Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Παπουτσάνης: Η ιστορική βιομηχανία που «καθαρίζει» το μέλλον

Παπουτσάνης: Η ιστορική βιομηχανία που «καθαρίζει» το μέλλον

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παπουτσάνης: Η ιστορική βιομηχανία που «καθαρίζει» το μέλλον

Σεμινάριο για turnaround story, υποδειγματική διαχείριση ενός ιστορικού ονόματος και αποτελέσματα ρεκόρ όλων των εποχών από τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς. Σύμφωνοι, φέτος είναι η χρονιά του, καθώς τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο λόγος όμως που η Παπουτσάνης κάνει φέτος μια χρονιά ρεκόρ είναι γιατί έχει στηθεί σωστά και με πλάνο που βλέπει μακριά, ώστε να μειώσει αισθητά το μοναδιαίο κόστος και να ανταγωνιστεί με ικανοποιητικά περιθώρια τα πολυεθνικά μεγαθήρια που επιχειρούν στην ελεύθερη αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον το 50% των πωλήσεων της εταιρείας αφορά εξαγωγές, που προϋποθέτουν πολύ αυστηρές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις τις οποίες η εταιρεία είχε σταδιακά αποκτήσει στοχεύοντας σε αυτή την αγορά, κάνοντας παράλληλα καλύτερη διαχείριση με τον δανεισμό της. Η περσινή χρονιά εδραίωσε την κερδοφορία στην τελική γραμμή και έφερε νέα έσοδα με άνοιγμα της γκάμας προϊόντων. Φέτος το β’ τρίμηνο έφερε περισσότερα κέρδη από κάθε άλλη χρονιά!

Διπλάσια περιθώρια κέρδους

 

Τα περιθώρια κερδοφορίας έχουν διπλασιαστεί και είναι αποτέλεσμα αμιγούς λειτουργικής επίδοσης.

 

Με κερδοφορία 2,3 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, η εταιρεία βάζει άνετα πλώρη για τα 4 εκατ. ευρώ για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Σε επίπεδο ΕΒΙΤDA η χρονιά θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα μεγέθη και με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, οι συντελεστές αποτίμησης διαμορφώνονται για το μεν ΡΕ στις 12,5 φορές και 5,9 φορές η επιχειρηματική αξία δια τα λειτουργικά κέρδη. Σίγουρα όχι απαιτητικοί δείκτες και σίγουρα εντός της σφαίρας των αβεβαιοτήτων της Covid-19 εποχής.

 

Οσο για την εύλογη απορία, του τι θα γίνει μετά τη λήξη της πανδημίας, η απάντηση είναι ότι οι συνήθειες που αποκτήθηκαν το 2020 θα αργήσουν να αλλάξουν, το πιθανότερο είναι η επιδημική εγρήγορση να διαρκέσει κάμποσα χρόνια ακόμα και οι ανάγκες να παραμείνουν αν όχι στα τωρινά επίπεδα, πάντως σε υψηλότερα επίπεδα έναντι της προ Covid εποχής, ενώ κάποια στιγμή ο κλάδος HORECA θα αρχίσει να ανακάμπτει προς τα επίπεδα κανονικότητας εξισορροπώντας τις μονάδες της ζήτησης που θα χαθούν από τα αντισηπτικά και αντιμικροβιακά προϊόντα.

 

Η επιτυχία της Παπουτσάνης αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνέχιση της ύπαρξής της στο Χρηματιστήριο. Δεν υπάρχουν πια πολλές καλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που να διαπραγματεύονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις. Επίσης δεν υπάρχουν στον συγκεκριμένο χώρο τόσο καλά τοποθετημένες εταιρείες με υγιή χρηματοοικονομική δομή και δυνατότητες αύξησης της δυναμικότητάς τους. Η βολιδοσκόπηση των προθέσεων των βασικών μετόχων μάλλον δεν θα αργήσει να έρθει.

 

Μικρά-μικρά

 

- Ατζέντα: Ο Αύγουστος είθισται να παρουσιάζει χαμηλό ενδιαφέρον ως προς την ειδησεογραφία και τον τζίρο της αγοράς. Υπό άλλες συνθήκες, τα σημαντικά γεγονότα για την πορεία της αγοράς θα ήταν τα αποτελέσματα των τραπεζών και οι εισροές/εκροές του MSCI. Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι δραματικό από αυτά τα δύο μέτωπα. Από πλευράς αποτελεσμάτων, η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται πλούσια σε υλικό: Την Τρίτη (4/8) η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει την αυλαία των τραπεζικών αποτελεσμάτων, ακολουθεί την επόμενη ημέρα το πρωί η Coca-Cola και οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις κλείνουν την Πέμπτη με Εθνική Τράπεζα και ΟΤΕ (πριν από το άνοιγμα). Σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα, η Γενική Συνέλευση της Performance (3/8) παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς η εταιρεία εμφανίζεται έτοιμη για το μεγάλο βήμα στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., την Τετάρτη 5 Αυγούστου η μετοχή της ΕΧΑΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 9 λεπτών ανά μετοχή, ενώ την ίδια ημέρα ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει την τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

 

- Τράπεζες: Από όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, το β' τρίμηνο αναμένεται διαδικαστικό. Στα έσοδα δεν αναμένονται μεγάλες μεταβολές, μικρές καθοδικές αποκλίσεις έναντι του α' τριμήνου σε έσοδα από τόκους και προμήθειες, μηδενικές διαφορές στα έσοδα από trading, λίγο καλύτερα τα μεγέθη σε επίπεδο οργανικού κόστους και προβλέψεις στη λογική της προ-Covid περιόδου, αφού οι 3 από τις 4 τράπεζες ενσωμάτωσαν την επίπτωση ή μέρος από αυτή στα αποτελέσματα του α' τριμήνου. Η τελική γραμμή οριακά θετική -ως είθισται- και μοιραία το ενδιαφέρον μετατίθεται σε τιτλοποιήσεις, επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, Bad Bank και ύψος δανείων σε Moratorium πληρωμής τόκων.

