Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΗΠΑ: Βυθίστηκε 32,9% το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο

ΗΠΑ: Βυθίστηκε 32,9% το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ: Βυθίστηκε 32,9% το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο

Η αμερικανική οικονομία βυθίστηκε με πρωτοφανή ρυθμό την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ και των μαζικών μέτρων περιορισμού που αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν οι αμερικανικές πολιτείες για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 32,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 34,7% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ από την έναρξη καταγραφής των σχετικών στοιχείων το 1947. Η προηγούμενη χειρότερη μέτρηση ήταν το πρώτο τρίμηνο του 1958 όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 10%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χειρότερο τρίμηνο κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 ήταν το δ' τρίμηνο με πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%.

Τα κρατικά στοιχεία έδειξαν ραγδαία υποχώρηση της προσωπικής κατανάλωσης, των εξαγωγών, των αποθεμάτων, των επενδύσεων και των δαπανών από τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.

Αναλυτικά, οι αγορές των καταναλωτών υποχώρησαν 11,3% καθώς οι πωλήσεις ρούχων, υποδημάτων και βενζίνης κατέρρευσαν εν μέσω του lockdown. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε υποδομές βυθίστηκαν 35%, ενώ οι δαπάνες σε εξοπλισμό κατέρρευσαν 37,7%. Τα επίπεδα των αποθεμάτων επίσης συρρικνώθηκαν κατά 234,6 δισ. το δεύτερο τρίμηνο μετά την πτώση του α' τριμήνου κατά 80 δισ. δολ.

Στον αντίποδα οι δαπάνες σε ομοσπονδιακό επίπεδο σημείωσαν άλμα άνω του 17%, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση των δαπανών σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο κατά 5,6%.

Οι εξαγωγές στο μεταξύ, υποχώρησαν 64% το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας την πτώση στις εισαγωγές κατά 53%.

Οι τιμές για εγχώριες αγορές, βασικός δείκτης του πληθωρισμού, υποχώρησαν 1,5% την εν λόγω περίοδο μετά από άνοδο 1,4% το πρώτο τρίμηνο όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει 5%. Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης υποχώρησε 1,9% μετά από ασθενή άνοδο 1,3% το πρώτο τρίμηνο. Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός δείκτης υποχώρησε 1,1%.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text