Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΟΟΣΑ – FAΟ: Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ενδέχεται να μειωθούν λόγω της πανδημίας

ΟΟΣΑ – FAΟ: Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ενδέχεται να μειωθούν λόγω της πανδημίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΟΣΑ – FAΟ: Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ενδέχεται να μειωθούν λόγω της πανδημίας

Η μεγάλη προσφορά τροφίμων και η πτώση της κατανάλωσης στο πλαίσιο μίας παγκόσμιας ύφεσης θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών τους και σε ένα πιθανό «σοκ της αγοράς» φέτος , σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) και του ΟΟΣΑ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Τα μακροοικονομικά σοκ που προκαλούνται από την πανδημία της COVID-19 αναμένεται να ασκήσουν πτωτική πίεση στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο «ενός ιστορικά σημαντικού σοκ της αγοράς» φέτος. Μία ύφεση της οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να πλήξει τη ζήτηση για αγροτικά εμπορεύματα και να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες πτώσεις των τιμών ιστορικής κλίμακας, ανέφεραν οι δύο οργανισμοί. Ο αντίκτυπος στα φυτικά έλαια και τα ζωικά προϊόντα θα είναι μεγαλύτερη από ότι σε βασικές καλλιέργειες, όπως το ρύζι και το σιτάρι, προσέθεσαν.

Οι προβλέψεις αυτές εντάσσονται στην ετήσια έκθεση του FAO και του ΟΟΣΑ για τις 10ετείς προοπτικές του αγροτικού τομέα. Ο κορονοϊός έχει ήδη συμβάλει σε μειώσεις των τιμών αγροτικών εμπορευμάτων, όπως του αμερικανικού καλαμποκιού που υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο δεκαετίας, καθώς έχουν κλείσει εστιατόρια και η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκε. Οι τιμές ορισμένων εμπορευμάτων ανέκαμψαν τις τελευταίες εβδομάδες, με τη συνδρομή της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αλλά οι έμποροι λένε ότι η προοπτική για τη ζήτηση παραμένει αβέβαιη καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Ο FAO και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων θα κινηθούν σταδιακά προς το βασικό σενάριο μίας μικρής μείωσης σε πραγματικούς όρους την περίοδο 2020-2029. Η αυξημένη παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα θα συμβαδίσει με τη ζήτηση για τα τρόφιμα που θα προκαλεί η αύξηση του πληθυσμού και θα μειώνει τις παγκόσμιες τιμές, ανέφεραν. Οι τιμές του κρέατος, ιδιαίτερα του χοιρινού, εκτιμάται ότι θα μειωθούν περισσότερο την επόμενη δεκαετία, καθώς η αγορά θα ανακάμπτει από την επιδημία της γρίπης των χοίρων που είχε ξεκληρίσει κοπάδια χοίρων στην Κίνα και ορισμένες άλλες ασιατικές χώρας, σύμφωνα με τους δύο οργανισμούς.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text