδικού κατά το 2018, δεν πιστέψαμε στην Intralot. Δεν αναφερόμαστε στο αντικείμενό της, αλλά στην εταιρία. Και, σχεδόν μόνιμα, προτρέπαμε τους αναγνώστες μας να μην ασχολούνται μαζί της, επειδή θα έχαναν τα χρήματά τους. Ούτε και όταν ο κ. Κόκκαλης επιχειρούσε να “καθησυχάσει” τους μετόχους και να τους διαβεβαιώσει ότι η εταιρία επιστρέφει στον “ενάρετο” δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης. Τα όσα συμβαίνουν αυτό το καιρό, είναι η φυσιολογική εξέλιξη μιας ιστορίας παραπλάνησης και αδιαφάνειας. Και ενδεχομένως και άλλων πράξεων. Η τοποθέτησή της στην κατηγορία της “επιτήρησης”, ίσως να είναι τελικά ένας εύσχημος τρόπος για την, μετά από μερικά χρόνια, “ήσυχη” αποχώρηση της εταιρίας από το Χρηματιστήριο. Η κεφαλαιοποίησή της, την 10/7/2020, υποχώρησε στα 13,7 εκατομμύρια.
Οι μέτοχοι δε θα πρέπει να προσβλέπουν σε κάτι. Έχασαν, απερίσκεπτα, τα χρήματά τους. Ενδεχομένως ούτε και οι ομολογιούχοι έχουν ελπίδα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να αναλάβει ελεγκτική δράση. Δείτε περισσότερα για τις τρέχουσες εξελίξεις (εδώ). Δείτε άρθρο για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch (εδώ).

***

MYTILINEOS : Ο μετασχηματισμός του Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Έργων EPC-ΜΕΤΚΑ σε Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Sustainable Engineering Solutions (SES BU) σηματοδοτεί τη στροφή της Mytilineos σε νέα πεδία δραστηριότητας, που υπηρετούν άλλωστε και τον κύριο σκοπό της εισηγμένης, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η Mytilineos περνά στην επόμενη φάση και θέτει τις βάσεις για τη διεκδίκηση έργων της “πράσινης” οικονομίας. Έχουμε σημειώσει και σε άλλες περιπτώσεις ότι, η επόμενη (διεθνής, αλλά και εγχώρια) χρηματιστηριακή “φούσκα” θα βασιστεί στην ευρύτερη “πράσινη οικονομία”.

***

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο νέος Πρόεδρος της εταιρίας κ. Αθανάσιος Λιάγκος (προέρχεται από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΟΛΠ, ενώ έχει μακρά προϋπηρεσία στον τραπεζικό και τον χρηματιστηριακό χώρο)  προανήγγειλε ότι φέτος θα ξεκινήσουν έργα συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ στον ΟΛΘ και θα έχουν βασικό αντικείμενο την επέκταση του ανατολικού μέρους του προβλήτα 6 για να αποκτήσει βαθύτερα κρηπιδώματα βάθους -16m, για την εξυπηρέτηση πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου μεταφορικής ικανότητας μεγαλύτερης των 100.000 τόνων. Τα έργα θα προκηρυχθούν άμεσα με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικής του θέσης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ως λιμένα διακίνησης συμβατικού φορτίου transit αλλά και στον ελληνικό χώρο ως κύριου λιμένα διακίνησης συμβατικού φορτίου.

***


CENERGY HOLDINGS : Η θυγατρική της Hellenic Cables, ανέλαβε την προμήθεια interarray καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen στα ανοικτά της Σκωτίας το οποίο είναι ένα έργο ισχύος 1.075 MW. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την παραγωγή, τις δοκιμές και την προμήθεια περίπου 320 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE καθώς και την προμήθεια των σχετικών εξαρτημάτων. Η παράδοση προγραμματίζεται έως τις αρχές του 2022. Η εταιρία δεν αναφέρει το οικονομικό μέγεθος του έργου.  (εδώ)