 

Ειδικότερα στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει ενημέρωση, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων βρίσκονται στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ, επιχειρηματικά 6,5 δισ. ευρώ, καταναλωτικά 1,3 δισ. ευρώ, δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα δάνεια προς νοικοκυριά που βρίσκονται σε παύση πληρωμών είναι 3 εκατ. ευρώ.

 

Εκτιμάται ότι από τα 18 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, το ύψος των δανείων που έχει ενταχθεί σε καθεστώς αναστολής τόκων προσεγγίζει πλέον τα 20 δισ. ευρώ. Και τα δύο ερωτήματα που φαίνεται ότι προβληματίζουν την αγορά είναι πόσα από αυτά θα αποτελέσουν τη νέα γενιά κόκκινων δανείων και έως πότε θα διατηρηθεί το moratorium τόκων μετά και τη νέα παράταση των 6 μηνών που δόθηκε από την ΕΚΤ (31 Μαρτίου 2021). Τέλος, η ένταξη των προβληματικών δανείων στην Bad Bank δεν θα είναι μια υποχρεωτική κίνηση, αλλά μια έξτρα επιλογή που οι τράπεζες θα έχουν σε περίπτωση που η κατάσταση της πανδημίας επιδεινωθεί επηρεάζοντας αρνητικά το ενδιαφέρον των επενδυτικών κεφαλαίων για την απόκτηση τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

 

- Eurobank: Είναι η πιο προχωρημένη τράπεζα στο θέμα των τιτλοποιήσεων και πιθανότατα οδηγός για τις άλλες δύο τράπεζες που θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο επιθετικής μείωσης των προβληματικών δανείων. Η Γενική Συνέλευση της περασμένης Τρίτης αποφάσισε την απόσχιση του ειδικού επενδυτικού οχήματος (SPV) που θα περιέχει τίτλους 75% μεσαίας (mezzanine) και 44,9% χαμηλής (Junior) διαβάθμισης για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ της περιμέτρου «Cairo», ενώ στην τιτλοποίηση θα συμμετέχουν και 0,5 δισ. ευρώ ενήμερα δάνεια. Εν συνεχεία, οι μετοχές του ειδικού οχήματος θα εισφερθούν με τη μορφή σε είδος στους μετόχους της Eurobank σε αναλογία 1 μετοχή για κάθε 12 μετοχές της Eurobank. To SPV Cairo θα εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. και η εκτιμώμενη εσωτερική αξία ανά μετοχή έχει προσδιοριστεί από τον ανεξάρτητο οικονομικό ελεγκτή (Deloitte) σε 2 λεπτά. Η ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού και εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά αναμένεται έως το τέλος Οκτωβρίου με την εισηγμένη Eurobank να αποτελεί πλέον στο εξής εταιρεία συμμετοχών, η οποία θα μεταβιβάσει ο σύνολο, σχεδόν, του ενεργητικού και παθητικού της σε μια νέα τραπεζική θυγατρική.

 

- Ελληνικά Χρηματιστήρια: Τα έσοδα από την έκδοση των ομολόγων της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και της Lamda Development θα γραφτούν στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς και θα είναι της τάξεως των 285.000 ευρώ. Το εξάμηνο αναμενόμενα αδύναμο (65,5 εκατ. ευρώ μέση ημερήσια αξία συναλλαγών έναντι 88,1 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2019) αλλά, προς το παρόν, η σημαντική ταμειακή θέση 74,1 εκατ. ευρώ και τα μερίσματα κρατούν την αποτίμηση σε αξιοπρεπή επίπεδα.

 

- Χρηματιστήριο: Οσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης του Χ.Α. (αναλυτές, διαχειριστές, σύμβουλοι κ.λπ.) η Παρασκευή 21 Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων για τη συμμετοχή τους σε αυτές. Οι επόμενες εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2020. Για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν σχετικά (αιτήσεις, δικαιολογητικά, κόστος κ.λπ.) με τις εξετάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (WWW.HCMC.GR). Η Εκπαιδευτική Ακαδημία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX Academy) διοργανώνει προπαρασκευαστικά σεμινάρια για όλα τα πιστοποιητικά ήτοι, (Νπ), (α1), (α2), (β1), (β), (γ), (δ), (στ1) και (στ2).

 

Κρίσιμο το 2021 για την Τουρκία

 

Γείτονας πνιγμένος στα χρέη

 

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις επανήλθαν στη ζωή μας και παρά την αποκλιμάκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη καλό θα ήταν να αντιληφθούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο «αντίπαλος». Το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ανέρχεται, με βάση τα στοιχεία του Απριλίου, στα 431 δισ. δολάρια εκ των οποίων το κρατικό χρέος είναι 234 δισ. δολάρια, με τα 121 δισ. να είναι σε ξένο νόμισμα.

Μάνος Χατζηδάκης

Πηγή: www.liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text