Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Jefferies: Σε υπερπουλημένα επίπεδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, τι κρατά τους επενδυτές μακριά - Οι μετοχές-survivors

Jefferies: Σε υπερπουλημένα επίπεδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, τι κρατά τους επενδυτές μακριά - Οι μετοχές-survivors

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Jefferies: Σε υπερπουλημένα επίπεδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, τι κρατά τους επενδυτές μακριά - Οι μετοχές-survivors

Η ελληνική αγορά μετοχών είναι φθηνή, σημειώνει η Jefferies σε νέα πιο αναλυτική της έκθεση για την Ελλάδα, μετά την επιβεβαίωση χθες της bullish στάσης που διατηρεί μετά και τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα επισημαίνει τι θα χρειαστεί για να γίνουν risk-on και πάλι οι επενδυτές, ενώ προτείνει τέσσερις μετοχές οι οποίες για μία ακόμη φορά αναμένεται να επιβιώσουν της κρίσης.

Η ελληνική αγορά μετοχών παραμένει μακριά από τα επίπεδα προ COVID-19 – κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% το 2020. Με τον τομέα των υπηρεσιών να αντιπροσωπεύει περίπου το 85% –το μεγαλύτερο μέρος του είναι υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη ναυτιλία– η πανδημία έχει προκαλέσει ένα ισχυρό πλήγμα σε μια οικονομία που είχε καταφέρει να βγει από την κρίση χρέους του 2012. Δεδομένων των συνθηκών, οι μακροοικονομικοί και μικροοικονομικοί δείκτες έχουν γενικά σταθεροποιηθεί, όπως τονίζει και έτσι συνεχίζει να τηρεί bullish στάση για το ελληνικό Χρηματιστήριο και να συστήνει στους επενδυτές το καλάθι των μετοχών-survivors που έχει επιλέξει εδώ και καιρό.

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει, ήταν ήδη "έτοιμη" για ύφεση καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε τόσο στο δ’ τρίμηνο του 2019 όσο και στο α’ τρίμηνο του 2020, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις πως ο "πάτος" σημειώθηκε τον Ιούνιο. Δυστυχώς, τα οικονομικά στοιχεία τείνουν να στρέφονται περισσότερο στον τομέα της μεταποίησης παρά των υπηρεσιών, οπότε ορισμένες από τις βασικές βελτιώσεις πιθανότατα δεν θα έχουν μεγάλη ομοιότητα με την πραγματική οικονομία.

Από τα μακροοικονομικά στοιχεία που έχουν επιδεινωθεί η Jefferies επικεντρώνεται, στην αύξηση της ανισορροπίας του TARGET 2 η οποία σημειώθηκε παρά την εντυπωσιακή βελτίωση στην πορεία των τραπεζικών καταθέσεων.

Η "ευθύνη" για αυτήν την επιδείνωση μπορεί να αποδοθεί στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που έχει υπονομευθεί από τη μείωση των τουριστικών εσόδων. Μη επίσημα στοιχεία δείχνουν μια καταθλιπτική εικόνα. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ξενοδοχείων της Trivago, οι τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα μειώθηκαν από περίπου 111 ευρώ ανά δωμάτιο σε περίπου 84 ευρώ τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν μόνο σε 38.000 τον Απρίλιο του 2020 –το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ– σε σύγκριση με 411.000 τον Μάρτιο, ενώ τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά περισσότερο από 90% σε ετήσια βάση.

Όπως σημειώνει η Jefferies, υπάρχει πάντως κάποια ελπίδα για ανάκαμψη καθώς η επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο σε ό,τι αφορά τα καταλύματα έχει ανακάμψει στην Ευρώπη και κινείται κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Χωρίς αμφιβολία, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών δεν έχει ισχυρή παρουσία στον Γενικός Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο δείκτης κινδύνου της Jefferies για την Ελλάδα έχει επιστρέψει σε ουδέτερο έδαφος αλλά θα απαιτηθεί βελτίωση στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών για να γίνει risk-on.

Πάντως η Jefferies τονίζει πως η ελληνική αγορά μετοχών δεν είναι καθόλου ακριβή, ενώ οι δείκτες του μομέντουμ του Χ.Α εξακολουθούν να δείχνουν ότι είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα. Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις για την εκτιμωμένη κερδοφορία των εισηγμένων από το περιβάλλον των αναλυτών δεν είναι το ίδιο έντονες όσο σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές και το βάθος της ελληνικής αγοράς έχει μόλις αρχίσει να βελτιώνεται.

Η Jefferies επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι πιθανό να είναι μια από τις τελευταίες οικονομίες που θα βγουν από την ύφεση που προκαλεί η κρίση λόγω COVID-19 και το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να διαπραγματεύεται σύμφωνα με τα θεμελιώδη στοιχεία, αλλά απαιτείται ανάκαμψη στον λογαριασμό τρεχούμενων συναλλαγών για να σημειωθεί βελτίωση της όρεξης των επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Jefferies παραμένει bullish λόγω και των σημαντικών προοπτικών βελτίωσης και συνεχίζει να προτιμά τις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών εταιρειών που βγήκαν από την ελληνική κρίση αλώβητες. Αυτές είναι οι Jumbo, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΟΤΕ και Motor Oil.

Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text