Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Έρχεται δεύτερη τιτλοποίηση απλήρωτων λογαριασμών από τη ΔΕΗ

Έρχεται δεύτερη τιτλοποίηση απλήρωτων λογαριασμών από τη ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τις προσεχείς ημέρες, σε έκτακτο Δ.Σ. επικυρώνεται η προσφορά μεγάλου χρηματοοικονομικού οίκου για το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της Επιχείρησης. Στα 350 εκατ. ευρώ τα εκτιμώμενα έσοδα.

Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ κλείνει και το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεών της έναντι πελατών της, πετυχαίνοντας τη χρηματοδότηση της εταιρείας με κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης συγκαλεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, ώστε να λάβει την απόφαση και να προχωρήσει η σχετική συμφωνία με βάση την προσφορά μεγάλου διεθνή χρηματοοικονομικού οίκου.

Η ΔΕΗ πρόκειται, πάλι μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού όπως και στο πρώτο πακέτο της τιτλοποίησης, να διαθέσει ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της στη χαμηλή τάση, που είναι 90 ημερών και άνω. Το επιτόκιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή του 5% κι αυτό καθώς η κατηγορία των απαιτήσεων έχει υψηλότερο ρίσκο.

Η ΔEΗ από τα δύο πακέτα ενισχύει τη ρευστότητά της κατά 610 εκατ. ευρώ, ενώ η έλευση και δεύτερου μεγάλου χρηματοοικονομικού οίκου -ο πρώτος ήταν η JP Morgan- φανερώνει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας απέναντι στα μεγέθη της δημόσιας εταιρείας αλλά κυρίως απέναντι στην ικανότητά της να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Σημειώνεται ότι οι δύο τιτλοποιήσεις προέρχονται από ένα «καλάθι» απλήρωτων λογαριασμών της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ.

Η ΔEΗ με το πρώτο πακέτο της τιτλοποίησης, που ενέκρινε το Δ.Σ. πριν από περίπου ένα μήνα, αποσκοπεί στην άντληση εσόδων εύρους 200-250 εκατ. ευρώ και το περιθώριο επιτοκίου της χρηματοδότησης από την JP Morgan είναι 3,5% σήμερα (τελικό επιτόκιο 3,15% σήμερα, λόγω του αρνητικού κόστους χρήματος).

Τα μισά από τα έσοδα της τιτλοποίησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρησιμοποιηθούν για ισόποση μείωση των υπολοίπων των κοινοπρακτικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, ενώ όπως αναφέρουν παράγοντες, η εταιρεία ουσιαστικά «κλειδώνει» χρηματοδότηση χαμηλού κόστους από τον μεγάλο διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο και αποπληρώνει ακριβότερα δάνεια.

Η ΔEΗ για την έκδοση των ομολογιών έχει συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού, ενώ διοργανωτής της πρώτης έκδοσης είναι η Finacity Corporation.

Φώτης Κόλλιας

Πηγή:www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text