Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σε τρία μέτωπα τα deals της πανδημίας

Σε τρία μέτωπα τα deals της πανδημίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις από εταιρείες που κινούνται σε τομείς που αναμένεται να επωφεληθούν από τα πανευρωπαϊκά μέτρα στήριξης της οικονομίας ή προωθούν ελκυστικά projects, όπως τα ομόλογα των Lamda Development και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών από το χώρο της ενέργειας και των υποδομών (ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, Εγνατία Οδός, λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας). Συμφωνίες διαχείρισης «κόκκινων δανείων» (NPLs) από τις τράπεζες.

Πρόκειται για τρία μέτωπα που διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον εγχωρίων και ξένων επενδυτών για την Ελλάδα μέσα στην πανδημία.

Στελέχη επενδυτικών ομίλων και εταιρειών συμβούλων περιμένουν τώρα το φθινόπωρο καθώς θεωρούν πως οι πιέσεις στην οικονομία λόγω κορωνοϊού θα οδηγήσουν σε νέες συμφωνίες αναδιάρθρωσης καθώς και σε νέες εξαγορές από εταιρείες που «επί δέκα χρόνια έπαιζαν άμυνα, άντεξαν την κρίση και τώρα θέλουν να βγουν στην επίθεση». Τα τέσσερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτικές τράπεζες (όπως η Axia Ventures που πρόσφατα ανακηρύχθηκε για τρίτη φορά από το 2015 ως κορυφαία επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα από το Euromoney) και χρηματιστηριακές εταιρείες επωφελήθηκαν από την κινητικότητα των τελευταίων μηνών, παρά την πανδημία.

Στην αγορά υποστηρίζουν πως η κρίση μπορεί να ακύρωσε κάποιες συμφωνίες αλλά ταυτόχρονα «κάποια deal πήγαν πιο γρήγορα και κάποια θα ολοκληρωθούν πιο αργά». Μια τέτοια περίπτωση, που στην ουσία επιταχύνθηκε ήταν η Forthnet, όπου μετά από σχεδόν τριετές σήριαλ οι πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν με την United Group που ανήκει στον όμιλο της βρετανικής BC Partners. Περισσότερο πολύπλοκη φαίνεται πως είναι η περίπτωση της SingularLogic όπου και εκεί ανακοινώθηκε συμφωνία για την είσοδο επενδυτή.

Οι αναλυτές εξηγούν πως Ευρώπη και ΗΠΑ εξακολουθούν να κινούνται με διαφορετικούς ρυθμούς και πως στη Γηραιά Ήπειρο (όπως και στην Ελλάδα) «όλα γίνονται με πιο αργή ταχύτητα». Για παράδειγμα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Airbnb «σήκωσε» δύο δισ. δολάρια σε δάνεια, με αντίστοιχες συμφωνίες κατά την κορύφωση της πανδημίας, τον Απρίλιο, ενώ ετοιμάζεται για εισαγωγή στο χρηματιστήριο ακόμα και εντός του έτους.

Από τις 40 μεγάλες συμφωνίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη τον περασμένο Μάρτιο και καταγράφονται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στους Financial Times, μόλις οι τρεις – τέσσερις ακυρώθηκαν μέχρι σήμερα, ενώ αρκετά σημαντικά deal προχώρησαν κανονικά. Αντίστοιχο κλίμα, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, βλέπουν οι αναλυτές και σε Ελλάδα / Ευρώπη.

Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις όπου απειλούνται / εκκρεμούν πολύ μεγάλα deal όπως το σχέδιο αγοράς της καναδικής Cineplex από την βρετανική εταιρεία πολυκινηματογράφων Cineworld έναντι 2,1 δισ. δολαρίων. Ή το σχέδιο, ύψους 3,6 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά της εταιρείας εμπορικών κέντρων Taubman Centers από την Simon Property Group, το μεγαλύτερο ιδιοκτήτη εμπορικών κέντρων στις ΗΠΑ.

Το φθινόπωρο... ζυγίσουν

Στην ελληνική περίπτωση, λένε στελέχη επενδυτικών εταιρειών, συμβάλλει και η βελτιωμένη εικόνα της χώρας σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και η γενικότερη βελτίωση του κλίματος μέχρι την έλευση του κορωνοϊού στα μέσα Μαρτίου.

Τώρα όλοι περιμένουν το φθινόπωρο προκειμένου να ζυγίσουν με ακρίβεια τις επιπτώσεις της πανδημίας (από το εύρος ενός δεύτερου κύματος, κλπ). Τότε, όπως λένε, θα γνωρίζουμε αν θα αυξηθούν σημαντικά οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης μεγάλων ομίλων (π.χ. αν επιταχυνθούν σχέδια που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αλλά προχωρούν αργά), εάν θα αυξηθούν οι συμφωνίες αναγκαστικών εξαγορών και εάν θα πυκνώσουν τα σχέδια αναζήτησης κεφαλαίων από ανθεκτικούς ομίλους που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προκειμένου να επεκταθούν, ενίοτε και με εξαγορές.

Η πανδημία επιτάχυνε και τα σχέδια των τραπεζών για απαλλαγή από τα «κόκκινα δάνεια». Όπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος επενδυτικού ομίλου, «όταν η κατάσταση στην οικονομία είχε αρχίσει να βελτιώνεται και να μην παράγονται νέα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες κινούνταν με τους συνήθεις ρυθμούς. Τώρα που βλέπουν να αυξάνεται ο κίνδυνος για δημιουργία νέων κόκκινων δανείων έχουν επιταχύνει τα σχέδια για τα NPLs».

Προ εβδομάδων η Εθνική Τράπεζα υπέγραψε σύμβαση πώλησης απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 6.400 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα που αποτιμήθηκαν κοντά στα 600 εκατ. ευρώ), στην Bain Capital.

Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο γνωστό ως «Icon». Την προηγούμενη εβδομάδα η Alpha BankΑΛΦΑ +1,35% ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία («Χαρτοφυλάκιο Neptune»), συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 1,1 δισ. ευρώ, προς την εταιρία Poseidon Financial Investor DAC, η οποία χρηματοδοτείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιριών συνδεδεμένων με τη Fortress.

 

Φώτης Κόλλιας

Πηγή: euro2day.ge

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text