Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 218 | Εξελίξεις στην Διεθνή Οικονομία

Εξελίξεις στην Διεθνή Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξελίξεις στην Διεθνή Οικονομία

Η κρίση αποδεικνύεται μεγάλη. Εξακολουθούμε να μη μπορούμε ακόμη να υπολογίσουμε το μέγεθός της, αφού το υγειονομικό φαινόμενο δεν έχει ολοκληρωθεί -και ούτε γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί- όμως, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η κρίση θα είναι μεγάλη. Το άλλο για το οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι είναι ότι, ούτε η Ευρώπη, ούτε η οικονομία της Αμερικής ή οι οικονομίες των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ θα αντιδράσουν δυναμικά, όπως αντέδρασε η οικονομία της Κίνας, η οποία, την περίοδο αυτή επιστρέφει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην Ευρώπη, η υγειονομική κρίση -στο πρώτο κύμα της- υπήρξε πιο έντονη από την Κίνα, οι περισσότερες χώρες λειτούργησαν χωρίς την πειθαρχία και την αποφασιστικότητα της Κίνας και, σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα, και πάλι δε θα μπορέσουν να αντιδράσουν όπως αντέδρασε η Κίνα τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, στο δικό της “δεύτερο κύμα”.
Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε έχει να κάνει με το ενδεχόμενο της επανάληψης της “καραντίνας” στις κοινωνίες και το κλείσιμο των οικονομιών, σε ένα “δεύτερο κύμα”. Σήμερα, κάτι τέτοιο τείνει να αποκλειστεί από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών, σε όλες τις χώρες. Όμως, μπορούμε πραγματικά να το αποκλείσουμε; Αν τελικά ένα δεύτερο κύμα εμφανιστεί και είναι περισσότερο “φονικό” από το προηγούμενο, θα μπορέσουν οι κυβερνήσεις να επιμείνουν στην αποφυγή λήψης μέτρων και εφαρμογής καταστάσεων “κοινωνικής απομόνωσης”; Μέχρι στιγμής, το 2020 έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτο και ότι τίποτα δε θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως δεδομένο.

***

Η κρίση του κορωνοϊού θα στοιχίσει στις τράπεζες παγκοσμίως συνολικά 2,1 τρισ. δολάρια έως το τέλος του επόμενου έτους, λόγω των ζημιών που θα υπάρξουν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκτίμησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global. Φέτος, οι ζημιές των τραπεζών αναμένεται να ανέλθουν σε 1,3 τρισ. δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2019, προέβλεψε ο S&P. Περίπου το 60% των ζημιών είναι πιθανόν να σημειωθούν στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, αν και οι μεγαλύτερες σχετικές αυξήσεις - υπερδιπλάσιες κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2019 - θα σημειωθούν στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.

***

Στην εξαμηνιαία ανάλυση για την επίδραση του κορωνοϊού στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ο managing director της Clarksons, Steve Gordon τόνισε: “Εκτιμούμε ότι το θαλάσσιο εμπόριο υποχώρησε κατά 10,6% τον Μάιο σε ετήσια βάση, ενώ για το σύνολο του 2020 η μείωση αναμένεται να φτάσει το 5,6%, που μεταφράζεται σε 1 δισ. τόνους "χαμένων" εμπορευμάτων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κάμψη του θαλάσσιου εμπορίου τα τελευταία 35 χρόνια”. (εδώ)

***

H Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει ένα ενιαίο δελτίο για τις συναλλαγές στα χρηματιστήριά της, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τη δημιουργία μίας «αληθινά ενιαίας» κεφαλαιαγοράς μετά το Brexit, σύμφωνα με έγγραφο που είναι σε γνώση του Reuters. Η “ενιαία αναφορά” που θα συνδέει περισσότερες από 20 πλατφόρμες συναλλαγών σε όλη την Ευρώπη αποτελεί μία παλιά φιλοδοξία για να γίνει η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά αποδοτική όσο αυτή των ΗΠΑ. Η ενιαία αναφορά θα έδινε στους επενδυτές μία εικόνα των τιμών, στις οποίες διαπραγματεύεται κάθε μετοχή. Ορισμένες μετοχές διαπραγματεύονται σε αρκετές πλατφόρμες, καθιστώντας δύσκολο για τους επενδυτές να δουν αν κάνουν τις καλύτερες επιλογές. H ανάγκη στήριξης της κεφαλαιαγοράς έγινε πιο επείγουσα λόγω της εξόδου της Βρετανίας, που είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, από την ΕΕ.

***

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ “Φορολογικά στατιστικά στοιχεία επιχειρήσεων” (Corporate Tax Statistics) που δημοσιεύτηκε στις 8/7/2020, ο μέσος συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων που ισχύει σε 109 χώρες, ανέρχεται φέτος στο 20,6% έναντι 20,7% το 2019 και 28% το 2000. Σε εννιά χώρες, μεταξύ των οποίων τη Γερμανία και τη Βουλγαρία, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από το 2000 έως το 2020. Σε σχέση με το 2019, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώθηκε φέτος σε 7 χώρες, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφουν το Βέλγιο (σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες) και η Γροιλανδία (5 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ δεν σημειώθηκε αύξηση σε καμία χώρα. (εδώ)

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: