Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια -μεγάλες προκλήσεις από την πανδημία

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια -μεγάλες προκλήσεις από την πανδημία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από την πανδημία του κορονοϊού, διαπίστωσε η Federal Reserve και διατήρησε τη δέσμευσή της να λάβει επιθετικά μέτρα για να στηρίξει την ανάκαμψη.

"Το μονοπάτι της οικονομίας θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την πορεία του ιού", σημείωσαν οι αξιωματούχοι της Fed στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

"Η συνεχιζόμενη κρίση δημόσιας υγείας θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα και θέτει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι αξιωματούχοι έχουν εξετάσει τρόπους να παράσχουν περισσότερη στήριξη στην οικονομία αφότου κινήθηκαν γρήγορα φέτος την άνοιξη, μειώνοντας τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, αυξάνοντας τις αγορές κρατικού χρέους και θεσπίζοντας μια σειρά έκτακτων προγραμμάτων δανεισμού για τη σταθεροποίηση της χρηματοδότησης και των πιστωτικών αγορών.

Η εικόνα της οικονομίας έχει αλλάξει σημαντικά από τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed επτά εβδομάδες νωρίτερα -κυρίως προς το χειρότερο. Μετά την απρόσμενη ανάκαμψη της απασχόλησης τον Μάιο και τον Ιούνιο, πολλές πολιτείες είδαν τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, γεγονός που οδήγησε σε νέα αναστολή συγκεκριμένων εμπορικών δραστηριοτήτων και νέα επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών της επιτροπής καθορισμού πολιτικής, το εύρος του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0-0,25%.

Η κεντρική τράπεζα διατηρεί επίσης τον ρυθμό αγορών assets στα 120 δισ. δολάρια το μήνα. Η Fed αγοράζει 80 δισ. δολάρια κρατικών ομολόγων και 40 δισ. ευρώ διασφαλισμένων με ενυπόθηκα δάνεια τίτλων.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο διοικητής της Fed Jerome Powell δεσμεύτηκε ότι η Fed θα παράσχει στήριξη στην οικονομία έως ότου ανακάμψει.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text