Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Διαβάσαμε - Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ύφεση κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς θα είναι ιδιαίτερα βαθιά και ότι θα αποτυπωθεί με διψήφιο ποσοστό, που μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 16%. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη εικόνα κατακόρυφης μείωσης εσόδων σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, μείωση η οποία σε ολόκληρους κλάδους ξεπερνά ακόμη και το 50% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από την άλλη, μετά την καταβαράθρωση του σχετικού δείκτη κατά τον μήνα Απρίλιο, λόγω του καθολικού lockdown, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε και νέα σημαντική μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, η οποία τον Μάιο ξεπέρασε το 5,8% και ήρθε να προστεθεί στο -25% του Απριλίου. Αν στην εικόνα προστεθεί και ο μηδενισμός των εσόδων από τον τουρισμό για ολόκληρο το β’ τρίμηνο -καμία τουριστική επιχείρηση δεν άνοιξε μέσα σε αυτό το διάστημα, κάτι που θα στερήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ΑΕΠ-, τότε η εικόνα κατακόρυφης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδο δεύτερου τριμήνου ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Το ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκε στα 49,349 δισ. ευρώ, οπότε μια μείωση της τάξεως του 16% μπορεί να το ρίξει στο επίπεδο των 41,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχη «επίδοση» στη χρονοσειρά της ΕΛΣΤΑΤ εντοπίζεται το μακρινό 1998. (εδώ)

Το ενδεχόμενο υποτροπής της COVID-19 αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη για την oικονομία συνολικά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Τις τελευταίες εβδομάδες η σχεδόν οριζόντια σε όλες τις χώρες αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας συνδυάζεται με τη μεγαλύτερη λόγω τουρισμού διασυνοριακή κινητικότητα.Για την Ελλάδα οι "αριθμοί", τόσο της ύφεσης όσο και του ελλείμματος για το 2020, δεν ξεφεύγουν από την αναλογικότητα των προβλέψεων που διατυπώνονται για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και είναι... άσχημοι. Η υγειονομική κρίση δείχνει τα δόντια της στην ελληνική οικονομία μέσα από τρεις πηγές εκ των οποίων η ισχυρότερη είναι ο τουρισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πηγών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Μετατρέπεται στον μεγάλο ασθενή και για τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και για την απασχόληση. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η μείωση των εξαγωγών αλλά και η χαμηλή εσωτερική ζήτηση που περιορίζει τον τζίρο στην αγορά, την τελική ζήτηση και την παραγωγή.Ο τρίτος πυλώνας είναι τα κρατικά ταμεία, με τα έσοδα να αναμένονται στο πιο καλό σενάριο και τον Ιούλιο με πτώση της τάξης του 17%-20%, τη στιγμή που θεωρείται πλέον δεδομένο πως οι πρωτοβουλίες της Ε.Ε. θα αργήσουν να φέρουν χρήματα στα ταμεία. (εδώ)

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI υπέδειξαν οριακή, ωστόσο ταχύτερη, επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Η συνολικά ταχύτερη μείωση προήλθε κυρίως από την επιταχυνόμενη υποχώρηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση των πελατών, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Οι ενδείξεις για πλεονάζον εργατικό δυναμικό και εξασθενημένη εισροή νέων παραγγελιών οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων, καθώς οι εταιρείες υπέδειξαν μειωμένη αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές σχετικά με την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος. Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας  έκλεισε στις 48.6 μονάδες τον Ιούλιο, τιμή χαμηλότερη από τις 49.4 μονάδες του Ιουνίου. Η ταχύτερη επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα αντέστρεψε την τάση προς ανάκαμψη που παρατηρήθηκε μετά το ιστορικό χαμηλό του Απριλίου. Παρόλ’ αυτά, η επιδείνωση ήταν, σε γενικές γραμμές, οριακή. (εδώ)

