Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Citi: Τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να "νικούν" τα ιταλικά και το 2021

Citi: Τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να "νικούν" τα ιταλικά και το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Σημαντική συρρίκνωση των spreads των ελληνικών ομολόγων βλέπει η Citigroup το 2021 καθώς η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, ενώ εκτιμά πως το υπόλοιπο του 2020 καθώς και το επόμενο έτος οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών τίτλων θα συνεχίσουν να κινούνται χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών.

Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε, η Ελλάδα θα είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους των κεφαλαίων που θα διανεμηθούν σε όρους ποσοστού του ΑΕΠ και αυτοί οι πόροι θα βοηθήσουν στην ώθηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Έτσι, μετά από ύφεση 7,1% φέτος (από 6,9% που προέβλεπε τον προηγούμενο μήνα), το 2021 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 3,7%, το 2022 στο 2,9% και το 2023-2024 τοποθετείται στο 2,3%

Σε ό,τι αφορά τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως από 159 μονάδες βάσης σήμερα, θα κινηθούν στις 170 μ.β στο γ’ τρίμηνο του έτους και στις 180 μ.β στο δ’ τρίμηνο, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που αναμένεται να επικρατήσει στα spreads της περιφέρειας της ευρωζώνης. Στο α’ τρίμηνο του 2021 θα βρεθούν στις 190 μ.β, ωστόσο στη συνέχεια θα συρρικνωθούν στις 175 μ.β στο β’ τρίμηνο, στις 160 μ.β στο γ’ τρίμηνο και στις 150 μ.β στο δ’ τρίμηνο.

δωγχ

Η Citi εκτιμά πως οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσουν να "νικούν" αυτά της Ιταλίας, τόσο στο υπόλοιπο του 2020 όσο και το 2021. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα κινηθεί στο 1,30% και στο 1,50% στο γ’ και το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 1,4% και 1,80% της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς αντίστοιχα.

Το 2021 η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει έντονα από το β’ τρίμηνο, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να τοποθετείται στο 1,55%, στο γ’ τρίμηνο θα κινηθεί στο 1,4% όπου και θα παραμείνει έως το τέλος του έτους. Συγκριτικά, το yield στα ιταλικά ομόλογα θα βρεθεί στο 2,1% έως και το γ’ τρίμηνο του επόμενου έτους, και θα αυξηθεί στο 2,2% δ’ τρίμηνο.

σω

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, η απότομη και έντονη συρρίκνωση των spreads στους τίτλους της περιφέρειας της ευρωζώνης τους προηγούμενους μήνες, έχει αρχίσει και "κατεβάζει" ταχύτητα και στη συνέχεια εκτιμά πως θα σημειωθεί μικρή αύξηση λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την οικονομική ανάκαμψη, τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και την περαιτέρω αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών πολλών χώρων, ενώ οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενείς κινήσεις από τους οίκους αξιολόγησης το 2021.

Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, η Citi σημειώνει πως το μεγαλύτερο μέρος του "χτυπήματος" της πανδημίας στην ελληνική οικονομία θα γίνει αισθητό το καλοκαίρι που διανύουμε, λόγω της "βουτιάς" του τουρισμού. Η Ελλάδα σημειώνει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, το μεγαλύτερο μεταξύ των συνηθισμένων προορισμών της ευρωζώνης (8,2% του ΑΕΠ το 2019), όπως τονίζει. Με τις διεθνείς τουριστικές ροές να αναμένεται να πληγούν σημαντικά από τον Covid-19, η Citi αναμένει ότι η Ελλάδα θα υποφέρει για μεγαλύτερη περίοδο όπου η δραστηριότητα θα κινείται κάτω από τα επίπεδα κανονικότητας, ίσως και έως τις αρχές του 2021.

ζσψ

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text