Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ο κατασκευαστικός κλάδος «κλειδί» για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο κατασκευαστικός κλάδος «κλειδί» για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο κατασκευαστικός κλάδος «κλειδί» για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Με το τοπίο θολό για την οικονομία εξαιτίας της πανδημικής κρίσης και το στοίχημα του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι εξαιρετικά αβέβαιο, τα βλέμματα στρέφονται στον κατασκευαστικό κλάδο, με τις επενδύσεις και το «ξεμπλοκάρισμα» μεγάλων έργων να αναπτερώνουν τις ελπίδες για επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

«Η μετά-Covid-19 εποχή συνιστά μείζονα πρόκληση, που όμως θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία, τόσο για τις κατασκευές, όσο και για την ελληνική οικονομία», επισημαίνει ο Ιωάννης Ψαρράς, διευθύνων σύμβουλος της Aluperfection Hellas.

Ο κατασκευαστικός κλάδος υπέστη δραματική συρρίκνωση στα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2019), ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές μειώθηκε κατά περίπου 39.000 μεταξύ 2009 και 2017.

Εκτιμάται ότι η συνολική συνεισφορά του κλάδου των κατασκευών σε όρους ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2017 σε 19,9 δισ. ευρώ (περίπου 11% του ΑΕΠ της χώρας). Σε όρους απασχόλησης, και λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, η συνολική συνεισφορά της κατασκευαστικής δραστηριότητας υπολογίζεται σε περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας. Προκύπτει δηλαδή ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στον κλάδο των κατασκευών προστίθεται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, εκ του οποίου 0,4 ευρώ καταλήγουν στα ταμεία του κράτους.

Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, σε συνδυασμό με ιδιωτικά έργα, θα μπορούσαν να δώσουν νέα «πνοή» στον κλάδο, ο οποίος με τη σειρά του θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό στήριγμα για την ελληνική οικονομία και στις προσπάθειες για την έξοδο από την ύφεση.  Σε αυτό θα μπορούσε να συνδράμει και το κράτος, τόσο μέσω των έργων ΣΔΙΤ, αλλά και με πρωτοβουλίες όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλούστευση των διαδικασιών, αναφέρει ο κ. Ψαρράς της Aluperfection Hellas.

Με παρουσία 25 ετών, η Aluperfection Hellas ειδικεύεται στις εφαρμογές αλουμινίου και σιδήρου στον οικοδομικό τομέα.

Αναλαμβάνει έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα, που τα διεκπεραιώνει με ταχύτητα και αξιοπιστία. Mε έργα σε εξέλιξη, όπως το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και το γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά και τα εμβληματικά projects που έχει φέρει με επιτυχία εις πέρας, όπως το ξενοδοχειακό συγκρότημα CostaNavarino, το κτήριο του ΟΤΕ  στην Παιανία, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, malls και βίλες, η Aluperfection Hellas αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text