Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η μετοχή της Tesla έχει εκτοξευθεί. Μήπως είναι ένδειξη "φούσκας";

Η μετοχή της Tesla έχει εκτοξευθεί. Μήπως είναι ένδειξη "φούσκας";

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Camilo Maldonado

Η Tesla αποτελεί μία από τις πλέον "καυτές” μετοχές στην παρούσα συγκυρία και ως εκ τούτου προσελκύει και πολλούς κερδοσκόπους. Και παρότι στη χθεσινή έντονης μεταβλητότητας συνεδρίαση η μετοχή "έχασε” χρηματιστηριακή αξία 55 δισ. δολαρίων σε σχέση με το ενδοσυνεδριακό υψηλό της, οι αγοραστές συνέχισαν να ποντάρουν στον τίτλο στις μετασυνεδριακές συναλλαγές.

Σύμφωνα με το Robintrack, ιστότοπο που παρακολουθεί τις τοποθετήσεις των χρηστών της πλατφόρμας Robinhood, στη χθεσινή συνεδρίαση σχεδόν 50.000 δικαιούχοι λογαριασμών της πλατφόρμας αγόρασαν Tesla, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτό το άρθρο περισσότεροι από 457.000 χρήστες του Robinhood κατείχαν μετοχές της εταιρείας - αριθμός αυξημένος κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Πριν σκάσει η "φούσκα” του Bitcoin στις αρχές του 2018, φαινομενικά όλοι ήθελαν να εξασφαλίσουν ένα μέρος των κερδών. Ωθούμενοι από τον φόβο ότι θα χάσουν το ράλι του κρυπτονομίσματος, οι κερδοσκόποι αγόραζαν Bitcoin σε εξωφρενικές τιμές, αλλά όταν η τιμή του έφτασε στο απόγειό της και κατέρρευσε προκάλεσε σε πολλούς "πονοκέφαλο”.

Ενδεχομένως η χρηματιστηριακή αγορά να βρίσκεται αντιμέτωπη με παρόμοια μοίρα.

Τον Ιούνιο, ο Alexander Kearns, ένας 20χρονος ερασιτέχνης επενδυτής, αυτοκτόνησε αφότου εσφαλμένα πίστεψε ότι ο λογαριασμός του στην πλατφόρμα του Robinhood, μέσω του οποίου πραγματοποιούσε συναλλαγές δικαιωμάτων μετοχών, είχε έλλειμμα ύψους 730.165 δολαρίων. Η εν λόγω τραγωδία αποκάλυψε τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν κάποιος κερδοσκοπεί με τη χρήση εξελιγμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων χωρίς να διαθέτει επαρκείς γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν πιο αυστηροί ρυθμιστικοί κανόνες για τις εφαρμογές χρηματιστηριακών συναλλαγών προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστασία των καταναλωτών.

Κι αυτό γιατί οι εν λόγω εφαρμογές έχουν καταστήσει ευκολότερη από ποτέ άλλοτε τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών μετοχών και παραγώγων, όπως τα δικαιώματα αγοράς και πώλησης μετοχών.

Μάλιστα, η εμφάνιση mobile εφαρμογών που επιτρέπουν τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών και μάλιστα χωρίς προμήθεια, όπως οι Robinhood, Webull και eToro, ώθησε ακόμη και παραδοσιακές χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η Fidelity να προσφέρουν τη δυνατότητα συναλλαγών επίσης χωρίς προμήθεια προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Έτσι, πλέον οι μικροεπενδυτές έχουν αποκτήσει εύκολη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με το ψυχολογικό εμπόδιο των προμηθειών αποτελεί παρελθόν.

Αν παράλληλα με αυτό λάβει κανείς υπόψη ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει δει τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει αρνητική ετήσια απόδοση μόλις δύο φορές την τελευταία δεκαετία, τότε δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το χρηματιστήριο αποτελεί έναν πολύ πιο ασφαλή και σταθερό τρόπο επένδυσης από ό,τι ενδεχόμενως είναι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Robinhood έχει προσελκύσει εκατομμύρια πελάτες από τότε που ιδρύθηκε, εκ των οποίων μάλιστα οι περισσότεροι από τους μισούς δεν είχαν ξανά στο παρελθόν επενδυτικό λογαριασμό. Επιπλέον, η εφαρμογή, όπως και ορισμένοι ανταγωνιστές της, δίνει σε επιλεγμένους χρήστες τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται ακόμη και περίπλοκα προϊόντα, όπως τα δικαιώματα μετοχών, ή τους επιτρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς  περιθωρίου (margin account). Οι εν λόγω λογαριασμοί επιτρέπουν στους πελάτες να δανειστούν χρήματα από έναν χρηματομεσίτη για να αγοράσουν μετοχές χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν δικό τους κεφάλαιο. Αυτό τους επιτρέπει να μοχλεύσουν τις θέσεις τους και δυνητικά να εξασφαλίσουν τεράστιες αποδόσεις, ή και ζημιές.

