Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Διαβάσαμε - Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Υποτονική παραμένει η τουριστική ζήτηση, ακόμη και την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, με τις νέες κρατήσεις από τις αγορές του εξωτερικού να είναι λιγότερες των προσδοκιών και τις ακυρώσεις να συνεχίζονται. Στον αντίποδα, ο εσωτερικός τουρισμός δείχνει να ανεβαίνει, όπως σημειώνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, και η κίνηση από Έλληνες τουρίστες αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στον Αύγουστο.Σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου, οι πληρότητες για τον επόμενο μήνα κυμαίνονται γύρω στο 30%, καλύτερα μεν από τον Ιούλιο, αλλά μακριά από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αρχικός στόχος ήταν οι πληρότητες να φτάσουν κοντά στο 60% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, κάτι που επίσης δείχνει να είναι δύσκολο. (εδώ)

Θετικά είναι τα πρώτα σημάδια από την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων μετά το lockdown, παρά τις αρχικά δυσοίωνες εκτιμήσεις. Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας). Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τόσο για το σύνολο των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου όσο και μεμονωμένα για εκείνες τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, η εικόνα ήταν καλύτερη σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας και για τους δύο μήνες, Απρίλιο και Μάιο, παρά τη συρρίκνωση του τζίρου. Ετσι, τον φετινό Μάιο οι απώλειες του τζίρου για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας από τις 18 Μαρτίου επιβραδύνονται σε σχέση με το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων (-14,9% έναντι -19,2%).Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, που ήταν σε αναστολή τον Απρίλιο και επανήλθαν σταδιακά, σημείωσε πτώση 67,3% σε σχέση με πέρυσι, με το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας να μετράει απώλειες της τάξεως του 79,6% κατά την ίδια περίοδο. (εδώ)

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα 'BB' με σταθερές προοπτικές.Ο Fitch εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 7,9% και ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,1% το 2021, αν και, όπως αναφέρει, «ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος και υπάρχουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι στις προβλέψεις μας, ιδιαίτερα σε περίπτωση νέων σημαντικών εξάρσεων του κορονοϊού». Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, ο οίκος εκτιμά ότι ο συνδυασμός των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι αυτόματοι σταθεροποιητές και η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 7,8% του ΑΕΠ φέτος από πλεόνασμα 1,9% το 2019, ενώ υπολογίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα φέτος αντιστοιχούν περίπου στο 6% του ΑΕΠ. Ο Fitch προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 5,1% του ΑΕΠ το 2021 και περαιτέρω στο 3,4% το 2022. (εδώ)

H εταιρία Τέρνα Ενεργειακή, ανακοινώνει ότι η επαναξιολόγηση της  πιστοληπτικής  της  ικανότητας  από  την  εταιρεία  ICAP Group A.E. την  κατέταξε  εκ  νέου  στη  διαβάθμιση Α. Η διαβάθμιση Α υποδηλώνει πάρα πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόμα και υπό δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και επομένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραμένει σταθερά υψηλή. Οι επιχειρήσεις µε διαβάθμιση Α χαρακτηρίζονται από τα πολύ σημαντικά οικονομικά μεγέθη τους, την ανοδική πορεία και τη σημαντική θέση τους στην αγορά. (εδώ)

Στην υπογραφή του προγράμματος όρων εκδόσεως και διαθέσεως κοινού ομολογιακού δανείου έως 1.000.000 ευρώ, με κάλυψη αυτού από ιδιώτες επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, προέβη η CNL Capital. Σημειώνεται ότι το προϊόν του προαναφερθέντος, μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου, ομολογιακού δανείου, θα χρησιμοποιηθεί για την συνέχιση της επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας CNL Capital, σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας της και το καταστατικό της. (εδώ)

Μετά την άνοδο οικονομικών επιδόσεων που σημειώθηκε το 2019, το 2020 και το 2021 θα είναι δύο ακόμη καλύτερες χρονιές για την Ίλυδα, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Βασίλης Ανυφαντάκης στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης. Το 2019 η Ίλυδα αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 2,24 στα 2,81 εκατ. ευρώ (+25%) και περιόρισε τις ζημίες της από τα 216 στα 38 χιλ. ευρώ.  «Θα σημειώναμε κέρδη και το 2019 αν δεν προέκυπτε (η μη επαναλαμβανόμενη) λογιστική απομείωση στην αποτίμηση της θυγατρικής Cardisoft» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ίλυδας, συμπληρώνοντας: «Ξεκινήσαμε το 2020 με ένα ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων της τάξεως των πέντε εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τόσο η φετινή, όσο και η επόμενη χρονιά να αναμένεται πως θα είναι καλές. Ήδη κλείσαμε το πρώτο εξάμηνο με ισχυρή διψήφια ποσοστιαία αύξηση στον κύκλο εργασιών μας και όλα δείχνουν πως η άνοδος θα συνεχιστεί». (εδώ)

Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και τα δραστικότερα μέτρα που εφάρμοσαν οι χώρες της Ευρώπης, θα ωφελήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης σε τέτοιο βαθμό που η ανάκαμψή της θα ξεπεράσει αυτή της αντίστοιχης αμερικανικής, εκτιμούν οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street. Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, η αποτυχία των ΗΠΑ να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, φρενάρει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου πολλές εστίες κρουσμάτων κατάφεραν να επανεκκινήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα, χωρίς να προκαλέσουν νέα αύξηση των κρουσμάτων. Η JPMorgan αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα οπισθοχωρήσει κατά 6,4% φέτος, έναντι εκτιμήσεων για συρρίκνωση κατά 5,1% της αμερικανικής. Ωστόσο, για το 2021, η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανεβάσει ταχύτητα και θα τρέξει με ρυθμό 6,2%, ρυθμός υπερδιπλάσιος από εκείνον του 2,8% για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Έχουν περάσει μόλις δύο εβδομάδες από την ημέρα που αποκαλύφθηκε ότι ξένοι επενδυτές «σήκωσαν» από το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης περί τα 8 δισ. δολάρια μέσα στο 2020. Τώρα, νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) δείχνουν ότι στο ίδιο διάστημα ξένα επενδυτικά κεφάλαια «τράβηξαν» από την αγορά τουρκικών ομολόγων 7 δισ. δολάρια.Συνολικά, λοιπόν, η Τουρκία έχασε στο α’ εξάμηνο κεφάλαια που ισοδυναμούν με το 2% περίπου του ΑΕΠ της με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι ανησυχίες ότι «στερεύει» από ρευστό μία οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση. Όπως μετέδωσε η Wall Street Journal, επικαλούμενη στοιχεία της CBRT, η «αιμορραγία» της τουρκικής αγοράς ομολόγων στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό των τουρκικών κρατικών ομολόγων που βρίσκεται σε χέρια ξένων επενδυτών υποχώρησε γύρω στο 5%, από περίπου 33% που διαμορφωνεται το 2013. (εδώ)

Την ώρα που όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο χρηματιστήριο, η αγορά ομολόγων κάτι μας δείχνει. Κι αυτό που δείχνει μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για το τι θα κάνει από δω και στο εξής το χρηματιστήριο.Ξεκινώντας, ας εξηγήσουμε τι είναι το "spread 10-2". Πρόκειται για τη διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των 10 ετών και των 2 ετών αμερικανικών ομολόγων.  Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, το "spread 10-2” αντιστράφηκε, για μερικές ημέρες. Στη συνέχεια, επανήλθε σε ελαφρώς θετικό επίπεδο. Για όσους από εμάς όμως έχουμε ζήσει μερικούς κύκλους της αγοράς, η εξέλιξη αυτή έθεσε σε λειτουργία το ρολόι που ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα για την έλευση της επόμενης ύφεσης. Κάτι που συνέβη φέτος. Η ιστορία, όμως, δεν τελειώνει εκεί, Όταν η καμπύλη των αποδόσεων επιστρέφει στο συνηθισμένο σχήμα της, ήτοι ανοδικά μετά από μια αναστροφή, η πτωτική αγορά (bear market) συνήθως δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της. Για του λόγου το αληθές, εισήλθαμε και επίσημα σε πτωτική αγορά νωρίτερα φέτος.Αναμφίβολα, έχουμε δει μια ιστορική ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου. Ωστόσο, οι τρέχουσες ανησυχίες σχετίζονται με τους κινδύνους που έχει μπροστά του το χρηματιστήριο. Με άλλα λόγια, μήπως η αγορά ομολόγων μας αποκαλύπτει κάτι που το χρηματιστήριο ακόμη αγνοεί; Αυτό εξάλλου είναι και το νόημα να αναλύσει κανείς το "spread 10-2”. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text