***

Συνολική ζημία μετά από φόρους και δικαιώματα της τάξεως των 276,5 εκατ. ευρώ έχει καταγράψει ο όμιλος Αβαξ επί εννέα διαδοχικές οικονομικές χρήσεις και συγκεκριμένα από τη χρήση του 2011 μέχρι και τη χρήση του 2019. Ο τελευταίος χρόνος κερδοφορίας ήταν το 2010, όταν επιτεύχθηκαν καθαρά κέρδη 5,4 εκατ. ευρώ. Κατά το 2019, ο όμιλος υποχρεώθηκε σε νέες ζημίες μετά από φόρους της τάξεως των 43,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 26,3 εκατ. ευρώ το 2018. Κύριος λόγος ήταν οι απώλειες από τη δραστηριότητα στο Κατάρ. Χωρίς να υπολογίζεται η εν λόγω ζημία, οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 17,6 εκατ. ευρώ, από 24,5 εκατ. ευρώ το 2018. Εν τω μεταξύ, με βάση τα όσα αναφέρει η διοίκηση για τις συνέπειες της πανδημίας στους επιμέρους κλάδους δραστηριότητας της «Αβαξ», δύσκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι δεν θα δημιουργηθούν και νέες ζημίες το 2020, καθώς θα πληγούν και οι πλέον επικερδείς του ομίλου.

***

Μια πολύτιμη “ανάσα” στον υπερχρεωμένο όμιλο της Marfin Investment Group προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς ανακοινώθηκε συμφωνία για την παράταση της αποπληρωμής δανείων 253,8 εκατ. ευρώ κατά έξι μήνες, την ώρα που η διοίκηση της MIG προσπαθεί να αντλήσει κεφάλαια με την πώληση θυγατρικών και ήδη έχει λάβει πρόταση για τη μεταβίβαση της SingularLogic. Κατά τα φαινόμενα, η Τράπεζα αγωνίζεται να εισπράξει ό,τι μπορεί, πριν κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της MIG στην ελληνική χρηματιστηριακή ιστορία.

***

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί κατά το επόμενο διάστημα, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παρέχουν δωρεάν μετοχές στους εργαζόμενους, ως κίνητρο επιβράβευσης. Προβλέπεται για τους εργαζόμενους η φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση των μετοχών με συντελεστή 15%. Κατά συνέπεια, θα δοθεί επιπλέον κίνητρο στους εργαζομένους να καταστούν παραγωγικότεροι, προς όφελος της επιχείρησης στην οποία εργάζονται και εν τέλει και της οικονομίας ως σύνολο. (εδώ)

***

Η τιμή του “δείκτη φόβου” του ΚΕΠΕ (KEPE GRIV), αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2020, φτάνοντας το 33,80% στις 30/6/2020 από 29,56% στις 29/5/2020. Ο δείκτης κινείται σε επίπεδα κοντά στον ιστορικό μέσο όρο (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 33,27%. Παράλληλα, αυξήθηκε και η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη τον Ιούνιο του 2020 στο 32,03% από 29,35% τον Μάιο του 2020. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μικρή αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά, δεδομένης και της αβεβαιότητας σχετικά με την έκβαση της πανδημίας (σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο) και τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Παρά το ότι ο δείκτης αυτός είναι ενδιαφέρων, δυστυχώς, το ΚΕΠΕ δεν προχωρά στον καθημερινό υπολογισμό και δημοσίευσή του στο site του. (εδώ)

***

Με βάση το κλείσιμο της 10/7/ 2020, η σχέση Ρ/Ε της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας, υπολογίζεται σε 22,1 (δείτε εδώ). Στον υπολογισμό έχουν ενσωματωθεί όλα τα γνωστά αποτελέσματα των επιχειρήσεων, δηλαδή, είτε του τέλους του 2019, είτε του α’ τριμήνου, για όσες εταιρίες είναι γνωστά. Η μερισματική απόδοση της αγοράς φθάνει στο 5,52% (δείτε εδώ). Στον υπολογισμό έχουν ενσωματωθεί όλα τα μερίσματα της χρήσης 2019 και οι λοιπές χρηματικές διανομές που έχουν ανακοινωθεί, ακόμη και αν δεν έχουν ψηφιστεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των εταιριών.


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text