Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 219 | Τα μεγάλα -ιστορικά- βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα μεγάλα -ιστορικά- βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα μεγάλα -ιστορικά- βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, είναι ιστορική, ενώ αποτελεί και μία από τις πιο σημαντικές και “θετικές” στιγμές στην ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου. Αποτελεί την πρώτη κοινή δημοσιονομική κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, έστω και σε συνθήκες κρίσης και μεγάλης ύφεσης, προτάσσει τη διασυνοριακή αλληλεγγύη και την εσωτερική συνοχή, παραβλέποντας χρόνιες εθνικές αντιλήψεις και μειώνοντας -σε σημαντικό βαθμό- τις εθνικές διαφορές. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει το Ταμείο  θα βγει στις αγορές και θα δανειστεί με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προϋπολογισμού της για λογαριασμό όλων των κρατών. Πρακτικά, μέσα από την κίνηση αυτή, η  αξιολόγηση “ΑΑΑ”  θα διαχυθεί προς όλα τα κράτη- μέλη.

Πρόκειται για ένα μεγάλο πρώτο βήμα. Για το οποίο απαιτήθηκαν πολλές μέρες διαπραγματεύσεων, μεγάλο παρασκήνιο και πολλοί συμβιβασμοί. Είναι ένα βήμα που σπάει “ταμπού” δεκαετιών και το οποίο δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω βήματα, τόσο στην οικονομία, όσο και σε άλλες πολιτικές. Παράλληλα, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε “υπαρξιακά” ζητήματα των ευρωπαϊκών κρατών, σ’ αυτή την τόσο ταραγμένη περίοδο του κενού που δημιουργεί το τέλος της αμερικανικής παγκόσμιας ηγεμονίας και της ανάπτυξης νέων παγκόσμιων ή και περιφερειακών δυνάμεων.

Το “βήμα” αυτό έχει ελληνικές ρίζες, αφού προτάθηκε, από την ελληνική ηγεσία, στην πρώτη φάση της ελληνικής κρίσης χρέους (2011), πρόταση που επανήλθε το 2015, αλλά απορρίπτονταν κάθε φορά, με ένταση, από μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών κρατών.

Ενδεχομένως να βρίσκεται σε εξέλιξη η πραγματοποίηση ενός ακόμη “βήματος”, αυτό της θεώρησης των συνόρων των περιφερειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως “κοινών συνόρων”. Και αυτό θα έχει ελληνικές “ρίζες”, αφού η κοινή συνοριακή πολιτική της Ε.Ε. είχε μερικές αρχικές δοκιμασίες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αλλά και στην περιοχή του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου, ενώ η μεγάλη δοκιμασία αναμένεται να υπάρξει σε περίπτωση εκτράχυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πολλά συμβαίνουν στον κόσμο τον καιρό αυτό, πολλά συμβαίνουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τα φαινόμενα, ήρθε η ώρα των αλλαγών και των μεγάλων “βημάτων”

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text