Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την MLS

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την MLS

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την MLS

Οι οικονομικές επιδόσεις που υποχωρούν, το δρομολογούμενο business plan που καθυστερεί και η εντεινόμενη δυσφορία των ομολογιούχων. Επαφές της εισηγμένης με εταιρείες παροχής συσκευών τεχνολογίας του εξωτερικού.

Με τις οικονομικές επιδόσεις της MLS να επιδεινώνονται, με τη δυσφορία των πιστωτών να εντείνεται και με το business plan της Deloitte να καθυστερεί, όλα δείχνουν πως ο χρόνος δουλεύει εναντίον της γνωστής εταιρείας.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση των κατόχων του τρίτου ομολόγου της ΜLS, ο CEO της εισηγμένης κ. Νάρκισσος Γεωργιάδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημαντική μείωση των φετινών οικονομικών επιδόσεων της ΜLS, την οποία απέδωσε τόσο στην πανδημία, όσο και σε συκοφαντικά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου. «Δεν τίθεται θέμα απάτης, ούτε τα άυλα πάγια είναι ανύπαρκτα. Απλά, υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, σχετικά με το πώς αποτυπώνονται κονδύλια που πραγματικά καταβλήθηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε τις υπάρχουσες δυσκολίες, σημειώνοντας πως: α) Το επικείμενο business plan που εκπονεί η Deloitte θα δείξει το πόσα κεφάλαια χρειάζονται και από πού θα μπορούσαν να βρεθούν β) Ήδη διεξάγονται επαφές με ξένες εταιρείες παροχής συσκευών τεχνολογίας για τη σύναψη συνεργασιών.

Λογιστικές καταστάσεις

Η διοίκηση της εισηγμένης υπολογίζει πως μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, η Deloitte θα έχει ολοκληρώσει την έκθεση αποτίμησης των άυλων περιουσιακών στοιχείων της ΜLS, την οποία (λογικά) θα συνεκτιμήσει ο ορκωτός ελεγκτής προκειμένου να εγκρίνει τις λογιστικές καταστάσεις και έτσι αυτές να δημοσιευθούν προς τα τέλη Αυγούστου, ή έστω στις αρχές Σεπτεμβρίου. Με το ίδιο σκεπτικό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα έχει κάποιο λόγο να συνεχίζει την αναστολή διαπραγμάτευσης τόσο των μετοχών, όσο και των ομολόγων, στο βαθμό που έχει συναινέσει στον ορισμό της Deloitte ως ανεξάρτητου εκτιμητή.

Ακόμη όμως και έτσι να εξελιχθούν τα πράγματα, η έκδοση των αποτελεσμάτων μπορεί να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, αν ο ορκωτός ελεγκτής -προκειμένου να δώσει το λεγόμενο going concern (απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας)- απαιτήσει προηγουμένως να αξιολογήσει και να συνεκτιμήσει το νέο business plan της ΜLS, που επίσης εκπονεί η Deloitte.

Σήμερα, κανείς δεν είναι βέβαιος για το πότε θα ολοκληρωθεί η εκπόνηση του συγκεκριμένου business plan, το οποίο αρχικά αναμενόταν κάπου μέσα στο Φεβρουάριο, μετά μεταφέρθηκε για τα τέλη Ιουνίου και σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Η στάση των ομολογιούχωνΟ CEO της ΜLS δεν προχώρησε σε καμιά εκτίμηση για το πόσο τελικά θα μπορούσε να αποτιμήσει τα άυλα πάγια της εισηγμένης η Deloitte. Ωστόσο, σε περίπτωση μιας μεγάλης απομείωσης, τότε θα δοθεί ενδεχομένως η δυνατότητα στους ομολογιούχους να καταγγείλουν τα δάνεια και να ζητήσουν άμεσα να εισπράξουν το σύνολο των χρημάτων τους.

Για να καταγγελθούν όμως τα δάνεια απαιτείται η ύπαρξη κάποιων προϋποθέσεων, αλλά επιπρόσθετα και η σχετική απόφαση της συνέλευσης των ομολογιούχων, στην οποία θα υπάρχει ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία των δύο τρίτων (66,67%), τόσο κατά την πρώτη φορά, όσο και κατά τις υπόλοιπες. Με άλλα λόγια, η καταγγελία των ομολογιακών δανείων δεν είναι πολύ απλή υπόθεση, ιδίως στην περίπτωση που ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης κατέχει ή ελέγχει τμήμα των ομολογιακών δανείων (στη χθεσινή γενική συνέλευση, ο κ. Γιάννης Κατατάκης παρουσιάστηκε να κατέχει ή να εκπροσωπεί 1.220 από τις 6.700 ομολογίες).

Έτσι, θεωρείται δύσκολο να προκύψει απαρτία 66,67% στην επαναληπτική γενική συνέλευση των κατόχων του τρίτου ομολόγου της ΜLS, που είναι προγραμματισμένη για την 5η Αυγούστου.

Επίσης, άγνωστο είναι το πότε θα συγκληθούν οι γενικές συνελεύσεις των κατόχων της πρώτης και της δεύτερης σειράς ομολόγων της ΜLS, όπου και εκεί απαιτείται ελάχιστη απαρτία 66,67% για να υπάρξει καταγγελία.

Το σπουδαιότερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας είναι η τεχνογνωσία, η εμπειρία και το λογισμικό που διαθέτει. Αντίθετα, το βασικότερο εμπράγματο περιουσιακό της στοιχείο είναι το ακίνητο που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο μάλιστα έχουν εγγραφεί ήδη κάποιες προσημειώσεις.

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: www.euro2day.gr

Δείτε την ανακοίνωση της εταιρίας εδώ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text