Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Διαβάσαμε - Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Στην τελευταία ετήσια πανευρωπαϊκή έρευνα της EY, η  γενική εικόνα είναι ότι ο COVID-19 έχει επηρεάσει αρνητικά, σε έναν βαθμό, τις διαθέσεις και τα σχέδια των επενδυτών, αλλά δεν έχει οδηγήσει, μέχρι στιγμής, στην απόλυτη περιστολή τους. Την ίδια στιγμή όμως, η πανδημία, δημιουργεί νέα δεδομένα που ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά το τοπίο των επενδύσεων στο άμεσο μέλλον. Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα; Στην ερώτηση αν τα σχέδιά των επενδυτών έχουν επηρεαστεί από την εκδήλωση του COVID-19, ένας στους δύο εκπροσώπους επιχειρήσεων που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει στην Ελλάδα στη διάρκεια του επόμενου δωδεκάμηνου (28% του συνόλου) και ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στον σχεδιασμό.Αντίστοιχο ποσοστό, ανέφερε ότι έχει παγώσει τα σχέδιά του, ενώ το 6% του δείγματος απάντησε ότι τα ακύρωσαν, ενώ ποσοστό 2% ανέφερε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντική (μεγαλύτερη του 20%) ή περιορισμένη (μικρότερη του 20%) μείωση της σχεδιαζόμενης επένδυσης. (εδώ)

Δείτε την έρευνα της EY εδώ.

Το "πάγωμα", προσωρινά, των επιχειρήσεων του Ορούτς Ρέις, εν αναμονή συζητήσεων με την Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin. Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Kalin δήλωσε πως ο πρόεδρος Tayyip Erdogan ζήτησε να "παγώσουν" οι δραστηριότητες, ως μια εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα "αποτελεί έναν σημαντικό γείτονα για την Τουρκία", προσθέτοντας "είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε (όλες τις διαφορές μας) χωρίς όρους".  Και συνέχισε λέγοντας: "Ας εργαστεί ο καθένας στα εδάφη του και ας διεξαχθούν κοινές εργασίες στα αμφισβητούμενα εδάφη". Συμπλήρωσε επιπλέον πως η πίεση από την Ελλάδα στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας την θέση της στην ΕΕ, "δεν θα οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα". (εδώ)

Με συνολικά έσοδα 14,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 6,1% έκλεισε το α’ εξάμηνο του 2020 για τον όμιλο ΕΧΑΕ λόγω της της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας καθώς παρά την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η επίπτωση της πανδημίας συνεχίζει να περιορίζει τη συναλλακτική δραστηριότητα το διανυόμενο γ’ τρίμηνο, ενώ η μέση κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται σε χαμηλά τριετίας. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (ΜΗΑΣ) διαμορφώθηκε στα 75,3 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 12,9% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019 (66,7 εκατ. ευρώ). Το σύνολο του κόστους λειτουργικών εργασιών και δαπανών με παρεπόμενες υπηρεσίες ανήλθε στα 9,48 εκατ. ευρώ έναντι αυξημένο κατά 9,2%, ως αποτέλεσμα κυρίως των αμοιβών προσωπικού που συνδυάστηκαν με την ενίσχυση της διοικητικής δομής στις αρχές του έτους, την αμοιβή συμβούλου για τη βελτίωση της επιχειρησιακής οργάνωσης, τη δωρεά του ομίλου για την υποστήριξη του εθνικού συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση του Covid-19, καθώς και των τελών που καταβλήθηκαν από τη θυγατρική ATHEXCSD στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αδειοδότησή της βάσει CSDR.Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του α’ εξαμήνου 2020 ανήλθαν στα 5,01 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 0,6% και τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 2,27 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,5%.

Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΧΑΕ εδώ.