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε εκ νέου τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στις 90,8 μονάδες, έναντι 87,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Μικρή βελτίωση των προσδοκιών καταγράφηκε στη Βιομηχανία και εντονότερη σε Κατασκευές και Υπηρεσίες μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών. 3 Ωστόσο, στο Λιανικό εμπόριο παρατηρήθηκε σημαντική επιδείνωση, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπου σημειώνεται υποχώρηση μετά την προσωρινή ανάκαμψη του προηγούμενου μήνα. Η διαφοροποίηση στις κλαδικές τάσεις αντανακλά σε κάποιο βαθμό τις αντίστοιχες εξελίξεις στους παράγοντες που επηρεάζουν τον κάθε κλάδο. Η αποκλιμάκωση της συρρίκνωσης του διεθνούς εμπορίου, έστω πρόσκαιρα, ευνοεί τη βιομηχανία. Το άνοιγμα στο διεθνή τουρισμό από την 1η Ιουλίου, με τους περιορισμούς και τις αβεβαιότητες που ενέχει, συνέβαλε, τουλάχιστον προσωρινά, στην τόνωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες, Στο Λιανικό Εμπόριο, πέρα από την υποχώρηση της ζήτησης, οι περισσότεροι σχετικοί κλάδοι λειτουργούν υπό ειδικές συνθήκες στην εξυπηρέτηση πελατών εδώ και τρεις μήνες, χωρίς να διαφαίνεται η άρση τους προσεχώς. Η εν πολλοίς στασιμότητα ως προς την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα και η έντασή της σε ορισμένες χώρες τον Ιούλιο, πιθανότατα κλιμάκωσαν εκ νέου την ανησυχία στα νοικοκυριά για τη διάρκεια και τις τελικές επιπτώσεις της. (εδώ)

Θετική για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι η δημιουργία «κακής τράπεζας» στην Ελλάδα, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη των οίκων αξιολόγησης, καθώς όπως έχουν επισημάνει εδώ και καιρό, το σχέδιο «Ηρακλής» «είναι καλό αλλά δεν αρκεί» και ειδικά στο εξής, όπου οι επιπτώσεις της κρίσης που προκαλεί η πανδημία θα οδηγήσουν σε επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών και σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα και με τις πρόσφατες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων και των σχεδίων για πωλήσεις δανείων ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) δεν θα υποχωρήσει κάτω από 25%, χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η αύξηση των κόκκινων δανείων που θα φέρει η τρέχουσα κρίση. (εδώ)

Στα  χέρια των funds πέρασαν μέσα σε έναν χρόνο «κόκκινα» δάνεια, ύψους 12,6 δισ. ευρώ, με τις τράπεζες να βάζουν δυναμικά στο «κάδρο» των πωλήσεων και τα στεγαστικά.Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η συνολική αξία των δανείων, που πωλήθηκαν σε διεθνείς επενδυτές, «άγγιξε» τα 30,8 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο έναντι 18,2 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2019 (αύξηση 12,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση). Η μεγαλύτερη κινητικότητα, μάλιστα, από πλευράς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καταγράφεται στην περίπτωση των στεγαστικών, με την αξία των δανείων, που μεταβιβάστηκαν, να εκτοξεύεται από 375 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου του 2019 σε 4,4 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020.Τα καταναλωτικά εξακολουθούν να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις (16,3 δισ. ευρώ σήμερα έναντι 10,5 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο), με τις τράπεζες να έχουν απευθύνει όλο το προηγούμενο διάστημα πολλά… προσκλητήρια στην επίμαχη κατηγορία οφειλετών, προσφέροντας γενναίες ρυθμίσεις, με haircut έως και 90%. Η ανταπόκριση, ωστόσο, υπήρξε χλιαρή, με μόλις ένα 10% – στην καλύτερη περίπτωση – να προσέρχεται τελικά στα γκισέ.Στο μεταξύ… χέρια άλλαξαν και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 8,8 δισ. ευρώ, από 5,5 δισ. ευρώ τον περυσινό Μάρτιο. Εξ αυτών, δάνεια, ύψους 5,9 δισ. ευρώ, αφορούν σε οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ενώ στα 79 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η ονομαστική αξία των δανείων ασφαλιστικών και άλλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έναντι 49 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019. (εδώ)

