Αρχική | Χ&Α | Παλαιότερα άρθρα του Χ&Α | Η χρηματιστηριακή οπτική της ελληνο-τουρκικής κρίσης

Η χρηματιστηριακή οπτική της ελληνο-τουρκικής κρίσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η χρηματιστηριακή οπτική της ελληνο-τουρκικής κρίσης

Το παρακάτω σχόλιο επιχειρεί να εκφράσει, με συντομία, την άποψή μας για τις πρόσφατες εξελίξεις επί του μεγάλου και μακροχρόνιου θέματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μέσα από μία “ψυχρή” χρηματιστηριακή οπτική.

 

Με βάση τις συντεταγμένες που προσδιορίζουν τη Navtex που εκδόθηκε χθες από την Τουρκία, ο χώρος που δεσμεύεται για έρευνες, αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη, στον οποίο επίσης εμφανίζεται η ελληνική εκδοχή για τα όρια των ΑΟΖ των κρατών της περιοχής. Σημειώνεται ότι, χθες, όταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε γνωστή η έκδοση της τουρκικής Navtex, πολλοί θεώρησαν ότι αφορούσε σε περιοχή νότια και πλησίον της Κρήτης, γι’ αυτό και η αρχική αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς υπήρξε ιδιαίτερα αρνητική.

 

Τα όρια της δεσμευόμενης περιοχής, δείχνουν και το επιδιωκόμενο από την Τουρκία. Η Τουρκία δεν επιθυμεί την άμεση εμπλοκή της σε θερμό επεισόδιο, κάτι που είναι σίγουρο ότι θα συνέβαινε σε περίπτωση που οι έρευνες διεξάγονταν νότια της Κρήτης, εντός των ορίων του τουρκολιβυκού συμφώνου.

 

 

Προς το παρόν, εκτιμούμε ότι τα τουρκικά σκάφη θα κινηθούν αρχικά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας (δείτε τον χάρτη), στη συνέχεια θα εισέλθουν στην κυπριακή (για να καταγράψουν τις αντιδράσεις της κυπριακής, της ελληνικής -και ενδεχομένως και της ευρωπαϊκής- πλευράς. Τέλος, θα εισέλθουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα επιχειρήσουν έρευνες, ή απλά μία αργή διέλευση.

 

Ο τελικός σκοπός της Τουρκίας είναι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει χωρίς θερμό επεισόδιο. Επεισόδιο θα έχουμε μόνον εάν η κατάσταση δεν οδηγηθεί σε συζητήσεις, ή εάν -από την ελληνική πλευρά- κριθεί ότι αυτά που θα πρέπει να παραχωρήσει η Ελλάδα είναι πολλά (από πολιτική άποψη) και συνεπώς, θα πρέπει να φανεί ότι η Ελλάδα “σύρεται” σε διαπραγματεύσεις στα πλαίσια μίας ειρηνευτικής διαδικασίας. Βεβαίως, θερμό επεισόδιο μπορεί να υπάρξει και μετά από κάποιο λάθος σε χειρισμό, κάτι που ανήκει στη σφαίρα του “ατυχήματος” ή του “τυχαίου”.

 

Γενική εκτίμησή μας είναι ότι, με βάση τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, θα πρέπει να αποκλείσουμε μία γενικευμένη πολεμική σύρραξη, ενώ δίνουμε μικρές πιθανότητες ακόμη και σε ένα θερμό επεισόδιο.

 

Από τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αναπόφευκτα, η Ελλάδα θα βγει ζημιωμένη. Αυτό θα συμβεί επειδή η Ελλάδα δεν έχει -μέχρι σήμερα- προβάλει κάποια διεκδίκηση από την Τουρκία, ενώ η Τουρκία καθημερινά διευρύνει τον κατάλογό της.

 

Θεωρούμε πολύ πιθανό, η Ελλάδα να αναγκαστεί να συμβιβαστεί στην παραχώρηση προς την Τουρκία, του τμήματος της ΑΟΖ που εκτιμά ότι της ανήκει, νότια από το Καστελόριζο. Βεβαίως, οτιδήποτε και αν παραχωρηθεί, θα προκαλέσει πολιτική κρίση στην Ελλάδα και θα υπάρξουν εξελίξεις. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν και άλλες μικρότερης σημασίας -σε σχέση με το θέμα της ΑΟΖ- παραχωρήσεις και σε άλλες τουρκικές διεκδικήσεις.

 

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, μία τέτοια εξέλιξη δε θα είναι κατ’ ανάγκη αρνητική για το Χρηματιστήριο, ενώ θα υπάρξουν πολλοί στη χώρα που θα τη θεωρήσουν ως θετική -και βεβαίως, δε θα μπορούσε κάποιος να τους χαρακτηρίσει ως “προδότες”. Μία τέτοια στάση θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι, ο τερματισμός των καθημερινών σοβαρών τριβών με την Τουρκία θα μπορούσε να απελευθερώσει πόρους που θα ενίσχυαν την οικονομική ανάπτυξη, θα μείωνε το επενδυτικό ρίσκο της χώρας (κάτι που λαμβάνουν υπ’ όψη τους οι επενδυτές του εξωτερικού) και ενδεχομένως θα μπορούσε να προσθέσει έσοδα στη χώρα από την εκμετάλλευση του τμήματος της ΑΟΖ που θα συμφωνηθεί ή τη χρήση αγωγών που ενδεχομένως θα διέλθουν από την ευρύτερη περιοχή.

 

Σε παλαιότερο δημοσίευμα με τίτλο “Πώς επέδρασαν οι προηγούμενες ελληνο-τουρκικές κρίσεις στο Χρηματιστήριο;” είχαμε επιχειρήσει μία ιστορική αναδρομή σε προηγούμενες ελληνοτουρκικές κρίσεις και στις επιδράσεις τους στη χρηματιστηριακή αγορά. Εκτιμούμε πώς, αν τελικά υπάρξει κάποιο “θερμό επεισόδιο”, παρόμοια θα είναι η χρηματιστηριακή στάση, ενώ αντίθετα, σε περισσότερο έντονες καταστάσεις, η αρχική αντίδραση θα είναι έντονα αρνητική και στη συνέχεια, ανάλογη των εξελίξεων. (δείτε εδώ)

 

Όλα τα παραπάνω βεβαίως αποτελούν προσωπικές σκέψεις και προσπαθούν να εκφράσουν την οπτική των πραγμάτων, σε μία απόπειρα ψυχρής θεώρησής τους, έχοντας -κατά το δυνατό- απομονώσει άλλους συναισθηματικούς παράγοντες και έχοντας δώσει έμφαση μόνον στον ψυχρό ρεαλισμό.

 

Η χρηματιστηριακή αγορά αντιδρά σήμερα (22/7/2020) ήπια, χωρίς νευρικότητα. Βεβαίως, ο όγκος των συναλλαγών, στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης είναι χαμηλός και η μέχρι τώρα εξέλιξή του δείχνει ότι, δε θα υπερβεί τα 40 - 45 εκατομμύρια για το σύνολο της ημέρας.

 

Το χαρτοφυλάκιο που βασίζεται στο απόλυτο σύστημα συναλλαγών, παραμένει εκτός αγοράς (100% σε μετρητά) (δείτε εδώ).


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: