Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ιστορική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής-Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ.

Ιστορική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής-Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ιστορική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής-Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για το ταμείο Ανάκαμψης μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ με ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εγκρίθηκε η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ τα οποία θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το σπαταλήσουμε. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για μια «μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα βήμα μπροστά».

Από αυτά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα 19 δισ. αφορούν σε επιχορηγήσεις, τα 12 δισ. σε δάνεια και τα υπόλοιπα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση.

«Καταφέραμε μέσα από μία διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων να προστατεύσουμε τα προγράμματα που έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές. Η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν.

Η Ευρώπη πολλές φορές δείχνει πολλές φορές να είναι στατική αλλά μετά κάνει ένα άλμα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει εκταμίευση. Θα ήταν παράλογο αν θα μπορούσε να συμβεί αυτό».

«Η Ελλάδα έχοντας κατακτήσει την αξιοπιστία της συμμετείχε ενεργά στο να συνδιαμορφώσουμε αποφάσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι τα χρήματα που αφορούν τη χώρα μας θα εκταμιεύονται με όρους που θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «παρά τη μείωσή του, πετύχαμε την αύξηση των πόρων από το ταμείο συνοχής».

Όπως διευκρίνισε το ταμείο Ανάκαμψης θα εκταμιεύει πόρους για την επόμενη εξαετία.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συμφωνίας ο πρωθυπουργός απάντησε αφενός ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. υπό τη μορφή δανείων και αφετέρου ότι «καμία χώρα χώρα δεν έχει βέτο.

«Το τίμημα για να πείσουμε τις «φειδωλές» χώρες, είναι να πάρουν κάποιες επιστροφές», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όπως τόνισε το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: www.mononews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text