Σε συμπεράσματα που εν πολλοίς «καίνε» τους πρώην βασικούς μετόχους της Creta Farm όσον αφορά τη διαχείριση της εισηγμένης καταλήγει – σύμφωνα με πληροφορίες – ο δικανικός έλεγχος της Deloitte, o οποίος είχε παραγγελθεί από την Ε.Κ. και που επισήμως παραδόθηκε τόσο στη νέα διοίκηση της εταιρίας, όσο και στην ΕΚ και τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο έλεγχος του οίκου Deloitte, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπίστωσε τη μη σύννομη μεταφορά των σημάτων και ευρεσιτεχνιών της Creta Farm στην εταιρία Novaplot, συμφερόντων των αδελφών Δομαζάκη, τα οποία ωστόσο ανακτήθηκαν πλήρως από τις τράπεζες πριν ξεκινήσει καν η διαδικασία εξυγίανσης.Κατά τις ίδιες πληροφορίες, διαπιστώνει επίσης υπερτιμολογήσεις μεταφορικού έργου της ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ για λογαριασμό της CretaFarm, αλλά και διερεύνησε έως ενός βαθμού τις ζημιές που κατέγραψαν οι θυγατρικές NTAKOS (εστατόρια) και η αμερικανική θυγατρική, οι οποίες αθροιστικά εμφανίζεται να ξεπερνούν τα 40 εκατ.ευρώ.Επιπλέον, ο δικανικός έλεγχος φαίνεται να συμπίπτει με το συμπέρασμα της PwC, πως δεν υφίστανται απαιτήσεις της εταιρίας CretaFarm προς τον πρώην βασικό της μέτοχο Κωνσταντίνο Δομαζάκη. Παρόλα αυτά, η Deloitte φαίνεται να έχει εντοπίσει αντιθέτως δάνεια της Creta Farm προς τους βασικούς μετόχους ύψους 3 εκατ.ευρώ, αλλά και αποδείξεις κατασπατάλησης κεφαλαίων της εταιρίας για προσωπικές ανάγκες των βασικών μετόχων. (εδώ)

Ζημιές προ φόρων ύψους 27,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο η Attica Bank, με τις συνολικές προβλέψεις για το διάστημα αυτό να διαμορφώνονται σε 27,8 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σημειώθηκε αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 2,4% εξαιρουμένων μη επαναλαμβανόμενων εσόδων από τόκους ύψους 2,2 εκατ. ευρώ κατά την συγκριτική περίοδο, η αύξηση αυτή ανέρχεται σε 13%. Σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση καταθέσεων κατά 10,9% και μείωση λειτουργικών εξόδων κατά 3,3%. Επίσης, προχώρησε σε νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις 87 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο 2020 έναντι 64 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου 2019. Η Attica Bank προσάρμοσε τον προϋπολογισμό του 2020 στις νέες συνθήκες που επέφερε η υγειονομική κρίση και επεξεργάζεται αλλαγές στην στρατηγική της που θα τις επιτρέψουν να εκμεταλλευτεί την ταχύτατη βελτίωση των συνθηκών μετά το τέλος της κρίσης. (εδώ)

Μέσω της εκχώρησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων ύψους άνω του 1,8 δισ. ευρώ σε μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού, αλλά και νέων δανειακών συμβάσεων με διεθνή και εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα επιχειρεί να ενισχύσει τη ρευστότητά της η Δημόσια Επι­χεί­ρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και να εισπράξει ζεστό χρήμα άνω των 700 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα.Έναν χρόνο μετά την αγωνιώδη προσπάθεια να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης, η ΔΕΗ δείχνει να έχει επουλώσει τις μεγάλες ανοιχτές πληγές, έχει όμως να διαχειριστεί τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά, αλλά και αστάθμητους παράγοντες, όπως η πανδημία, που επιδεινώνουν την πορεία της εισπραξιμότητας και διογκώνουν τα χρέη, που παραμένουν στα 2,7 δισ. ευρώ. Το πλήγμα που επέφερε ο COVID-19 στην είσπραξη των λογαριασμών ρεύματος προκαλώντας μείωση κατά 20% στην αποπληρωμή τους στην περίοδο του lockdown υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να γίνει βαρύτερο από το φθινόπωρο, καθώς τότε θα φανεί ο πραγματικός αντίκτυπος της κρίσης στην οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά. (εδώ)

