Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Fitch: Υποβάθμισε το outlook των ΗΠΑ σε αρνητικό, διατηρεί την αξιολόγηση ΑΑΑ

Fitch: Υποβάθμισε το outlook των ΗΠΑ σε αρνητικό, διατηρεί την αξιολόγηση ΑΑΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αμετάβλητη σε ΑΑΑ διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ η Fitch, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση την Παρασκευή, υποβαθμίζοντας ωστόσο το outlook της χώρας σε αρνητικό από σταθερό προηγουμένως.

Η διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ στην ανώτατη βαθμίδα, σύμφωνα με τον οίκο, υποστηρίζεται από τα διαρθρωτικά πλεονεκτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών που περιλαμβάνουν το μέγεθος της οικονομίας, το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και το δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο οίκος προσθέτει, επίσης, ότι οι ΗΠΑ επωφελούνται από την έκδοση του δολαρίου, του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο, και από τη σχετική εξαιρετική ευελιξία χρηματοδότησης της οικονομίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια του Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η Fitch τονίζει ότι αναθεώρησε τις προοπτικές των ΗΠΑ σε αρνητικές ώστε να αντικατοπτρίζεται η συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και η απουσία αξιόπιστου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής, ζητήματα που επεσήμανε ο οίκος στην τελευταία έκθεση αξιολόγησή του στις 26 Μαρτίου 2020.

Υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος

Υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέος βρίσκονταν ήδη σε ανοδική πορεία μεσοπρόθεσμα, ακόμη και πριν πληγεί από το τεράστιο οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Εξέλιξη που είχε ήδη αρχίσει να διαβρώνει τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ. "Η ευελιξία χρηματοδότησης, με τη βοήθεια της παρέμβασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την αποκατάσταση της ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δεν εξαλείφει πλήρως τους κινδύνους για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος οι πολιτικοί των ΗΠΑ να μην καταφέρουν να χαλιναγωγήσουν τα δημόσια οικονομικά ώστε να σταθεροποιήσουν το δημόσιο χρέος μετά την παρέλευση του σοκ που προκάλεσε η πανδημία”, αναφέρει ο οίκος.

Προσθέτει δε ότι παρόλο που η ανάληψη ισχυρή δράσης απέτρεψε μια βαθύτερη πτώση - και ως εκ τούτου η Fitch αναμένει λιγότερο σοβαρή ύφεση στις ΗΠΑ το 2020 από ό,τι σε πολλές άλλες προηγμένες οικονομίες- έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις μακροοικονομικές προβλέψεις της, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται πτωτικοί κίνδυνοι.

Ο οίκος αναμένει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ το 2021. Σημειώνει δε ότι η δυναμική ανάλυση του χρέους δείχνει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί προσωρινά από το 2013, εάν το δημοσιονομικό ισοζύγιο επιστρέψει στα προ πανδημικής κρίσης επίπεδα, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι ΗΠΑ είχαν το υψηλότερο δημόσιο χρέος οποιουδήποτε κρατικού ονομαστικού ΑΑΑ που οδηγεί στην κρίση και ο Fitch αναμένει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ έως το 2021. Η ανάλυση δυναμικής του χρέους της Fitch δείχνει ότι το χρέος / το ΑΕγχΠ θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί προσωρινά από το 2023, εάν τα δημοσιονομικά ισοζύγια επιστρέψτε στα προ-πανδημικά επίπεδα, αλλά υποθέτοντας ότι τα επιτόκια παραμένουν πολύ χαμηλά. Επιπλέον, αναμένει ότι το κόστος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα.

Βλέπει ύφεση 5,6% το 2020

Η Fitch αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 5,6% το 2020 και στη συνέχεια θα ανακάμψει κατά 4% το 2021, με τη ισχυρή δημοσιονομική τόνωση να αποτρέπει μια βαθύτερη ύφεση.

Όπως σημειώνει, το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 33% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ποσοστό ανάλογο των προσδοκιών της, ωστόσο προσθέσει ότι υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι. Προσθέτει, ότι η ανεργία αυξήθηκε στο 14,7% τον Απρίλιο, καθώς οι εταιρείες έκλεισαν και απέλυσαν προσωπικό, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε στο 11,1% τον Ιούνιο, καθώς ορισμένοι από τους απολυμένους επέστρεψαν στην αγορά εργασίας.

Επισημαίνει, όμως, ότι η παράταση αυτής της αγχωτικής οικονομικής περιόδου θα επηρεάσει το ανθρώπινο κεφάλαιο, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη μελλοντική αναπτυξιακή δυναμική.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text