Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Χρηματιστήριο: Διατήρηση της κατάστασης “φθοράς” σε ένα αναιμικό περιβάλλον

Χρηματιστήριο: Διατήρηση της κατάστασης “φθοράς” σε ένα αναιμικό περιβάλλον

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο: Διατήρηση της κατάστασης “φθοράς” σε ένα αναιμικό περιβάλλον

Μετά από καιρό, χθες δέχτηκα ένα μεγάλο αριθμό ερωτημάτων για την πορεία της αγοράς. Τα περισσότερα, ήταν από άτομα τα οποία παραμένουν εντός της αγοράς, μερικά μάλιστα παραμένουν εντός αγοράς, πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Ως συνήθως, προτιμώ τις δημόσιες απαντήσεις, αφού με τον τρόπο αυτόν η απάντηση ενδεχομένως εξυπηρετεί περισσότερα άτομα.

 

Η αγορά διανύει μία πτωτική φάση. Και η οικονομία είναι σε φάση ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2019 (αυτό έγινε αντιληπτό, όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του ΑΕΠ του α’ τριμήνου του 2020). Παράλληλα, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση θα είναι μεγάλης έντασης και μεγαλύτερης διάρκειας απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Σε μία τέτοια κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία του Δείκτη και συνεπώς, η προσπάθεια κάποιου να “κυνηγάει” τον δείκτη, σχεδόν πάντα αποδεικνύεται ζημιογόνος.

 

Κατ’ αρχάς, σε μία αγορά με τέτοιες διακυμάνσεις και τόσο μεγάλη αδυναμία προβλέψεων, αποδεικνύεται η σπουδαιότητα ενός συστήματος συναλλαγών. Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμη και η χρήση ενός “κακού” συστήματος είναι προτιμότερη από την απουσία κάποιου συστήματος.

 

Το “απόλυτο σύστημα”, έδωσε σήμα εξόδου στις 24 Φεβρουαρίου 2020, με το Γενικό Δείκτη στις 818,31 μονάδες.

 

Με το σύστημα, μπορούμε να υπολογίσουμε και πότε περίπου θα επανεισέλθουμε στην αγορά, κάτι που το σχολιάζουμε τακτικά (δείτε τελευταίο σχόλιο). Με βάση τη μέχρι τώρα πορεία του ΓΔ και των διαφόρων δεικτών που παρακολουθούμε, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει “σήμα εισόδου” στην αγορά, μετά τις 20 Οκτωβρίου, σε επίπεδα κάτω από τις 700 μονάδες.

Κατά δεύτερον, σε μία τέτοια μακροοικονομική αναστάτωση, ανατρέπονται τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Μία κατηγορία εταιριών τα αποτελέσματα των οποίων θα “κτυπηθούν” από την πανδημία, είναι οι τράπεζες. Μία άλλη είναι οι εταιρίες των οποίων ο κύκλος εργασιών εμπλέκεται στην εξέλιξη του τουρισμού.

 

Αρχικά, είχε υποτεθεί (βάσιμα, με μέχρι τις γνώσεις που είχαμε μέχρι τότε) ότι η πανδημία θα ήταν κάτι παροδικό και ότι, έως το καλοκαίρι θα είχε ξεχαστεί. Βεβαίως, ουδείς είχε ανάλογη σχετική πείρα, ενώ ούτε η βιβλιογραφία αναφέρει με λεπτομέρειες αντίστοιχα ιστορικά παραδείγματα, με εμπλοκή πανδημιών. Δηλαδή, όπως είχε αναφερθεί, αναμένονταν ότι τόσο σε επίπεδο οικονομίας, όσο και σε Χρηματιστηρίου, θα επρόκειτο για μία ανάκαμψη τύπου “V”. Αυτό δεν επαληθεύτηκε.

 

Προς το παρόν όμως, ούτε και ως ανάκαμψη τύπου “U” επαληθεύεται. Γι’ αυτό όμως, ειδικά για την ελληνική αγορά, δεν ευθύνεται τόσο η πανδημία, όσο η πλήρης απαξίωση που έχει επέλθει στην αθηναϊκή χρηματιστηριακή αγορά. Σε μια αγορά που ο κλάδος που παραδοσιακά ηγείτο των μεγάλων κινήσεων (τραπεζικός) νοσεί και που έχουν απομείνει ελάχιστες αξιόλογες εταιρίες, όπου η αξία των συναλλαγών είναι ελάχιστη (οι συναλλαγές ενός έτους στην αγορά της Αθήνας, είναι χαμηλότερες από τις συναλλαγές μίας συνεδρίασης για τη μετοχή της Tesla) και η θεσμική της επάρκεια είναι αμφισβητούμενη, δεν θα πρέπει να αναμένουμε πολλά. Δυστυχώς, παρά το ότι, κατά το 2019, η αγορά της Αθήνας είχε μία εξαιρετική και πολλά υποσχόμενη πορεία, όλα αυτά έχουν πλέον ανατραπεί. Συνεπώς, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, δεν ακολουθεί και δε θα ακολουθήσει την εξέλιξη των υπολοίπων διεθνών (και κυρίως ευρωπαϊκών) αγορών.

 

Από την άλλη πλευρά, εκτιμούμε ότι, λόγω της χρόνιας εξαιρετικής υποτίμησης της αθηναϊκής αγοράς, δύσκολα θα υπάρξει κάποια σημαντική πτώση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Κυρίως αν κάποιος κατέχει μετοχές σχετικά ποιοτικών εταιριών, δε κινδυνεύει να υποστεί σημαντικές ζημιές. Στην κατηγορία αυτή δε θα συμπεριλαμβάναμε τις τράπεζες, αφού στον κλάδο αυτό οι εξελίξεις δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί και η κατάσταση μεταβάλλεται καθημερινά.

 

Συμπερασματικά, βιώνουμε μία ακόμη περίοδο ταλαιπωρίας της ελληνικής αγοράς. Είναι μάταιο να προσπαθεί κάποιος, σε καθημερινή βάση, να “πιάσει” τον δείκτη και να πετύχει “γρήγορες” αποδόσεις. Η αγορά θα συνεχίσει να βιώνει μία περίοδο φθοράς κινούμενη κάτω από τις 700 μονάδες, για αρκετούς ακόμη μήνες. Δεν υπάρχει κίνδυνος μεγάλων απωλειών σε μετοχές εταιριών με θετικά θεμελιώδη. Για τις τράπεζες, η κατάσταση και οι εξελίξεις δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Δεν είναι καιρός για το (ελληνικό) Χρηματιστήριο. Είναι καιρός για διακοπές.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text