Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

Τρεις εκκρεμότητες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall στο υπόλοιπο του 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Sergei Klebnikov

Τα εταιρικά κέρδη β΄ τριμήνου αποδεικνύονται μέχρι τώρα πολύ καλύτερα των προσδοκιών, προσφέρονται κάποιες "ανάσες” ανακούφισης στην αγορά, όμως εκκρεμούν ακόμη μια σειρά ζητήματα που αναμένεται να καθορίσουν πώς θα κλείσει τη χρονιά το χρηματιστήριο. Πιο συγκεκριμένα, οι επενδυτές στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στα σχέδια νέας δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας, στις εξελίξεις από το μέτωπο της "μάχης” κατά του κορονοϊού και στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, 424 εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα κέρδη τους για το β΄ τρίμηνο του έτους, με το 82% αυτών να ξεπερνά τις προσδοκίες της Wall Street - ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1994, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Οι εκκρεμότητες...

Δεδομένου όμως ότι η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων πλησιάζει στο τέλος της, οι επενδυτές επικεντρώνουν και πάλι την προσοχή τους στις εξελίξεις όσον αφορά τον νέο γύρο δημοσιονομικής τόνωσης που αναμένεται να εγκρίνει το Κογκρέσο, όπου όμως οι διαπραγματεύσεις για βασικές διατάξεις του νέου "πακέτου”, όπως η επέκταση των ενισχυμένων ομοσπονδιακών επιδομάτων ανεργίας, έχουν "βαλτώσει”.

Παρότι οι ηγέτες τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία, αρκετοί παράγοντες της αγοράς έχουν προειδοποιήσει ότι εάν το νέο "πακέτο” τόνωσης καθυστερήσει κι άλλο ενδεχομένως να δούμε ένα νέο "κύμα” πωλήσεων στο χρηματιστήριο.

Κρίσιμο ζήτημα για την πορεία της αγοράς αποτελούν επίσης οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αν και το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις έχει ενισχυθεί σημαντικά από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, το προβάδισμά του έναντι του Τραμπ φαίνεται να φθίνει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ εμφανίζει σημάδια μείωσης.

"Η χώρα είναι πολύ πολωμένη, κάτι που δεν προμηνύει μια ξεκάθαρη εκλογική νίκη, επομένως οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις αν θέλουν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες”, σημειώνει ο ιδρυτής της Vital Knowledge, Adam Crisafulli, προσθέτοντας παράλληλα ότι εντείνονται οι φόβοι στην αγορά να υπάρξουν αμφισβητήσεις εκλογικών αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός πολιτών θα ψηφίσει φέτος διά αλληλογραφίας.

"Τα [προεδρικά] ντιμπέιτς φέτος θα είναι καθοριστικά… και η χώρα θα τα παρακολουθήσει πολύ προσεκτικά", ελλείψει του παραδοσιακού προεκλογικού αγώνα λόγω της πανδημίας, τονίζει ο Crisafulli, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές διαφοροποιήσεις των αποτελεσμάτων στις δημοσκοπήσεις.

Η αγορά, ωστόσο, θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω ώθηση από την ανακοίνωση πιο ενθαρρυντικών στοιχείων όσον αφορά την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και το φθινόπωρο. Εξάλλου αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες πρωτοστατούν στην "κούρσα” για την εύρεση θεραπείας κατά του ιού, όπως η Moderna, η Pfizer και η Novavax.

Εν τω μεταξύ, παρότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επενδυτών δείχνουν ότι το χρηματιστήριο θα σημειώσει πτώση εάν ο Μπάιντεν κερδίσει τον Τραμπ στην προεδρική "κούρσα”, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς διαφωνούν: "Νομίζω ότι ο κόσμος θα το εκλάβει ως το τέλος μιας καταιγίδας και αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές”, σημειώνει ο Lewis Altfest, επικεφαλής επενδύσεων της Altfest Personal Wealth Management.

Κι αυτό γιατί όπως εξηγεί, παρότι η Wall Street εξακολουθεί να ανησυχεί για την αύξηση της φορολογίας σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν -ο οποίος έχει δεσμευτεί να άρει τις φοροελαφρύνσεις που παρείχε στις εταιρείες ο Τραμπ και να επαναφέρει τους ρυθμιστικούς κανόνες για τις επιχειρήσεις- "έχουμε πλέον περάσει αυτό το σημείο, καθώς έχουμε πολύ μεγαλύτερο χρέος και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αυξήσουμε τους φόρους" προκειμένου να αποπληρωθεί το κόστος των "πακέτων” τόνωσης της οικονομίας λόγω του κορονοϊού.

...και η σινοαμερικανική κόντρα

Ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι επενδυτές είναι η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, εξέλιξη που ορισμένοι ειδικοί χαρακτηρίζουν "νέο Ψυχρό Πόλεμο”. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συνεχίζουν να επιδεινώνονται, καθώς πληθαίνουν τα πεδία αντιπαράθεσης, όπως το εμπόριο, το Χονγκ Κονγκ, η Χαβάη, η Ταϊβάν, η Νότια Σινική Θάλασσα και αρκετά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τελευταία διαφωνία αφορά τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως το TikTok, οι οποίες σύμφωνα με τις ΗΠΑ συλλέγουν δεδομένα για τους Αμερικανούς για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης. Αν και αρχικά ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε να απαγορεύσει τη λειτουργία του TikTok στις ΗΠΑ, αυτήν την εβδομάδα δήλωσε ότι θα δώσει το "πράσινο φως” στη Microsoft να προβεί στην εξαγορά της κινεζικής εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης εάν ένα "πολύ σημαντικό” μέρος των εσόδων του τεχνολογικού κολοσσού από την εφαρμογή καταλήξει στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε οργή στην Κίνα, με πολλά κρατικά μέσα ενημέρωσης να την χαρακτηρίζουν "ξεκάθαρη κλοπή" μιας κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας. "Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα της σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης, η κλιμακούμενη τεχνολογική διαμάχη περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη βιωσιμότητα της εμπορικής συμφωνίας πτώσης φάσης” που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, δήλωσε πρόσφατα στο Forbes ο Evan Rees, αναλυτής Ασίας-Ειρηνικού του Stratfor.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, που είναι μεταξύ των μετοχών με τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι στιγμής φέτος, συνεχίζουν να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών της Ουάσιγκτον. Apple, Amazon, Facebook και Google, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αποτελούν αντικείμενο αρκετών αντιμονοπωλιακών ερευνών, στο πλαίσιο των οποίων οι διευθύνοντες σύμβουλοι και των τεσσάρων κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Crisafulli, "Οι επενδυτές δεν ανησυχούν διόλου καθώς έχουν προηγηθεί χρόνια άκαρπων ερευνών και κενών απειλών”.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text