Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Μειώθηκαν κατά 99,2% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το Μάιο του 2020, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 13 εκατ. ευρώ, έναντι 1,56 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019 λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.Μείωση σημείωσαν και οι ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο μήνα του 2019 ήταν στα 228 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω μείωση οφείλεται στην μείωση  της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 97,7%, καθώς και στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 62,9%.Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 0,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 2,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία την Τράπεζας της Ελλάδος,  το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Μάιο του 2020 εμφάνισε πλεόνασμα 9 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,3 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. (εδώ)

Η Citi εκτιμά πως οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσουν να "νικούν" αυτά της Ιταλίας, τόσο στο υπόλοιπο του 2020 όσο και το 2021. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα κινηθεί στο 1,30% και στο 1,50% στο γ’ και το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 1,4% και 1,80% της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς αντίστοιχα.  Το 2021 η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει έντονα από το β’ τρίμηνο, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να τοποθετείται στο 1,55%, στο γ’ τρίμηνο θα κινηθεί στο 1,4% όπου και θα παραμείνει έως το τέλος του έτους. Συγκριτικά, το yield στα ιταλικά ομόλογα θα βρεθεί στο 2,1% έως και το γ’ τρίμηνο του επόμενου έτους, και θα αυξηθεί στο 2,2% δ’ τρίμηνο. (εδώ)

Στο 16% – από 13,5% στην αρχική εκτίμηση – υπολογίζει η Εθνική Τράπεζα πως θα είναι η πτώση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο, με την ύφεση, ωστόσο, τον Ιούνιο να είναι σημαντικά πιο ήπια (-7,7% από -17,3% το Μάιο). Τα στοιχεία αυτά αφορούν στην πορεία του κύκλου εργασιών στο σύνολο της οικονομίας το Μάιο, τις αεροπορικές αφίξεις στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Ιούνιο (από τα μέσα του οποίου υπήρξε μερική άρση των περιοριστικών μέτρων στις αεροπορικές διασυνδέσεις), καθώς και τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Μάιο.Σύμφωνα με την τράπεζα, είναι ενθαρρυντικό ότι η διαθέσιμη πληροφόρηση από τους δείκτες κινητικότητας της Google για τον Ιούλιο (ειδικά στο σκέλος λιανικού εμπορίου και αναψυχής) δείχνει ανάκαμψη σε προ κρίσης επίπεδα. «H συσχέτιση του προαναφερόμενου δείκτη κινητικότητας με τις εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία Μαΐου για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο (-6,2% ετησίως έναντι -20,9% τον Απρίλιο). (εδώ)

Δείτε το δελτίο τύπου της Εθνικής Τράπεζας εδώ.

Κάνει λάθος όποιος θεωρεί ότι η Τουρκία επιχείρησε για πρώτη φορά τώρα να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι πρώτοι τουρκικοί χάρτες με προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα στη Μεσόγειο, δημοσιεύτηκαν το 2007, όταν η Κύπρος ξεκινούσε και εκείνη τις δικές της προσπάθειες που κατέληξαν στην ανάθεση του περίφημου οικοπέδου 12, γνωστό και ως κοίτασμα της Αφροδίτης, στην αμερικανική εταιρεία Noble Energy. Σημειώνεται ότι η TPAO δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να διεξαγάγει έρευνες στην επίμαχη περιοχή μεταξύ Ρόδου και νότια του Καστελόριζου. Η Άγκυρα πραγματοποίησε στο παρελθόν σεισμικές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων έχει ήδη αξιολογήσει και τώρα επιχειρεί να εντοπίσει με συμπληρωματικές έρευνες γεωτρητικούς στόχους, κατά την πάγια τακτική που ακολουθείται στην πετρελαϊκή αγορά. Πηγές της αγοράς πετρελαίου επισημαίνουν ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι πολύ καλά σχεδιασμένη και μελετημένη. Η NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες του σκάφους Oruc Reis έχει συγκεκριμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά.(εδώ)

Ορθάνοιχτο αφήνει το ενδεχόμενο «επιστροφής» της Centric στην αγορά τυχερών παιχνιδιών από τον προσεχή Δεκέμβρη η διοίκηση της εταιρείας, καθώς τον Νοέμβριο του 2020 εκπνέει η περίοδος απαγόρευσης δραστηριοποίησης της εισηγμένης στον συγκεκριμένο κλάδο. Ειδικότερα, η Centric είχε υπογράψει συμφωνία τριετούς διάρκειας μη ανταγωνισμού στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών, όταν το 2017 πούλησε την τότε δραστηριότητά της στον Όμιλο GVC. Στρατηγική της Centric είναι να επενδύει σε κλάδους που γνωρίζει πολύ καλά, όπως έπραξε για παράδειγμα μέχρι σήμερα στον τουρισμό και στο real estate. (εδώ)

Η Περσεύς ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη ομοφώνως στην από 10 Ιουλίου 2020 Αυτόκλητη Καθολική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας, υπέβαλε σήμερα 23 Ιουλίου 2020, προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτημα διαγραφής του συνόλου των κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου μετοχών της, ήτοι 17.175.776 μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,37 ευρώ εκάστη, από το Χρηματιστήριο Αθηνών. (εδώ)

Θέση, όσον αφορά στη συζήτηση, που έχει εκ νέου ανοίξει, για την αναγκαιότητα ή μη σύστασης μιας «κακής» τράπεζας, η οποία θα αναλάβει να… τακτοποιήσει όσα «κόκκινα» δάνεια δεν ενταχθούν στον «Ηρακλή», παίρνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο «Ηρακλής» έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση, ωστόσο, πρέπει επειγόντως να αναπτύξει και να εφαρμόσει μία ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση αφενός, του αναβαλλόμενου φόρου στους ισολογισμούς των τραπεζών και αφετέρου, των NPLs, που θα παραμείνουν εκτός του project Hercules. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text