Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | «Φρένο» στα μερίσματα και μείωση κερδών λόγω πανδημίας

«Φρένο» στα μερίσματα και μείωση κερδών λόγω πανδημίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες αναμένεται να είναι μεγάλες, με πτώση της κερδοφορίας και «φρένο» στη διανομή μερισμάτων, όπως δείχνει έρευνα που πραγματοποίησε το NED Club, το σωματείο των μη εκτελεστικών μελών διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών, σε 85 μέλη Δ.Σ.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την πορεία της κερδοφορίας το 2020, το 28% εκτιμά πως θα είναι μειωμένη κατά περισσότερο από 20% σε σχέση με το 2019, με ίδιο ποσοστό να εκτιμά πως θα μειωθεί μεν αλλά κατά λιγότερο από 20%. Επίσης, το 40% δήλωσε πως δεν θα διανεμηθεί μέρισμα προς τους μετόχους φέτος, ενώ το 6% σημείωσε πως θα είναι μειωμένο, με μόνο το 18% να δηλώνει πως δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση της μερισματικής στρατηγικής. Επιπλέον, για το 2021 οι εισηγμένες εταιρείες δεν είναι επίσης ιδιαιτέρως αισιόδοξες καθώς η πλειονότητα αναμένει συνέχιση της ύφεσης.

Πάντως, από τις απαντήσεις προκύπτει ότι σε ποσοστό 65% οι εισηγμένες εταιρείες δεν αποφάσισαν αναστολή επενδυτικών προγραμμάτων, ενώ σε ένα στα δύο διοικητικά συμβούλια (49%) έγινε ουσιαστική συζήτηση για τον κορωνοϊό και στο 37% των διοικητικών συμβουλίων έλαβαν ουσιαστικές αποφάσεις. Επιπλέον, το 66% δήλωσε πως είχε καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και κρίσης προ πανδημίας. Οσον αφορά τη στήριξη των εταιρειών από τις τράπεζες, λιγότεροι από έναν στους τρεις (31%) θεωρούν θετική την ανταπόκριση των τραπεζών, ενώ η πλειονότητα (60%) αξιολογεί ως θετική τη στήριξη των εταιρειών από την κυβέρνηση.

Στις θετικές επιπτώσεις της πανδημίας, η πλειονότητα των Δ.Σ. τοποθετεί την εργασία από απόσταση, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και τους νέους τρόπους διοίκησης, με το 83% να απαντά πως η εταιρεία προσαρμόστηκε γρήγορα και αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες εργασίας που δημιούργησε η πανδημία. Στα προβλήματα που αναμένονται ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η παγκόσμια ύφεση, η ρευστότητα και η μειωμένη ζήτηση αποτελούν τα βασικότερα, ενώ ακολουθούν η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες των πελατών και η υψηλή φορολογία.

Αξίζει να σημειωθεί πως χορηγός της έρευνας ήταν το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ η υλοποίησή της έγινε από το Εργαστήριο ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον καθηγητή Γ. Δουκίδη και τον συνεργάτη του δρα Λ. Κιοσέ.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης τόνισε πως η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά στις νέες, έκτακτες, συνθήκες αν και επισήμανε ότι οι διαφαινόμενες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις τους θα είναι μεγάλες.  Ωστόσο, το νέο πρωτόγνωρο περιβάλλον δεν λειτούργησε αποτρεπτικά στην ομαλή συνέχιση επενδυτικών προγραμμάτων των εταιρειών. Θετικές ενδείξεις αναδείχθηκαν και σε ό,τι αφορά ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς οι συνεδριάσεις και το έργο των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών συνεχίστηκαν απρόσκοπτα. Οπως δήλωσε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης, η έρευνα καταγράφει τα πρώτα στάδια ωριμότητας της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα από εισηγμένες εταιρείες, αφού το 53% αυτών που απάντησαν είναι ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ., το 57% ανέφερε ότι στο κρίσιμο τρίμηνο το Δ.Σ. συνεδρίασε τρεις φορές και πάνω, το 37% ανέφερε ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση στο Δ.Σ. και ελήφθησαν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, και το 35% ανέφερε ότι ασχολήθηκε η επιτροπή διαχείρισης κινδύνου με το θέμα του κορωνοϊού.

Ελευθερία Κουρτάλη

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text