Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Διαβάσαμε - Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Μεγαλύτερη ευελιξία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σε επιχειρησιακό επίπεδο όχι μόνο για τη διαμόρφωση των μισθών αλλά και των όρων εργασίας, συνεργασία του ΟΑΕΔ με ιδιωτικές επιχειρήσεις με στόχο τη μεγαλύτερη σύζευξη της προσφοράς εργασίας με τις ανάγκες της αγοράς, καθώς και μείωση των εισφορών και φόρων κυρίως στους χαμηλόμισθους με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των ευπαθών ομάδων, επαναφέρει στις προτάσεις του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει, για παράδειγμα, ότι η παροχή περισσότερης ευελιξίας στους χώρους εργασίας για την προσαρμογή των συλλογικών συμβάσεων σε συγκεκριμένες περιστάσεις θα οδηγούσε στην ευθυγράμμιση της αύξησης των μισθών με την εξέλιξη της παραγωγικότητας και θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το σοκ της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. (εδώ)

Τη δυνατότητα λήψης μέτρων στήριξης της οικονομίας χωρίς δημοσιονομικούς κανόνες όχι μόνο φέτος αλλά και την προσεχή διετία, δηλαδή και το 2022, περιλαμβάνει η πρόταση που έχει θέσει η Κομισιόν  και εξετάζουν σοβαρά οι θεσμοί.  Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λειτουργεί  με τους ίδιους όρους που θα ισχύουν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναιρώντας ουσιαστικά την Ενισχυμένη Εποπτεία στο δημοσιονομικό της σκέλος. Στο πεδίο της δημοσιονομικής ευελιξίας το σημείο "κλειδί" πλέον είναι αν υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα. Δηλαδή αν η Ελλάδα θα μπορεί με τα χρήματα που θα έρθουν από την ΕΕ από τις δράσεις που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και "αργούν" επίσης , αλλά και μέσα από νέες εξόδους στις αγορές και με συγκράτηση της απώλειας κρατικών εσόδων, να χρηματοδοτεί τα επόμενα μέτρα στήριξης πέραν των 24 δις ευρώ που έχει δρομολογήσει. (εδώ)

Εμμένει στην ουδέτερη στάση της για τις ελληνικές μετοχές η HSBC ωστόσο εμφανίζεται πιο αισιόδοξη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις και έτσι δίνει στην αγορά ένα μήνυμα για αναβάθμιση προσεχώς, τονίζοντας τους τρεις λόγους που την κάνουν πιο αισιόδοξη.Πρώτον, οι προοπτικές του τουρισμού φαίνεται να είναι καλύτερες από ό,τι ήταν νωρίτερα στο έτος, και δεδομένου ότι - όπως επισημαίνει -  ο κλάδος αποτελεί σημαντικό μέρος του ελληνικού ΑΕΠ, τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία θα είναι καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αυτό θα στηρίξει τις προοπτικές της χώρας. Τρίτον, η βρετανική τράπεζα εμφανίζεται πιο θετική τόσο για την ελληνική οικονομία (προβλέπει ανάκαμψη 7% το 2021 - που είναι και από τις ισχυρότερες προβλέψεις στο περιβάλλον των διεθνών αναλυτών – από ύφεση 8,2% φέτος), όσο και για τις ελληνικές μετοχές για το επόμενο διάστημα, μετά και τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο παρελθόν η ΔΕΗ είχε επιχειρήσει αρκετές φορές να αντλήσει ρευστότητα με ενέχυρο της ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της. Ωστόσο οι απόπειρες τιτλοποιήσεων που είχαν ξεκινήσει, σκόνταψαν στο γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από επενδυτές. Η εικόνα αυτή άλλαξε πλήρως και πλέον η ΔΕΗ έχει στο track record της δύο πετυχημένες συναλλαγές, με JP Morgan και Pimco, αντλώντας ένα συνολικό ποσό της τάξης των 610 εκατ. ευρώ, με ικανοποιητικό επιτόκιο για τα δεδομένα των δύο συναλλαγών. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα αντικαταστήσουν ακριβότερο δανεισμό.Το κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει διαφοροποιηθεί για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με τις κινήσεις που έχει δρομολογήσει η εταιρεία αλλάζοντας την στρατηγική της. Καταρχάς η περυσινή αύξηση των τιμολογίων ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα που ζητούσε η αγορά προκειμένου η εταιρεία να περιορίσει τις οικονομικές απώλειες στον ισολογισμό της. Η δεύτερη θετική κίνηση είναι η η στροφή του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας στις ΑΠΕ και η τρίτη κίνηση που εκτιμάται ότι άλλαξε το κλίμα στην αγορά για τη ΔΕΗ ήταν το πρόγραμμα εθελουσίας, που θα επαναληφθεί με στόχο η εταιρεία να επιταχύνει το ρυθμό μείωσης / ανανέωσης του προσωπικού της. (εδώ)

Στην επί τα χείρω αναθεώρηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Jumbo προχώρησε η Optima Bank, ως αποτέλεσμα των ριζικών αλλαγών στις οικονομικές συνθήκες και την καταναλωτική συμπεριφορά στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της περιοχής στις οποίες έχει παρουσία η εταιρεία, που προκλήθηκαν από την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19, καθώς και της περιορισμένης ορατότητας για τους επόμενους 6-12 μήνες.Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας δίνουν ως νέα τιμή-στόχο τα 16 ευρώ για τη μετοχή, έναντι των 22,50 ευρώ της προηγούμενης, ήτοι χαμηλότερα κατά 29%. Η σύσταση της έκθεσης για τη Jumbo είναι "ουδέτερη”. (εδώ)

Η Mytilineos παράγει κάθε χρόνο αξιοσημείωτη οικονομική και κοινωνική αξία στη χώρα, ως υπεύθυνη επιχείρηση που αλληλεπιδρά με τους κοινωνικούς της εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάιο του 2020, το τμήμα υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΥ πραγματοποίησε τη 2η μελέτη Κοινωνικο-Οικονομικής επίδρασης της εταιρείας, με περίοδο αναφοράς το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2019 έως και 31η Δεκεμβρίου 2019. Η Mytilineos με τη δραστηριότητά της α) προστιθέμενη αξία €1,06 δισ., ίση με το 0,6% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, β) συνεισφέρει φορολογικά €301 εκατ., ίσα με το 0,39% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους,γ) υποστηρίζει συνολικά 13.802 θέσεις εργασίας, που ισούνται με το 0,36% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. (εδώ)

Η Motor Oil ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση ενός αιολικού πάρκου αδειοδοτημένης δυναμικότητας 3 MW ευρισκόμενου στην Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα. Η παραπάνω κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική του Ομίλου  Motor Oil για περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς, μετά την ολοκλήρωση του προαναφερθέντος αιολικού πάρκου, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου στις ΑΠΕ θα ανέλθει στα 60 MW. (εδώ)

Τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development, The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos, το α΄ τρίμηνο 2020 παρουσίασαν πτώση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) λόγω της κυβερνητικής απόφασης αναστολής λειτουργίας από 13.03.2020 έως 17.05.2020 στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Συγκεκριμένα, το EBITDA των Εμπορικών Κέντρων του α΄ τριμήνου 2020 διαμορφώθηκε σε €14,5 εκατ., μειωμένο κατά 12,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων αγγίζει σταθερά το 100%. Τους δύο πρώτους μήνες του 2020 ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων και η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων παρουσίασαν αύξηση 4,2% και 6,2% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους δύο πρώτους μήνες του 2019. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text