Η εταιρία Παπουτσάνης, σημείωσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 σημαντική ανάπτυξη στον κύκλο εργασιών της κατά 45%, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αναπτύχθηκε κατά 46%. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών κατά το α' εξάμηνο 2020 ανήλθε σε 20,9 εκατ. ευρώ έναντι 14,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η αύξηση αυτή, οφείλεται στις υψηλές επιδόσεις των κατηγοριών των επώνυμων προϊόντων, των παραγωγών για τρίτους, αλλά και στην αύξηση των πωλήσεων των ειδικών σαπωνομαζών, πρώτης ύλης για την παραγωγή στερεού σαπουνιού. Κατά το α' εξάμηνο του 2020 οι εξαγωγές ανήλθαν σε 10,4 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει ποσοστό 50% του συνολικού κύκλου εργασιών. Το 26% του συνολικού κύκλου εργασιών προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 10% από πωλήσεις προς τη ξενοδοχειακή αγορά, το 49% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 15% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών. Το μικτό κέρδος επηρεάστηκε θετικά από την ανάπτυξη πωλήσεων κατά την τρέχουσα περίοδο αλλά και τη μείωση του παραγωγικού κόστους συνέπεια των επενδύσεων που υλοποιεί η εταιρεία και ανήλθε (για τον Όμιλο και την Εταιρία) σε 7,1 εκατ. ευρώ έναντι 4,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 72%. Το μικτό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε και ανήλθε σε 34% έναντι 29% το α' εξάμηνο του 2019. Τα κέρδη προ φόρων για τον Όμιλο και την Εταιρία ανήλθαν σε 3,2 εκατ., έναντι κερδών 0,8 το α' εξάμηνο του 2019, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ έναντι 0,6 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2019. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν (για τον Όμιλο και την Εταιρία) σε κέρδη 4,5 εκατ. έναντι κερδών 1,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019. (εδώ)

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα με εγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση και έτοιμες μελέτες είναι η αυτό της αντλησιοταμίευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία. Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την κατασκευή δύο ανεξάρτητων άνω ταμιευτήρων. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος είναι περίπου 680 MW (παραγωγή) / 730 MW (άντληση) και η καθαρή ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι 816 GWh. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 500 εκ. ευρώ. Με τη λειτουργία τους, οι αντλησοταμιεύσεις θωρακίζουν το διασυνδεδεμένο δίκτυο από τις ξαφνικές μεταβολές συχνότητας και τάσεως και ανταποκρίνονται άμεσα και με ευελιξία στις απότομες μεταβολές της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος. «Πρέπει ταυτόχρονα να υλοποιηθούν επενδύσεις σε τρεις τομείς άρρηκτα συνδεδεμένους μεταξύ τους: Μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ – Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας με χρήση τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας όπως η αντλησιοταμίευση – Επενδύσεις σε ολοκληρωμένα συστήματα διασυνδέσεων», δήλωσε προσφάτως ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης.Οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και "μπαταρία" του ευρωπαϊκού νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας. (εδώ)

Μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις από εταιρίες που κινούνται σε τομείς που αναμένεται να επωφεληθούν από τα πανευρωπαϊκά μέτρα στήριξης της οικονομίας ή προωθούν ελκυστικά projects, όπως τα ομόλογα των Lamda Development και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών από τον χώρο της ενέργειας και των υποδομών (ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, Εγνατία Οδός, λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας). Συμφωνίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (NPLs) από τις τράπεζες.Στην αγορά υποστηρίζουν πως η κρίση μπορεί να ακύρωσε κάποιες συμφωνίες αλλά ταυτόχρονα «κάποια deal πήγαν πιο γρήγορα και κάποια θα ολοκληρωθούν πιο αργά». Μια τέτοια περίπτωση, που στην ουσία επιταχύνθηκε, ήταν η Forthnet, όπου μετά από σχεδόν τριετές σίριαλ, οι πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν με τη United Group που ανήκει στον όμιλο της βρετανικής BC Partners. Περισσότερο πολύπλοκη φαίνεται πως είναι η περίπτωση της SingularLogic, όπου και εκεί ανακοινώθηκε συμφωνία για την είσοδο επενδυτή.Τώρα όλοι περιμένουν το φθινόπωρο προκειμένου να ζυγίσουν με ακρίβεια τις επιπτώσεις της πανδημίας (από το εύρος ενός δεύτερου κύματος, κ.λπ.). Τότε, όπως λένε, θα γνωρίζουμε αν θα αυξηθούν σημαντικά οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης μεγάλων ομίλων (π.χ. αν επιταχυνθούν σχέδια που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αλλά προχωρούν αργά), εάν θα αυξηθούν οι συμφωνίες αναγκαστικών εξαγορών και εάν θα πυκνώσουν τα σχέδια αναζήτησης κεφαλαίων από ανθεκτικούς ομίλους που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, προκειμένου να επεκταθούν, ενίοτε και με εξαγορές. (εδώ)

Με ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 11,5% θα παραμείνουν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες για ολόκληρο το 2021 και πιθανώς το 2022, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να επεκτείνει τα προσωρινά μέτρα χαλάρωσης των κεφαλαιακών της απαιτήσεων. Στη γραμμή της ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, διατηρώντας τα προσωρινά μέτρα για το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας. Με την επέκταση των προσωρινών μέτρων τουλάχιστον ως το τέλος του 2021 η ΕΚΤ δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα εξυγίανσης του ισολογισμού τους, χωρίς την ίδια στιγμή να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text