Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Ένας άτυπος κανόνας, που ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη, επηρεάζει τις αποφάσεις που καλείται να λάβει μέσα στις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα πρόσθετα μέτρα στήριξης της ελληνικής αγοράς και κοινωνίας. Ο "κανόνας" είναι πως το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν μπορεί να αυξηθεί πέρα από ένα σημείο. Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορεί ο δημοσιονομικός "εκτροχιασμός" που προκαλείται να είναι μεγαλύτερος από αυτόν άλλων κρατών-μελών, ειδικά όσων έχουν μικρότερο χρέος από αυτό που έχει η Ελλάδα. Το άτυπο αυτό "πλαφόν" στα μέτρα στήριξης προφανώς δεν είναι θεσμοθετημένο. Επισήμως ισχύει η "ρήτρα γενικής διαφυγής", δηλαδή η δυνατότητα των κρατών-μελών να προβαίνουν σε μέτρα στήριξης της οικονομίας που σχετίζονται με την κρίση του κορονοϊού χωρίς κάποιον δημοσιονομικό περιορισμό. Μάλιστα λειαίνεται το έδαφος επέκτασης της ευελιξίας όχι μόνο το 2021 αλλά και το 2022. (εδώ)

Οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω πανδημίας στις ελληνικές εισηγμένες αναμένεται να είναι μεγάλες, με πτώση της κερδοφορίας και «φρένο» στη διανομή μερισμάτων, όπως δείχνει έρευνα που πραγματοποίησε το NED Club, το σωματείο των μη εκτελεστικών μελών διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών, σε 85 μέλη Δ.Σ.Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την πορεία της κερδοφορίας το 2020, το 28% εκτιμά πως θα είναι μειωμένη κατά περισσότερο από 20% σε σχέση με το 2019, με ίδιο ποσοστό να εκτιμά πως θα μειωθεί μεν αλλά κατά λιγότερο από 20%. Επίσης, το 40% δήλωσε πως δεν θα διανεμηθεί μέρισμα προς τους μετόχους φέτος, ενώ το 6% σημείωσε πως θα είναι μειωμένο, με μόνο το 18% να δηλώνει πως δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση της μερισματικής στρατηγικής. Επιπλέον, για το 2021 οι εισηγμένες εταιρείες δεν είναι επίσης ιδιαιτέρως αισιόδοξες καθώς η πλειονότητα αναμένει συνέχιση της ύφεσης. (εδώ).

Με τις οικονομικές επιδόσεις της MLS να επιδεινώνονται, με τη δυσφορία των πιστωτών να εντείνεται και με το business plan της Deloitte να καθυστερεί, όλα δείχνουν πως ο χρόνος δουλεύει εναντίον της γνωστής εταιρείας. Στη γενική συνέλευση των κατόχων του τρίτου ομολόγου της ΜLS, ο CEO της εισηγμένης κ. Νάρκισσος Γεωργιάδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημαντική μείωση των φετινών οικονομικών επιδόσεων της ΜLS, την οποία απέδωσε τόσο στην πανδημία όσο και σε συκοφαντικά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου. «Δεν τίθεται θέμα απάτης, ούτε τα άυλα πάγια είναι ανύπαρκτα. Απλά, υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, σχετικά με το πώς αποτυπώνονται κονδύλια που πραγματικά καταβλήθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.Ο CEO της ΜLS δεν προχώρησε σε καμιά εκτίμηση για το πόσο τελικά θα μπορούσε να αποτιμήσει τα άυλα πάγια της εισηγμένης η Deloitte. Ωστόσο, σε περίπτωση μιας μεγάλης απομείωσης, θα δοθεί ενδεχομένως η δυνατότητα στους ομολογιούχους να καταγγείλουν τα δάνεια και να ζητήσουν άμεσα να εισπράξουν το σύνολο των χρημάτων τους. (εδώ)

Το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε σταθερό κύκλο εργασιών και αύξηση της κερδοφορίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η άμεση αντίδραση του Ομίλου στις αλλαγές που επήλθαν στις αγορές, ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων και η στοχευμένη στρατηγική, συνέβαλαν καθοριστικά στις θετικές αυτές επιδόσεις. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου TITAN κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε σε €786,3 εκ., παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,1%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος. Οι στοχευμένες περικοπές δαπανών, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές στερεών καυσίμων και τη γενικότερη ανθεκτικότητα των τιμών στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση του περιθωρίου κερδοφορίας το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 12% και έφθασαν στα €136,8 εκ., ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 17,4% από 15,6% το πρώτο εξάμηνο του 2019. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν κατά €9 εκ. και ανήλθαν σε €22,4 εκ. Δείτε την ανακοίνωση της εταιρίας εδώ.

