Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 218 | Εξελίξεις στην Διεθνείς Αγορές

Εξελίξεις στην Διεθνείς Αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

FACEBOOK : “Δυστυχώς, κατά την άποψή μας, η προσέγγιση του Facebook στα πολιτικά δικαιώματα παραμένει πολύ αντιδραστική και αποσπασματική”, αναφέρει η έκθεση της ομάδας των ελεγκτών που έλεγξαν τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για το κατά πόσο είναι ανεκτική ή ακόμη και ενισχυτική σε δημοσιεύσεις που αναφέρονται περιφρονητικά στα κοινωνικά δικαιώματα ή διασπείρουν το κήρυγμα μίσους ή ακόμη και πολιτικά μηνύματα που επιδρούν σε εκλογικές αναμετρήσεις. Η, κατά τους ελεγκτές, αδυναμία (ή και απροθυμία) του Facebook να ελέγξει το είδος των μηνυμάτων που καταγράφονται στις σελίδες των χρηστών του, προκαλεί κύματα διαμαρτυριών και καταγγελιών από διάφορες κοινωνικές ομάδες, ενώ επιδρά στα διαφημιστικά του έσοδα, αφού ένας μεγάλος αριθμός διαφημιζόμενων δεν επιθυμεί να συσχετίζεται με μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δε λαμβάνουν μέτρα κατά του ρατσισμού και του κηρύγματος μίσους.
Μάλιστα, όταν προ ημερών (26/6/2020) η Unilever ανακοίνωσε ότι, λόγω της παραπάνω αδυναμίας του Facebook, παύει τις διαφημίσεις της σ’ αυτό, η μετοχή της εταιρίας σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο αμερικανικό χρηματιστήριο: -8,3%. (Σημείωση: Μέχρι στιγμής, η λίστα με τις επιχειρήσεις που προχώρησαν στο μποϊκοτάζ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις Coca - Cola, Starbucks, Verizon, Best Buy, The North Face, Levi Strauss, Adidas, Reebok, Microsoft, Pfizer, HP, Puma και Unilever).

Το Facebook, μέσω του ιδρυτή και βασικού μετόχου του, αναφέρεται στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης και στο ότι δεν έχει δικαίωμα περιορισμού τους. Κατά την άποψή μας, οι ισχυρισμοί του Facebook είναι ορθοί, αφού τελικά η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνει κάτι περισσότερο από το να αντανακλά το είδος, τα χαρακτηριστικά και την πραγματικότητα των σημερινών κοινωνιών -”εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω”. Όμως, από την άλλη πλευρά, “ζυγίζουν” τα διαφημιστικά έσοδα που -όπως πάντα αποδεικνύεται- είναι αυτά που “γυρίζουν” τη “σύγχρονη” γη. Σε κάθε περίπτωση, παρά την απόλυτη επιτυχία του, το Facebook βρίσκεται σήμερα σε μία κρίσιμη καμπή που θα κρίνει το μέλλον του. Θα εξακολουθήσει να είναι ένα μέσο ελεύθερης έκφρασης για το σύνολο του πληθυσμού της γης, ή η πολιτική του τελικά θα προσδιορισθεί από τις διαθέσεις μερικών ισχυρών κυβερνήσεων και των διαφημιζόμενων;
Όλα τα παραπάνω είχαν Κατά το διάστημα των τελευταίων 4 εβδομάδων (από 11/6/2020 έως 10/7/2020), η μετοχή της εταιρίας (FB) σημειώνει άνοδο +9,2% έναντι ανόδου 11,8% του Nasdaq Composite.

***

 

TESLA : Η Tesla Inc είναι πιθανό να ενταχθεί στο δείκτη S&P 500, ένα σημαντικό επίτευγμα για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Elon Musk που αναμένεται να σηματοδοτήσει ένα νέο κύμα ζήτησης για τις μετοχές της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά 500% τον προηγούμενο χρόνο. Οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες παραδόσεις οχημάτων δεύτερου τριμήνου, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κάνει τους αναλυτές ολοένα και περισσότερο να πιστεύουν ότι η εταιρία θα δείξει κέρδος στην τριμηνιαία έκθεσή της στις 22 Ιουλίου. Αυτό θα σηματοδοτήσει μόλις το πρώτο ετήσιο σωρευτικό κέρδος της Tesla, πράγμα που αποτελεί και βασικό εμπόδιο για να προστεθεί η εταιρία στον S&P 500. Με κεφαλαιοποίηση περίπου 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Tesla θα είναι μεταξύ των πιο πολύτιμων εταιριών που έχουν προστεθεί ποτέ στο S&P 500, μεγαλύτερο από το 95% των υπαρχουσών εταιριών του δείκτη. Κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επενδυτικά κεφάλαια που παρακολουθούν τον δείκτη. Καθώς όλοι εκτιμούν ότι οι πληροφορίες για την ένταξη της μετοχής στον S&P-500 συνέβαλαν στην πρόσφατη άνοδο, πολλοί προειδοποιούν ότι, εάν τελικά η Tesla τελικά δεν προστεθεί η πορεία της μετοχής θα αντιστραφεί.

Σημειώνουμε ότι, έχουν περάσει μόλις δύο μήνες αφ’ ότου, ο Elon Musk, είχε γράψει σε ένα tweet, ότι “η μετοχή της Tesla είναι πολύ ακριβή”. Τότε ήταν 30 Απριλίου και η μετοχή είχε 850 δολάρια. Στις 10/7/2020, η τιμή έκλεισε στα 1.550 δολάρια!



Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text