Τα εν λόγω εξειδικευμένα προϊόντα συναλλαγών προορίζονταν αποκλειστικά για επαγγελματίες επενδυτές ή οικονομικά στελέχη, πλέον όμως είναι διαθέσιμα και στις μάζες των μικροεπενδυτών.

Το πρόβλημα μεγεθύνουν δε οι "ακμάζουσες” διαδικτυακές "κοινότητες” που διατυμπανίζουν τις δυνητικές αποδόσεις που προσφέρουν τα υψηλού ρίσκου πονταρίσματα σε μετοχικές αξίες.

Γκουρού του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως ο Warren Buffett, έχουν πολλάκις ταχθεί υπέρ των παθητικών επενδυτικών στρατηγικών, για παράδειγμα χαρτοφυλάκια που βασίζονται σε αμοιβαία κεφάλαια που συνδέονται και ορισμένους δείκτες χαμηλού ρίσκου. Ωστόσο, η γοητεία των ριψοκίνδυνων "στοιχημάτων” και η πιθανότητα τεράστιων αποδόσεων είναι κάτι στο οποίο πολλοί δεν μπορούν να αντισταθούν.

Υπάρχει μάλιστα και μια "κοινότητα” στο Reddit η οποία είναι αφιερωμένη στις χρηματιστηριακές συναλλάγες, με περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, όπου οι traders αναρτούν περιπτώσεις επιτυχημένων συναλλαγών, συναλλαγών που δεν εξελίχθηκαν καλά ή ακόμη και αναφορές για πολλές "ιστορίες τρόμου” που έχουν ζήσει επενδυτές. Μία από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις που σχετίζεται με τον πρόσφατο "επενδυτικό πυρετό” για την Tesla είναι αυτή ενός trader που μόχλευσε τις θέσεις του στη μετοχή και σε μια μέρα "έγραψε” αρνητική απόδοση 52%.

Η Reddit διαθέτει ακόμη και πλατφόρμα "διαφωνιών”, ώστε οι traders να μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις επενδυτικών στρατηγικών σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε στιγμή, μέρα ή νύχτα.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω βρίσκονται οι οίκοι αλγοριθμικών συναλλαγών.

Εάν λοιπόν κάποιος αισθάνεται έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο του trader θα πρέπει να έχει κατά νου ότι το χρηματιστήριο είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αποτελέσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μισοί από τους traders θα πρέπει να "χάσουν” ώστε να κερδίσουν οι άλλοι μισοί. Επίσης, θα πρέπει να θυμάται ότι πολλοί από τους "αντιπάλους” του δεν είναι επίσης άνθρωποι που πραγματοποιούν συναλλαγές την ώρα που χαλαρώνουν στον καναπέ τους. Οι επαγγελματίες επενδυτές και οι επενδυτικές εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο στη χρήση υπολογιστών και αλγορίθμων προκειμένου να αναλύσουν μια ατελείωτη σειρά δεδομένων και πραγματοποιούν συναλλαγές που βασίζονται σε εξελιγμένα χρηματιστηριακά μοντέλα.

Οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες μάλιστα αξιοποιούν την τεχνολογία για να πραγματοποιήσουν εκατομμύρια "πονταρίσματα” και να επωφεληθούν από τις ραγδαίως εναλλασσόμενες τάσεις. Με άλλα λόγια, έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν και να πωλήσουν θέσεις σε μια μετοχή σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που χρειάζεται ένας μικροεπενδυτής για να πραγματοποιήσει μια αγορά μέσω της εφαρμογής χρηματιστηριακών συναλλαγών που χρησιμοποιεί.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ερασιτέχνες επενδυτές δεν έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένες συναλλαγές, αλλά κατά τη διάρκεια ενός μικρού χρονικού διαστήματος είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν μια επιτυχημένη συναλλαγή είναι αποτέλεσμα δεξιότητας ή τύχης.

Αυτή, όμως, η ευκολία που έχει πλέον κάποιος να πραγματοποιήσει χρηματιστηριακές συναλλαγές μπορεί πανεύκολα να καταστήσει το χρηματιστήριο πεδίο "τζόγου”, όπως το καζίνο. Μια προειδοποίηση λοιπόν, να "παίζεται” μόνο χρήματα που είστε διατεθειμένοι να χάσετε.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text