Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | UBS: Πώς η πανδημία ανατρέπει σχέδια και αλλάζει την ζωή των επενδυτών

UBS: Πώς η πανδημία ανατρέπει σχέδια και αλλάζει την ζωή των επενδυτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

H πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν έχει αφήσει κανέναν αλώβητο, ούτε τους πιο πλούσιους επενδυτές, που προσπαθούν να προφυλαχθούν περιορίζοντας τα ταξίδια και μένοντας κοντά στην βάση τους. Σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταλλάσσεται λόγω του Covid-19 o μεγαλύτερος φόβους του είναι η ρευστότητα.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από έρευνα της UBS σε πλούσιους επενδυτές, περισσότεροι από το 50% εκφράζουν τον φόβο ότι δεν θα έχουν αρκετή ρευστότητα σε περίπτωση μίας νέας πανδημίας. Ανάλογο είναι το ποσοστό εκείνων που ανησυχούν για το εάν θα αφήσουν αρκετά χρήματα στους κληρονόμους τους. «Η κρίση μοιάζει πολύ προσωπική» σχολίασε η Μπόνι Παρκ της UBS στο Bloomberg. «Στις ΗΠΑ ειδικά, το 82% των επενδυτών αισθάνονται πως οι ζωές τους έχουν αλλάξει για πάντα» συμπληρώνει.

Αν και είναι βεβαίως τα φτωχότερα στρώματα και η εργατική τάξη, που έχουν υποστεί το μεγάλο πλήγμα απο την πανδημία και τη χειρότερη ύφεση από την δεκαετία του 1930, το 70% των πλούσιων επενδυτών δηλώνουν ότι και εκείνοι έχουν επηρεαστεί αρνητικά. Το 36% εξ αυτών δηλώνουν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος ήταν «αισθητός».  Μεταξ των millenials, το 70% εκτιμούν επίσης θα πρέπει να εργαστόυν περισσότερο για να καλύψουν τις ζημιές τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους baby boomers είναι μόλις 34%. Οι milennials επίσης εμφανίζουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν προσφέρει οικονομική στήριξη σε φίλους και οικογένεια.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.750 επενδυτές από 15 αγορές διεθνώς, οι επενδυτές ήδη σχεδιάζουν να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους μετά την πανδημία:

Επτά στους δέκα θα περιορίσουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις τους στο γραφείο από τώρα και στο εξής

Οι μισοί σκοπεύουν να μετακομίσουν πιο κοντά σε συγγενικά πρόσωπα

Το 46% ενδέχεται να εγκαταλείψει τις μεγάλες πόλεις και να μετακομίσει σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές

Σε ποσοστό 88% δηλώνουν ότι η πρώτη προτεραιότητά τους είναι να παραμείνουν υγιείς

Το 67% των επενδυτών αναφέρει, επίσης, ότι η πανδημία έχει επηρεάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται τα οικονομικά τους:

Το 56% ανησυχεί ότι μπορεί να μην έχει αρκετές οικονομίες, εάν προκύψει και δεύτερη πανδημία

Το 58% προβληματίζεται μήπως χρειαστεί να εργαστεί για μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες στη σύνταξή του.

Το 60% φοβάται μήπως αναγκαστεί να επιβαρύνει οικονομικά την οικογένειά του, σε περίπτωση ασθένειας.

Το 54% εκφράζει ανησυχίες μήπως δεν θα είναι σε θέση να αφήσει αρκετά χρήματα για την επόμενη γενιά.

Σε γενικές γραμμές, το 83% των επενδυτών χρήζει περισσότερης καθοδήγησης απ’ ό,τι συνήθως από τον οικονομικό του σύμβουλο σχετικά με τα ζητήματά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όσον αφορά τις διαφορές ανάμεσα στις γενιές, οι επενδυτές της γενιάς των millennials που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν εκείνοι που έτειναν περισσότερο να παραδεχτούν ότι η πανδημία τους έπληξε οικονομικά και εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες για τα οικονομικά τους σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Το 73% των millennials ένιωσε ότι η πανδημία τους έπληξε οικονομικά και το 74% δήλωσε ότι επηρέασε τον τρόπο που χειρίζεται την οικονομική του κατάσταση.

Επιπλέον, οι millennials ανησυχούν περισσότερο ότι θα πρέπει να εργαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες, ότι πιθανώς  να μην έχουν αρκετές οικονομίες στην άκρη και ότι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Προβληματίζονται, επίσης, για τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν τα χρήματα που δαπανούν. Σχεδόν ένας στους τρεις έχει αυξήσει την οικονομική στήριξη σε συγγενείς και φίλους, ενώ το 69% ενδιαφέρεται για βιώσιμες επενδύσεις και το 60% για φιλανθρωπικές δράσεις λόγω της COVID-19.

Από γεωγραφικής άποψης, οι επενδυτές της Λατινικής Αμερικής έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να δουν τον κόσμο να αλλάζει μόνιμα μετά την COVID-19, ενώ ακολουθούν οι επενδυτές από τις ΗΠΑ.

ΗΠΑ

Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, το 82% των επενδυτών στις ΗΠΑ βλέπει τον παλιό τρόπο ζωής του να αλλάζει για πάντα, ποσοστό υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 75%. Ωστόσο, μόλις το 22% δηλώνει ότι η πανδημία τους έχει επηρεάσει σημαντικά, ποσοστό κάτω του παγκόσμιου μέσου όρου του 25%.

Λατινική Αμερική

Οι επενδυτές της Λατινικής Αμερικής αισθάνονται ότι είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και αναφορικά με τον τρόπο ζωής. Διαθέτουν, πάντως, τις περισσότερες πιθανότητες να δουν τα θετικά στη σχετική αστάθεια της αγοράς. Το 84% των επενδυτών στη Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει την αστάθεια της αγοράς ως επενδυτική ευκαιρία, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 79%.

Ευρώπη

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στους Ευρωπαίους επενδυτές συμβάδιζε κατά κύριο λόγο με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με βασική εξαίρεση στον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων τους για να κάνουν τη διαφορά. Το 42% των Ευρωπαίων millennials αύξησε την οικονομική στήριξη προς συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, σε σύγκριση με το 34% των millennials παγκοσμίως.

Ελβετία

Η COVID-19 έχει επηρεάσει στον μικρότερο βαθμό τους Ελβετούς επενδυτές. Μόλις το 56% δηλώνει ότι ο τρόπος ζωής του θα αλλάξει οριστικά, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 75%, το 68% αναφέρει ότι θα εξακολουθήσει να εκφέρει φόβους σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 81%, ενώ μετά βίας το 11% παραδέχεται ότι η οικονομική του κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά.

Ασία-Ειρηνικός

Το 71% των επενδυτών στην συγκεκριμένη περιοχή αναμένει μόνιμες αλλαγές λόγω του ιού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε τέσσερις μονάδες κάτω του παγκόσμιου μέσου όρου. Εντούτοις, το 89% δηλώνει ότι χρειάστηκε όντως περισσότερη καθοδήγηση απ’ ό,τι συνήθως από τον οικονομικό του σύμβουλο κατά την περίοδο της πανδημίας, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου του 83%.

 

naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text