Σταθερά προσηλωμένη στην επενδυτική της στρατηγική, η ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. συνεχίζει διαχρονικά τις τοποθετήσεις σε αξιόλογες εταιρείες με ελκυστικές αποτιμήσεις, ανεξάρτητα από την κεφαλαιοποίησή τους, προσφέροντας ικανοποιητικές μακροχρόνιες αποδόσεις. Συγκεκριμένα, η εσωτερική αξία έχει αυξηθεί από την σύστασή της (25/7/2000) μέχρι τις 30/06/2020 κατά 38,34%, όταν την ίδια περίοδο ο Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Χ.Α. έχει υποχωρήσει κατά -70,52%. Ομοίως, από την αλλαγή της Επενδυτικής Στρατηγικής (24/10/2011) η απόδοση του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 79,42%, έναντι 2,37% του παραπάνω δείκτη. Για την περίοδο που έληξε την 30η Ιουνίου 2020, τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε €2,28 εκατ., έναντι €3,09 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου.Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε €2,56 εκατ. έναντι κερδών €2,03 το εξάμηνο του 2019. Οι ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν σε €2,57 εκατ. έναντι κερδών €1,99 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρίας την 30η Ιουνίου 2020, ανέρχονταν συνολικά σε €610 χιλ.Το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας σημείωσε πτώση κατά 21,19% κατά το Α’ εξάμηνο, ενώ ο Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Χ.Α. έχει υποχωρήσει κατά -29,14% το αντίστοιχο διάστημα. Η εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου (Ν.Α.V.) ανήλθε σε €9,55 εκατ. ή €23,80 ανά μετοχή στις 30/06/2020.(εδώ)

Αμετάβλητη σε ΑΑΑ διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ η Fitch, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση στις 31/7/2020, υποβαθμίζοντας ωστόσο το outlook της χώρας σε αρνητικό από σταθερό προηγουμένως.Η διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ στην ανώτατη βαθμίδα, σύμφωνα με τον οίκο, υποστηρίζεται από τα διαρθρωτικά πλεονεκτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών που περιλαμβάνουν το μέγεθος της οικονομίας, το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και το δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ωστόσο, η Fitch τονίζει ότι αναθεώρησε τις προοπτικές των ΗΠΑ σε αρνητικές ώστε να αντικατοπτρίζεται η συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και η απουσία αξιόπιστου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής, ζητήματα που επεσήμανε ο οίκος στην τελευταία έκθεση αξιολόγησή του στις 26 Μαρτίου 2020. (εδώ)

Απρόσμενη βελτίωση εμφάνισε τον Ιούλιο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς η εγχώρια ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται μετά την κρίση του κορωνοϊού, αν και οι εξαγωγικές παραγγελίες παρέμειναν ισχνές. Οπως αναφέρει το Reuters, ο δείκτης PMI του τομέα μεταποίησης που καταρτίζει η Caixin/Markit διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 52,8 μονάδες, από 51,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και έναντι των 51,3 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που η μεταποίηση εμφανίζει βελτίωση και για την μεγαλύτερη αύξησή του από τον Ιανουάριο του 2011.(εδώ) Δείτε το δελτίο τύπου από την Ihs Markit εδώ.

Ήδη ο κορωνοϊός ζυγίζει τις αντοχές των αερομεταφορέων μετρώντας αρκετούς στα «θύματά» του, όπως ο δεύτερος αρχαιότερος αερομεταφορέας στον κόσμο, η Avianca, που το Μάιο κατάθεσε αίτημα να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης ακολουθώντας τη Flybe που είχε καταρρεύσει νωρίτερα. Άλλες πάλι στρέφονται στις κυβερνήσεις τους για οικονομική βοήθεια, όπως η Lufthansa για την οποία εγκρίθηκε βοήθεια ύψους 6 δισ. ευρώ και η  Air France – KLM η οποία πήρε πακέτο στήριξης ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Οι αεροπορικές εταιρίες ανά τον κόσμο, έχουν σίγουρα πολλές διαφορές μεταξύ τους. Κοινός τόπος όμως όλων αυτή τη στιγμή είναι δύο στοιχεία, η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text