Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Τράπεζες: Με ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11,5% ως -και- το 2022

Τράπεζες: Με ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11,5% ως -και- το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Με ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11,5% ως -και- το 2022

Με ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 11,5% θα παραμείνουν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες για ολόκληρο το 2021 και πιθανώς το 2022 καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να επεκτείνει τα προσωρινά μέτρα χαλάρωσης των κεφαλαιακών της απαιτήσεων.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ενημερωθεί, ανεπίσημα, για την παραπάνω πρόθεση της ΕΚΤ και σήμερα αναμένεται να σταλούν και οι επιστολές επίσημης ενημέρωσης.

Στη γραμμή της ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, διατηρώντας τα προσωρινά μέτρα για το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου σειρά προσωρινών μέτρων κεφαλαιακών και λειτουργικών ελαφρύνσεων. Βάσει αυτών, οι τράπεζες θα επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, να λειτουργούν προσωρινά κάτω από το επίπεδο κεφαλαίου που ορίζεται από τις Οδηγίες του Πυλώνα 2 και το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας (capital conservation buffer).

Η απόφαση ελήφθη λόγω της βαθιάς ύφεσης που έφερε η πανδημία στην ευρωπαϊκή οικονομία η οποία προκαλεί σειρά προβλημάτων στις τράπεζες, με κυριότερο την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με την επέκταση των προσωρινών μέτρων τουλάχιστον ως το τέλος του 2021 η ΕΚΤ δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα εξυγίανσης του ισολογισμού τους, χωρίς την ίδια στιγμή να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text