Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 219 | Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών

Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ανατροπή των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της οικονομίας, ανέτρεψε και την πορεία της αγοράς, οπότε, με τη σειρά τους, ανατράπηκαν και τα σενάρια που είχαμε διατυπώσει για την εξέλιξη των παραλλαγών του “απόλυτου συστήματος”.

 

Ενώ, ήδη από το μήνα Μάρτιο, αναφέραμε ότι, η “συνάντηση” των καμπυλών του Γενικού Δείκτη (ΓΔ) και του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (ΚΜΟ-200) θα μπορούσε να γίνει κοντά στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, κοντά στις 710 μονάδες, κατά τα φαινόμενα, η συνάντηση αυτή θα καθυστερήσει. Η νέα εκτίμησή μας είναι ότι, η “συνάντηση” των καμπυλών (η οποία θα σημαίνει και “σήμα εισόδου” στην αγορά) θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, μεταξύ των 650 και των 670 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

 

Η ανατροπή του αρχικού σεναρίου οφείλεται στο γεγονός ότι, η πορεία του Γενικού Δείκτη ήταν χειρότερη απ’ ότι αναμέναμε και οι τιμές του μικρότερες. Αυτή η συμπεριφορά προκαλεί καθυστέρηση στην άνοδο της καμπύλης του ΓΔ προς τα επίπεδα “στόχου” που είχαμε θέσει, αλλά και ταχύτερη πτώση των τιμών του ΚΜΟ-200.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Η ανατροπή των εκτιμήσεών μας, δεν είναι ένα αρνητικό φαινόμενο ή στοιχείο “δυσλειτουργίας” του απόλυτου συστήματος. Απεναντίας, η δυναμική των εκτιμήσεων, αποδεικνύει ότι το απόλυτο σύστημα, επιτρέπει σ’ αυτόν που το παρακολουθεί να διαβλέπει -με ασφάλεια- τις εξελίξεις επί του συστήματος για τους επόμενους 2-3 μήνες και να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του.

 

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι, σε διάφορα “σενάρια” που αναπτύσσουμε στις παραμέτρους του “απόλυτου συστήματος”, εμφανίζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει “είσοδος” στην αγορά στην περιοχή των 650 μονάδων και στη συνέχεια να ακολουθήσει μία περίοδος διακυμάνσεων του Γενικού Δείκτη, η οποία θα προκαλεί “εξόδους” και “εισόδους”, οι οποίες δεν θα έχουν επιτυχία, ενώ αντιθέτως θα έχουν μεγάλη πιθανότητα να σημειώσουν ζημιές μικρού επιπέδου. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με καθυστέρηση στην είσοδό μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χρησιμοποιώντας μία από τις παραλλαγές των “εξομαλυντών”, οι οποίοι έχουν πιο αργή αντίδραση και χρησιμοποιούνται ακριβώς για να αποφεύγονται τα διαρκή “μέσα - έξω” που προκαλεί η διακύμανση του Γενικού Δείκτη κατά τη διάρκεια μίας στάσιμης φάσης της αγοράς. Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα την αντιμετωπίσουμε όταν εμφανιστεί.

 

Καθώς το εύρος μεταξύ των “υψηλών” και των “χαμηλών” κλεισιμάτων 20 ημερών του Γενικού Δείκτη στενεύει αρκετά (δείτε το άνω διάγραμμα), κατά το επόμενο διάστημα, θα μπορούσε να υπάρξει μία σειρά σημάτων “εισόδου” και “εξόδου”. Από την πλευρά μας, θέλουμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο και γι’ αυτό πάντα ζητάμε μεγαλύτερες διακυμάνσεις στον Γενικό Δείκτη. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και να υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις στο προσεχές μέλλον, θα τις αντιμετωπίσουμε μέσα από την επιλογή “αμυντικών” μετοχών που αποφεύγουν τις μεγάλες διακυμάνσεις.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text