Την πώληση κατοικιών αλλά και εμπορικών χώρων από τα σχέδια στο project του Ελληνικού  ξεκίνησε η Lamda Development. Με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της η εταιρεία αναζητά αγοραστές τόσο για τα ακίνητα όσο και για τους εμπορικούς χώρους που θα αναπτύξει εντός της έκτασης του project. Η σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά ακινήτων, αφορά τρεις τύπους κατοικιών: μονοκατοικία, διαμέρισμα και διαμέρισμα σε πύργο κατοικιών. Όσον αφορά τις τιμές πώλησης, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο των κατοικιών στα Νότια προάστια και πέριξ του Ελληνικού αγγίζει τις 8.000 ευρώ.Ωστόσο, η Lamda έχει ορίσει στο business plan της ως ελάχιστη τιμή το ποσό των 3.500-4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εξαιρουμένων των κατοικιών που θα αναπτυχθούν στο παραλιακό μέτωπο και που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυμαίνονται στα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό. Να σημειωθεί ότι το project προβλέπει  ότι συνολικά στην έκταση του Ελληνικού θα αναπτυχθούν 10.000 κατοικίες που θα κατασκευαστούν και θα πωληθούν σε βάθος 25ετίας. (εδώ)

Συνεχίζεται η θετική τάση στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 110 νέες ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 287,3 μεγαβάτ. Αυτό αποτελεί αύξηση 8% σε σχέση με το τέλος του 2019.Τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το A' εξάμηνο 2020 ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), σημειώνοντας ότι στο τέλος του Ιουνίου 2020, το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 3.883,9 MW, εκ των οποίων τα 299,7 MW στα μη διασυνδεμένα νησιά: 299,7 MW. Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 585,9 MW (15,1%) ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482,3 MW (12,4%) ENEL Green Power με 353,7 MW (9,1%) EREN με 282,9 MW (7,3%) και Iberdrola Rokas με 270,9 MW (7%) Δείτε εδώ. Δείτε την πλήρη έρευνα εδώ.

“Βόμβα” έριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προτείνοντας μέσω Twitter να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.Σύμφωνα με τον ίδιο, με την καθολική επιστολική ψήφο οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο «ανακριβείς και απατηλές» εκλογές στην ιστορία του 2020. Αναρωτιέται μάλιστα αν πρέπει να αναβληθούν οι εκλογές έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να ψηφίσει με ασφάλεια.Βέβαια, όπως σημειώνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τραμπ δεν έχει την εξουσία να αναβάλει τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου. Για να μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αλλάξει ομοσπονδιακός νόμος, ο οποίος θα πρέπει να περάσει τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) όσο και από τη Γερουσία. (εδώ)

Η αμερικανική οικονομία βυθίστηκε με πρωτοφανή ρυθμό την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ και των μαζικών μέτρων περιορισμού που αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν οι αμερικανικές πολιτείες για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 32,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 34,7% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ από την έναρξη καταγραφής των σχετικών στοιχείων το 1947. Η προηγούμενη χειρότερη μέτρηση ήταν το πρώτο τρίμηνο του 1958 όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 10%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χειρότερο τρίμηνο κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 ήταν το δ' τρίμηνο με πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%. (εδώ)

Οι τέσσερις κολοσσοί του διαδικτύου, οι εταιρείες Google, Apple, Facebook και Amazon, «έχουν υπερβολική δύναμη», δήλωσε σήμερα ο Ντέιβιντ Σισιλίνι, ο Δημοκρατικός βουλευτής που προεδρεύει στην έκτακτη κατάθεση των επικεφαλής αυτών ομίλων στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων με την υποψία ότι καταχρώνται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά. Παραθέτοντας τα κολοσσιαία οικονομικά και όχι μόνο δεδομένα που αποδεικνύουν την ισχύ αυτών των «γιγάντων», ο Σισιλίνι τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ερευνηθούν οι πρακτικές που ακολουθούν οι συγκεκριμένες εταιρείες επειδή, μετά την κρίση της Covid-19 «θα αναδυθούν ακόμη πιο ισχυρές από προηγουμένως». (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text