Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | HSBC: Στάση αναμονής για τις ελληνικές μετοχές προς το παρόν – Γιατί μακροπρόθεσμα υπάρχει "φως" στο Χρηματιστήριο Αθηνών

HSBC: Στάση αναμονής για τις ελληνικές μετοχές προς το παρόν – Γιατί μακροπρόθεσμα υπάρχει "φως" στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
HSBC: Στάση αναμονής για τις ελληνικές μετοχές προς το παρόν – Γιατί μακροπρόθεσμα υπάρχει "φως" στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εμμένει στην ουδέτερη στάση της για τις ελληνικές μετοχές η HSBC ωστόσο εμφανίζεται πιο αισιόδοξη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις και έτσι δίνει στην αγορά ένα μήνυμα για αναβάθμιση προσεχώς, τονίζοντας τους τρεις λόγους που την κάνουν πιο αισιόδοξη.

Σημειώνεται πως μετά και το ξέσπασμα της πανδημίας, με το Χ.Α να σημειώνει από τα βαθύτερα sell-off διεθνώς το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου, η βρετανική τράπεζα προχώρησε σε υποβάθμιση της στάσης της (Απρίλιος) για τις ελληνικές μετοχές, σε ουδέτερη από overweight προηγουμένως. Όπως δείχνουν τα πράγματα, εάν δεν απογοητεύσει η ανάκαμψη της οικονομίας μετά και το πολύ άσχημο β’ τρίμηνο το οποίο έχει αποτιμηθεί από τους αναλυτές, είναι πιθανό η ελληνική αγορά να αρχίσει και πάλι να βλέπει αναβαθμίσεις.

Πιο αναλυτικά, η HSBC στη νέα έκθεση στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές επαναλαμβάνει πως ο αδύναμος κρίκος στο ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένουν οι τράπεζες, οι οποίες αποτελούν και τον πυρήνα της αγοράς. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού στον κλάδο είναι αυτή που μπορεί να ενισχύσει τις προοπτικές του, και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας.

Όπως ωστόσο τονίζει η βρετανική τράπεζα, μπορεί το βέβαιο να είναι πως το σοκ του COVID-19 έχει σπρώξει την ελληνική οικονομία σε ύφεση, η μακροπρόθεσμη εικόνα της χώρας και άρα οι προοπτικές του ελληνικού Χρηματιστηρίου φαίνεται πως βελτιώνονται.

Η HSBC επισημαίνει τρεις παράγοντες που την κάνουν να είναι αισιόδοξη για το Χ.Α στο μακροπρόθεσμο διάστημα.

Πρώτον, οι προοπτικές του τουρισμού φαίνεται να είναι καλύτερες από ό,τι ήταν νωρίτερα στο έτος, και δεδομένου ότι - όπως επισημαίνει -  ο κλάδος αποτελεί σημαντικό μέρος του ελληνικού ΑΕΠ (οι εισπράξεις από τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, και ο κλάδος σχεδόν το 20% της οικονομίας) τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία θα είναι καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Συγκεκριμένα θυμίζει τα πρόσφατα στοιχεία σε ότι αφορά τις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια οι οποίες μειώθηκαν κατά 73% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 51,4% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου (και 98,7% σε ετήσια βάση μόνο τον Απρίλιο). Μπορεί η Ελλάδα να άνοιξε ξανά τα σύνορά της σε ξένους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, και μένει φανεί πόσοι τελικά θα έρθουν, ωστόσο τα πράγματα ίσως να είναι καλύτερα από ό,τι αρχικά αναμένονταν καθώς  η Ελλάδα έχει μια σχετικά "αργή" τουριστική περίοδο, αφού το 60% των τουριστών φτάνει μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, οπότε ενδέχεται να μην έχουν χαθεί όλα ακόμη.

Επίσης, η HSBC τονίζει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αυτό θα στηρίξει τις προοπτικές της χώρας. Όπως τονίζει, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε τον προηγούμενο μήνα πως η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, αν μη τι άλλο, έχει επιταχύνει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Τρίτον, η βρετανική τράπεζα εμφανίζεται πιο θετική τόσο για την ελληνική οικονομία (προβλέπει ανάκαμψη 7% το 2021 - που είναι και από τις ισχυρότερες προβλέψεις στο περιβάλλον των διεθνών αναλυτών – από ύφεση 8,2% φέτος), όσο και για τις ελληνικές μετοχές για το επόμενο διάστημα, μετά και τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την άποψή της, παρά τους περιορισμούς σε σχέση με την αρχική πρόταση, το Ταμείο εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των χωρών τα επόμενα χρόνια, μειώνοντας την πίεση στις χώρες να αναλάβουν το βάρος της κρίσης στους προϋπολογισμούς τους, κάτι που αποτελεί καλή είδηση για τις χώρες με υψηλό χρέος.

Η HSBC αναφέρει πως το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο, σχεδόν σύμφωνα με τις προσδοκίες της (-1,5%), με αποτέλεσμα την απότομη πτώση των επενδύσεων (-8,4%) και την αύξηση των εισαγωγών (+ 5,4%). Έτσι, με τη συρρίκνωση-έκπληξη στο δ’ τρίμηνο του 2019 (-0,7%) - η οποία φάνηκε να ήταν απλώς μια προσωρινή κρίση εκείνη τη στιγμή - η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε ύφεση, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται για δύο συνεχόμενα τρίμηνα για πρώτη φορά από το 2012. Ωστόσο, η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει πρόσφατα ότι "δεν υπάρχει λόγος να μην πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη θα είναι απίστευτα ισχυρή το 2021".

Όπως τονίζει το "Next Generation” θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις επενδύσεις από το επόμενο έτος. "Ως εκ τούτου, παραμένουμε αρκετά αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας" τονίζει η HSBC.ηβ

Ελευθερία Κουρταλη

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text